Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε, η συζήτηση όμως θα συνεχίζεται για πολύ καιρό ακόμα.
Η νομιμοποίηση της παραγωγής προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης ανοίγει και επισήμως για τη χώρα μας, η οποία πλέον συμπεριλαμβάνεται σε μια αρκετά μεγάλη λίστα χωρών που το έχουν ήδη υιοθετήσει. ΣΥΡΙΖΑ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι συμφώνησαν ανεπιφύλακτα, οι ΑΝ.ΕΛ. με… πόνο ψυχής, η Ενωση Κεντρώων εξέφρασε επιφυλάξεις, ενώ Ν.Δ. και ΚΚΕ το καταψήφισαν για διαφορετικούς λόγους κάθε κόμμα.
Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*
Η αξιωματική αντιπολίτευση, παρόλο που συμφωνεί στην ιατρική χρήση της κάνναβης, θεωρεί ότι η κυβέρνηση φέρνει ένα πρόχειρο νομοσχέδιο ανοίγοντας κερκόπορτα για μελλοντική νομιμοποίηση της ψυχαγωγικής χρήσης της ουσίας.
Δηλαδή δεν ψήφισε το νομοσχέδιο επειδή δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση. Το κόμμα του Περισσού, πάλι, επειδή βλέπει εύνοια των μονοπωλίων και εμπορική εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου.
Το καλό είναι ότι ακόμα και όσοι διαφωνούν, παραδέχονται ότι η απελευθέρωση των φαρμακευτικών σκευασμάτων κάνναβης θα βελτιώσει τις ζωές ασθενών με την ανακουφιστική και παρηγορητική δράση τους. Το κακό είναι ότι δεν δόθηκε ο απαραίτητος χρόνος διαβούλευσης ενός ιδιαίτερα πολύπλοκου, ευαίσθητου και καθόλου εύκολου ζητήματος, ώστε να καμφθούν οι αντιδράσεις, ανάμεσά τους και των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ενδεικτικές είναι δύο αντικρουόμενες απόψεις που ακούστηκαν στη Βουλή.
Είπε λοιπόν ο Γιώργος Παπανδρέου ότι στις ΗΠΑ η νομιμοποίηση της μαριχουάνας είχε θετικό αντίκτυπο στη δημόσια υγεία και στην ασφάλεια στις Πολιτείες που την έχουν νομιμοποιήσει. «Η νόμιμη πρόσβαση στην ιατρική μαριχουάνα έχει συνδεθεί με χαμηλότερα ποσοστά βλάβης που σχετίζονται με τα οπιοειδή, συμπεριλαμβανομένων των θανάτων από υπερβολική δόση οπιοειδών και διαταραχών χρήσης οπιούχων που δεν έχουν υποστεί αγωγή. Εχει μειώσει κατά 23% την εξάρτηση από τα οπιοειδή, 25% χαμηλότερο ποσοστό υπερδοσολογίας και 15% λιγότερες εισαγωγές φαρμάκων με οπιοειδή σε Πολιτείες με νόμιμη πρόσβαση στη μαριχουάνα σε σύγκριση με εκείνες χωρίς», είπε χαρακτηριστικά.
Ας δούμε τώρα τι λέει στην τοποθέτησή του το ΚΕΘΕΑ: «Σύμφωνα με το Ειδικό Σώμα κατά των Ναρκωτικών των ΗΠΑ, σε Πολιτείες όπου επιτρέπεται η ιατρική χρήση της κάνναβης, το ένα τρίτο των τελειόφοιτων μαθητών λυκείου που έχει κάνει χρήση της ουσίας μέσα στους τελευταίους 12 μήνες αναφέρει ότι μία από τις πηγές προμήθειας της ουσίας ήταν ιατρική κάνναβη που έχει συνταγογραφηθεί για τρίτο πρόσωπο», ενώ «η νομιμοποίηση της ιατρικής χρήσης της κάνναβης συνδέεται με την αύξηση της χρήσης άλλων παράνομων ναρκωτικών και της χρήσης κάνναβης μεταξύ των ενηλίκων». Και καταλήγει επισημαίνοντας ότι η προσπάθεια «αποδαιμονοποίησης» της κάνναβης δεν πρέπει να οδηγήσει στο αντίθετο αποτέλεσμα, δηλαδή στην «εξιδανίκευση» της ουσίας.
Ας ελπίσουμε, λοιπόν, οι Υπουργικές Αποφάσεις που θα ακολουθήσουν να βασιστούν στις μελέτες της ιατρικής κοινότητας και των αρμόδιων φορέων και όχι στους πάσης φύσεως «Καρανίκες».
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]