Γράφει ο Γιώργος Μιχαηλίδης*
Ίσως το βασικότερο που κατέδειξε το συλλαλητήριο δεν ήταν οι σημαίες, ο κόσμος και τα συνθήματά του, ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης και των κυβερνητικών για αυτό. Ειρωνείες, κόμπλεξ, φόβος και υπεροψία για την φωνή του ελληνικού λαού.
Πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ έσυρε τον «χορό» της απαξίωσης με μία ανακοίνωση που κάνει λόγο μεταξύ άλλων για «εθνικιστικό και μισαλλόδοξο μήνυμα που εξέπεμψαν οι ομιλίες» ενώ τονίζει πως «η παρουσία σύσσωμης της Χρυσής Αυγής καθόρισε το μήνυμά του [συλλαλητηρίου]».
Την σκυτάλη πήρε ο υπουργός Εξωτερικών ο οποίος αμέσως μετά το συλλαλητήριο με ανάρτησή του στο Twitter, δεν είδε την μαζικότητα του συλλαλητηρίου, αλλά τα «εκατομμύρια των Ελλήνων που έκαναν την επιλογή τους» αναφερόμενος στον κόσμο που δεν έδωσε το «παρών».
Σήμερα διαψεύστηκαν οι δημοσκοπήσεις της διαπλοκής. Φάνηκε η γύμνια της ΝΔ, αλλά και όσων δεν άκουσαν τον λόγο Οικουμενικού Πατριάρχη. Εκατομμύρια Ελλήνων πατριωτών έκαναν την επιλογή τους. Συνεχίζω,λοιπόν,με ήσυχη συνείδηση και ευθύνη να διαπραγματεύομαι για το καλό της πατρίδας
— Nikos Kotzias (@NikosKotzias) February 4, 2018
Η ανάρτηση του κ. Κοτζιά ο οποίος διαχειρίζεται και το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων είναι δηλωτική της υπεροψίας που έχει απλωθεί σαν ιός στην κυβέρνηση μετά και τον Σεπτέμβριο του 2015.
Η σύνθεση του Τασούλα
Η κυβέρνηση που… γεννήθηκε στις πλατείες, αγνοεί τις πλατείες
Το λες και βίαιη ενηλικίωση, αλλά είναι μόλις 6-7 χρόνια πριν όταν η κάτω πλατεία στην οποία σύχναζαν και μιλούσαν ορισμένοι νυν υπουργοί, έβγαζε ψηφίσματα για διαγραφές χρέους και λαϊκές επιτροπές για ανατροπή του πολιτικού συστήματος.
Όλα άλλαξαν, όμως, όταν μετά την τραγωδία του πρώτου εξαμήνου του 2015, και ενώ είχαν κλείσει οι τράπεζες και σημειώθηκε η μεγαλύτερη πολιτική κωλοτούμπα της σύγχρονης ελληνικής πολιτικής ιστορίας με το δημοψήφισμα, ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές. Τότε η υπεροψία χτύπησε κόκκινο.
Από τότε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχει την πιο συμπαγή κοινοβουλευτική ομάδα της εποχής των Μνημονίων αφού τα στελέχη της σηκώνουν τα χεράκια τους και ψηφίζουν τα πάντα.
Τους άκουγες μάλιστα να λένε στα πάνελ πως έχουν την συνείδησή τους καθαρή γιατί ο κόσμος δεν αντιδρά καθώς αντιλαμβάνεται πως η χώρα βγαίνει από την κρίση.
Τα συλλαλητήρια της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας, δεν έφεραν δεύτερη ενηλικίωση, αλλά βίαιη… κλιμακτήριο. Οι κυβερνητικοί είδαν ξεκάθαρα πως ο λαός δεν «κοιμάται» και πως είναι διατεθειμένος να βγει στους δρόμους χωρίς καμμία κομματική ταυτότητα, υπό μόνη σκέπη, αυτή της Ελλάδας.
Μάλιστα όπως αναφέρει η ανταπόκριση των New York Times, το συλλαλητήριο συγκέντρωσε πολύ περισσότερο κόσμο ακόμα και από τα μεγάλα συλλαλητήρια κατά της λιτότητας μετά το 2010.
Το σοκ είναι όντως μεγάλο στο Μέγαρο Μαξίμου. Όχι μόνο διαψεύστηκαν νομίζοντας πως θα λύσουν ένα ζήτημα για το οποίο ο ελληνικός λαός δεν δίνει πλέον καμμία σημασία, αλλά προσπάθησαν να διαφύγουν των ευθυνών τους ταυτίζοντας το συλλαλητήριο με την Νέα Δημοκρατία.
Όλες οι ανακοινώσεις και οι αναφορές από βουλευτές είχαν ως γνώμονα την Νέα Δημοκρατία και «την ανεύθυνη στάση της στο ζήτημα της ονομασίας». Εις μάτην όμως, το ζήτημα δεν είναι πολιτικό και μικροπολιτικό, αλλά εθνικό και δεν θα ξεχαστεί ούτε σε 5 ούτε σε 10 χρόνια.
«Οι ξένοι να δουν και να καταλάβουν»
Όχι, οι ξένοι δεν πρόκειται να συγκινηθούν και να αλλάξουν την στάση τους λόγω των συλλαλητηρίων. Αυτά συμβαίνουν μόνο με σωστές διπλωματικές κινήσεις και με την ανάδειξη του δικαίου μέσα από επιχειρήματα.
Όπως έγινε στο Βουκουρέστι το 2008, όταν και αντιλήφθηκαν οι εταίροι του ΝΑΤΟ πως δεν είμαστε οι Έλληνες οι περίεργοι, αλλά οι Σκοπιανοί με τον Γκρουέφσκι, οι οποίοι ονειρεύονταν να παρελαύνουν με σάρισες στην Θεσσαλονίκη…
Στους ξένους λοιπόν η αθρόα συγκέντρωση πολιτών όλων των κοινωνικών στρωμάτων και ηλικιών (ήταν πραγματικά συγκινητική η εικόνα εκατοντάδων οικογενειών με τα παιδιά τους), έδειξε απλώς και μόνο πως οι Έλληνες δείχνουν σε ορισμένα ζητήματα ιδιαίτερη ευαισθησία ακόμα και μετά από χρόνια οικονομικής ταπείνωσης…
Ο Γιώργος Μιχαηλίδης είναι διευθυντής του EleftherosTypos.gr
Ακολούθησέ τον στο Facebook και στο Twitter