Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Το ακριβώς αντίθετο δηλαδή από ό,τι έπραξε ο πρωθυπουργός, που άνοιξε το ζήτημα έχοντας ως κρυφή επιδίωξη να προκαλέσει προβλήματα στη Νέα Δημοκρατία και τώρα βρίσκεται απομονωμένος ακόμη και σε σχέση με τον κυβερνητικό του εταίρο, αλλά και με την κοινωνία απέναντι.
Ο κ. Τσίπρας κέρδισε τις εκλογές του 2015 και διατηρήθηκε στην εξουσία χρησιμοποιώντας το όπλο του διχασμού, με τους Γερμανοτσολιάδες και τους «Μενουμευρωπαίους», αλλά τώρα υφίσταται τις συνέπειες των επιλογών του.
Στο Σκοπιανό δίχασε τους πάντες και στα συλλαλητήρια εισπράττει τη δυσπιστία των πολιτών για τον τρόπο που διαπραγματεύεται ένα μείζον εθνικό θέμα.
Το 2015 ο πρωθυπουργός ισχυριζόταν ότι οι συγκεντρώσεις ενίσχυαν διαπραγματευτικά την κυβέρνηση έναντι των δανειστών, τώρα τις αφορίζει ως συναθροίσεις γραφικών και ακροδεξιών.
Οι χειρισμοί του στο Σκοπιανό ξεσήκωσαν και τις… πέτρες και αυτό μάλλον πρέπει να προβληματίζει το Μαξίμου, που είδε για πρώτη φορά «γεμάτες πλατείες» και ένα κύμα αμφισβήτησης της κυβέρνησης.
Με άλλα λόγια, ο κ. Τσίπρας επέλεξε ξανά το γήπεδο του διχασμού, αλλά αυτή τη φορά ηττήθηκε πανηγυρικά.
Είναι επιτυχία του κ. Μητσοτάκη ότι δεν έπεσε στην παγίδα που του είχε στήσει η κυβέρνηση, αλλά με τη χθεσινή του τοποθέτηση στην Πολιτική Επιτροπή ανέδειξε τη διαφορετική του προσέγγιση όχι μόνο στο Σκοπιανό, αλλά συνολικά στον τρόπο διακυβέρνησης. Και ήταν πρώτη φορά σε ένα ζήτημα, πλην οικονομίας, που έγιναν ευδιάκριτες οι διαφορές Τσίπρα και Μητσοτάκη.
Οπως σημείωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ., εάν βρισκόταν στη θέση του πρωθυπουργού θα ξεκινούσε τη διαπραγμάτευση από το θέμα του αλυτρωτισμού, ζητώντας από τα Σκόπια την αλλαγή του Συντάγματος και των αναφορών τους σε «μακεδονικό έθνος» ώστε να φανεί στην πράξη ότι ενδιαφέρονται για μία βιώσιμη λύση που θα οδηγήσει και σε έναν έντιμο συμβιβασμό για το θέμα της ονομασίας.
Για όλα φταίει το… μολύβι
Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε από το όνομα, καλώντας μάλιστα τα κόμματα να τοποθετηθούν, με αποτέλεσμα να ξεσηκώσει τους πολίτες, χωρίς να έχει εξασφαλίσει πρώτα απτές κινήσεις συναίνεσης από τα Σκόπια. Δεν ενδιαφέρθηκε να ενημερώσει κανέναν, έσπειρε ζιζάνια ακόμη και στην Εκκλησία, τον κυρίευσε ο μεγαλοϊδεατισμός ότι «εγώ θα λύσω το Σκοπιανό»
Στην ουσία υπονόμευσε τη λύση, εκτός εάν κάποιος πιστεύει ότι θα επιλέξει να χάσει την καρέκλα της εξουσίας για να συμφωνήσει με τους Σκοπιανούς. Τώρα ας τα βρει με τους ΑΝ.ΕΛ., την Εκκλησία, την αντιπολίτευση και τους πολίτες.
Χάσαμε τη μισή ανάπτυξη
Απογοητευτικές και φέτος οι επιδόσεις του οικονομικού επιτελείου στο μέτωπο της ανάπτυξης. Σύμφωνα με την έκθεση του ΙΟΒΕ, η αύξηση του ΑΕΠ του 2017 δεν θα ξεπεράσει το 1,3%, όταν η κυβέρνηση εκτιμούσε ότι φέτος θα πετύχαινε 2,7%. Και για φέτος το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί 2,1% έναντι στόχου 2,8%. Η υπόλοιπη Ευρώπη αναθεωρεί προς τα πάνω τους στόχους της για την ανάπτυξη και μόνο η Ελλάδα περνάει διαρκώς κάτω από τον πήχυ, λόγω της υπερφορολόγησης της αγοράς και των νοικοκυριών.
Μια σημαντική πρωτοβουλία για τον Τύπο
Η πρωτοβουλία της διοίκησης της ΕΣΗΕΑ και του Μορφωτικού Ιδρύματος της Ενωσης να διοργανώσουν σήμερα και αύριο εκδήλωση για τη στήριξη των εφημερίδων και των περιοδικών στην εποχή της κρίσης είναι σημαντική σε μία περίοδο κατά την οποία τα μέσα ενημέρωσης βάλλονται πανταχόθεν. Παράλληλα, η ΕΣΗΕΑ δίνει την ευκαιρία στους αρμόδιους υπουργούς, αλλά και στους εκπροσώπους των κομμάτων να τοποθετηθούν για το θέμα, να αναζητήσουν λύσεις και να ακούσουν στελέχη των media για τη σημερινή κατάσταση και τις προοπτικές του κλάδου. Χρήσιμες τέτοιες εκδηλώσεις και ας ελπίσουμε από τις εργασίες τους να προκύψουν συγκεκριμένες προτάσεις.
O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]