Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*
Μπορεί να μην περιλαμβάνει πληροφορίες για την εξέλιξη ή να περιλαμβάνει πληροφορίες που έχουν τη μορφή εικασίας, οπότε το περιεχόμενό του μπορεί να αλλάξει δραματικά έως το πέρας του εν λόγω γεγονότος».
Επειδή οι περισσότεροι Ελληνες, ας μην κρυβόμαστε, ανατρέχουν περισσότερο στη Wikipedia για την ενημέρωσή τους, παρά στις εφημερίδες, τουλάχιστον θα είναι προϊδεασμένοι πως το «περιεχόμενο μπορεί να αλλάξει δραματικά έως το πέρας του εν λόγω γεγονότος». Το θέμα, βέβαια, είναι πόσοι θα απομείνουν να διαβάζουν την ιστορία μέχρι τέλους και πόσοι θα αρκεστούν σε ό,τι έπιασαν και ό,τι κατάλαβαν τις πρώτες μέρες.
Μένει ώσπου να φύγει…
Οπως συμβαίνει πάντα στις μεγάλες υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονται γνωστά ονόματα, από πολιτικούς μέχρι ηθοποιούς ή πρωταγωνιστές εκπομπών ριάλιτι, αυτό που μαγνητίζει την κοινή γνώμη είναι η οσμή σκανδάλου και αυτό που την καθοδηγεί είναι η αμφιβολία που γίνεται πεποίθηση «όλοι τα αρπάζουν». Συμβαίνει είτε πρόκειται για σκανδαλολογία είτε για πραγματικά σκάνδαλα. Οποια και αν είναι η τελική δικαστική ετυμηγορία, η ζημιά στα πρόσωπα που εμπλέκονται έχει ήδη συμβεί από τις πρώτες μέρες. Το έχουμε ζήσει στην Ελλάδα και σε άλλες υποθέσεις, όταν η αθώωση για κάποιους που τους θεωρούσαμε σίγουρα ένοχους ήρθε μετά από χρόνια, αλλά ο κόσμος εξακολουθεί να θυμάται αυτό που διάβασε στα «μανταλάκια». Από τα πρωτοσέλιδα μέχρι τα λήμματα στη Wikipedia και τα λύματα των ανώνυμων τρολ.
Ομως το θέμα δεν αφορά μόνο τα πρόσωπα και τη ζημιά που μπορεί να υποστούν ή να μην υποστούν, δικαίως ή αδίκως. Αφορά συνολικά τη δημόσια ζωή στην Ελλάδα, η οποία δηλητηριάζεται κάθε φορά που η πολιτική σκηνή αλληλοσπαράσσεται.
Οι πολίτες διχάζονται, μπερδεύονται, απογοητεύονται, θυμώνουν και στο τέλος στρέφονται σε απαξιωτικές και ισοπεδωτικές κρίσεις και σε ακραίες αποφάσεις. Τα σκάνδαλα πρέπει να διερευνώνται και να φωτίζονται, οι ένοχοι πρέπει να τιμωρούνται, αλλά αυτή η πορεία δεν πρέπει να σκηνοθετείται ως υπερπαραγωγή.
Το όφελος για ένα κόμμα ή μια κυβέρνηση μπορεί να είναι πρόσκαιρα μεγάλο, αλλά ποτέ δεν είναι καλό για τη χώρα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι δύσκολα μπορεί να υπάρξει εθνική συναίνεση μέσα στη σκανδαλολογία. Αλλά, από την άλλη, δύσκολα μπορεί να υπάρξει κομματική συσπείρωση μέσα στη συναίνεση… Κυρίες και κύριοι, η προεκλογική περίοδος ξεκίνησε άγρια.
Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου