Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη
Έτσι, προτρέπουν τα νέα ζευγάρια να κάνουν ένα ταξίδι για δύο και αν θέλουν να κερδίσουν τα έξοδα για τα τρία πρώτα χρόνια ζωής του μωρού τους, δεν έχουν παρά να κλείσουν το ταξίδι μέσα από μια συγκεκριμένη –προφανώς κυβερνητική– πλατφόρμα. Αν τα καταφέρουν, σε εννέα μήνες θα έχουν την απόδειξη που χρειάζονται για να παραλάβουν τα δώρα. «Κάντο (σεξ και μωρό) για τη Δανία» ήταν η φράση με την οποία κατέληγε η πρόκληση της κυβέρνησης.
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
Οσο ευχάριστα απρόβλεπτη είναι η παραπάνω πρωτοβουλία, τόσο δυσάρεστα προβλέψιμη είναι η απραξία των περισσότερων ευρωπαϊκών κρατών. Χθες η ανακοίνωση από την Eurostat του πληθυσμού της Ευρώπης για το 2015 ήταν για ακόμα μία φορά αποκαρδιωτική. Στη Γηραιά και τόσο γηρασμένη Ηπειρο το 2015 γεννήθηκαν 5,1 εκατομμύρια μωρά αλλά πέθαναν περισσότερα από 5,2 εκατομμύρια άτομα. Αυτό σημαίνει ότι για πρώτη φορά καταγράφηκε αρνητική φυσική αλλαγή του πληθυσμού της.
Τα ίδια και στην Ελλάδα, όπου ο πληθυσμός μειώθηκε κατά 6% (από 10,858 εκατ. σε 10,793 εκατ.). Η δημογραφική βόμβα, για την οποία μιλάμε εδώ και χρόνια, είναι βραδυφλεγής και απειλεί περισσότερο τις χώρες του Νότου. Ελλάδα, Ιταλία και Πορτογαλία είχαν τα χαμηλότερα ποσοστά γεννήσεων, σε αντίθεση με Ιρλανδία, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο όπου το baby boom νίκησε τους θανάτους. Βέβαια, το τελικό πληθυσμιακό πρόσημο είναι θετικό, αλλά αυτό οφείλεται αποκλειστικά στη μετανάστευση.
Οταν λοιπόν ο ΟΟΣΑ έλεγε πως «η Ευρώπη χρειάζεται τους μετανάστες» ήξερε τι εννοούσε. Οι μεταναστευτικοί πληθυσμοί, στον βαθμό που ενσωματώνονται σωστά, μπορούν να συνεισφέρουν στην οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας και βέβαια στην πληθυσμιακή ανανέωσή της. Οσο οι baby boomers (της μεταπολεμικής γενιάς) συνταξιοδοτούνται και κανείς δεν παίρνει τη θέση που είχαν, το ασφαλιστικό πρόβλημα σε όλη την Ευρώπη όχι απλά θα διογκώνεται αλλά θα λαμβάνει τις διαστάσεις που έχει στην Ελλάδα. Θανατηφόρες.