Γράφει η Άννα Παναγιωταρέα
«Οι αμέτρητες όψεις του ωραίου» είναι ο τίτλος της μεγάλης έκθεσης που ετοιμάζει το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο για τον Μάιο. Ομότιτλη η έκθεση που εγκαινίασε, λίγες μέρες πριν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, στη Σπάρτη.
Είναι ένα από τα εννέα μουσεία του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομιλου Πειραιώς, ενός κατεξοχήν εξωστρεφούς οργανισμού, με ανοιχτούς ορίζοντες και πίστη στις συνέργειες. Απόδειξη η δημιουργική συνεργασία του με το Εθνικό Μουσείο -όπως και με το Εθνικό Μουσείο Μετάξης της Κίνας- που στέλνει μηνύματα σε πολλούς αποδέκτες:
Πρώτον, η σημασία της συνένωσης δυνάμεων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, προς όφελος του Πολιτισμού.
Δεύτερον, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο ανοίγεται στην περιφέρεια συνεκθέτοντας -στα μουσεία του ΠΙΟΠ– αντικείμενα αντιπροσωπευτικά της μεγάλης του έκθεσης.
Τρίτον, η συνέκθεση της μόνιμης συλλογής του Μουσείου της Ελιάς με τα μοναδικά αντικείμενα του ΕΑΜ είναι ένας ενδιαφέρων συγκερασμός αρχαίου και νεότερου πολιτισμού αναδεικνύοντας το καθημερινό αντικείμενο σε έργο τέχνης.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
Τέταρτον, ο επισκέπτης ανακαλύπτει διαχρονικά τον κόπο και την προσπάθεια του ανθρώπου να εντάξει την ομορφιά στην καθημερινότητά του. Πόσω μάλλον στους σημερινούς δίσεκτους καιρούς, που, όπως γράφει ο Καβάφης, Εις σε προστρέχω Τέχνη της Ποιήσεως, που κάπως ξέρεις από φάρμακα· νάρκης του άλγους…
Στο Μουσείο της Ελιάς, στη Σπάρτη, «σαράντα αρχαία έργα, από τους προϊστορικούς έως τους ρωμαϊκούς χρόνους, μιλούν με τον δικό τους τρόπο και μεταδίδουν την έννοια και τη σημασία του Ωραίου, ως αναζήτηση στον καθημερινό βίο αλλά και ως βαθύτερη ζωτική ανάγκη της ανθρώπινης φύσης», επεσήμανε στο λόγο της η Σοφία Στάικου, πρόεδρος και ψυχή του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς.
Η πινακίδα της Γραμμικής Β με το ιδεόγραμμα του ελαίου, αγγεία που εικονογραφούν την ομορφιά θεών και ανθρώπων περιέχοντας αρώματα και αρωματικά έλαια, η θεά Αφροδίτη με τους φτερωτούς Ερωτες, τα κυκλαδικά ειδώλια και τα χρυσά κοσμήματα είναι τα σημαντικά αντικείμενα στην έκθεση. Για μένα το πιο εντυπωσιακό οι συνταγές μυροπωλών της αρχαιότητας…
Η αναζήτηση του Ωραίου θα συνεχιστεί στο Μουσείο Αργυροτεχνίας στα Γιάννενα -με περίτεχνα κοσμήματα- και στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας στην Τήνο – με μαρμάρινα έργα του κυκλαδικού πολιτισμού.
Η αεικίνητη και δημιουργική Σοφία Στάικου, που υπηρετεί με αφοσίωση, σταθερότητα, αίσθημα ευθύνης και αγάπη το ΠΙΟΠ, πιστεύει ότι ο Πολιτισμός αποτελεί όχι μόνον ισχυρό στοιχείο ενότητας και προόδου, αλλά και προοπτική ανάπτυξης για το μέλλον της χώρας. Οπως και κάθε υπεύθυνος και δημιουργικός άνθρωπος, που αγαπά την Ελλάδα, όχι μόνο την αρχαία, αλλά και τη σύγχρονη.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]