Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Μόλις το Μαξίμου αντιλήφθηκε ότι η τοποθέτηση αυτή μπορούσε να επηρεάσει εκλογικά, καθώς η κυβέρνηση θα άνοιγε μέτωπο με την Εκκλησία, ο πρωθυπουργός απέστειλε επιστολή στον Αρχιεπίσκοπο με την οποία τον ενημέρωνε ότι θα σεβαστεί τις θέσεις της για τα εκκλησιαστικά ζητήματα του Σκοπιανού, ενώ την Πέμπτη το βράδυ έσπευσε στην Αρχιεπισκοπή για να πληροφορήσει απευθείας τον κ. Ιερώνυμο για τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις.
Μπορεί όλος ο πολιτικός κόσμος να παραμένει στο σκοτάδι, μπορεί οι πολίτες να πληροφορούνται τις εξελίξεις από σκοπιανά ή αλβανικά μέσα ενημέρωσης, όμως ο κ. Τσίπρας προτίμησε να ενημερώσει πρώτα την Αρχιεπισκοπή, όχι γιατί σέβεται το θεσμό της Εκκλησίας, καθώς δεν υπήρξε καμία δημόσια αποδοκιμασία του non paper του ΥΠΕΞ για την ταύτισή της με την Χρυσή Αυγή, αλλά γιατί θέλει να τη χρησιμοποιήσει.
Εάν στο μέλλον τα πολιτικά σχέδια του πρωθυπουργού εξυπηρετούνται από μία διαμάχη με την Εκκλησία, δεν θα διστάσει να την ξεκινήσει. Ακόμη και σε συλλαλητήρια εάν χρειαστεί θα συμμετάσχει, «ξορκίζοντας» τους ενδοτικούς.
Οι μεταμορφώσεις του κ. Τσίπρα ανάλογα με τη συγκυρία δεν πρέπει πλέον να ξαφνιάζουν κανένα, ιδίως μετά το καλοκαίρι του 2015, όταν καλούσε τους ψηφοφόρους να πουν «όχι» στο μνημόνιο, για να καταλήξει στο «ναι», με ένα επαχθέστερο πακέτο μέτρων.
Ολοι θυμόμαστε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το Σκοπιανό τη δεκαετία του ’90, όταν η ηγεσία, αλλά και αρκετά στελέχη του που τώρα είναι μέλη του υπουργικού συμβουλίου, τάσσονταν υπέρ της ονομασίας «Δημοκρατία της Μακεδονίας» χωρίς αστερίσκους ή άλλες επιφυλάξεις. Νέτα σκέτα.
Η σύνθεση του Τασούλα
Ο πρωθυπουργός «τρέχει» τώρα το θέμα, επιχειρώντας να δημιουργήσει προβλήματα στην αντιπολίτευση, όταν δεν έχει εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη του συγκυβερνήτη και υπουργού Αμυνας, Π. Καμμένου.
Συνολικά η κυβέρνηση ανοίγει και κλείνει θέματα βλέποντας κοντόφθαλμα εάν τη συμφέρει πολιτικά ή όχι. Η τακτική αυτή οδηγεί σε σίγουρη αποτυχία. Το είδαμε το 2015 με το δημοψήφισμα για το Μνημόνιο, ας ελπίσουμε ότι δεν θα επαναληφθεί η ίδια ζημιά με τα εθνικά μας θέματα. Γιατί εκεί οι βλάβες μπορεί να είναι μόνιμες…
Διαφορετικές εκτιμήσεις για τον αριθμό των ανέργων
Τουλάχιστον περίεργες είναι οι αποκλίσεις που παρουσιάζονται στα στοιχεία του ΟΑΕΔ και του υπουργείου Εργασίας για τον αριθμό των ανέργων. Την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση πανηγύριζε γιατί, σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη», τον περασμένο Δεκέμβριο κατεγράφη αύξηση της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα. Συγκεκριμένα, τον περασμένο μήνα το ισοζύγιο προσλήψεων- αποχωρήσεων ήταν θετικό κατά 15.315 θέσεις εργασίας καθώς οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 172.064, ενώ οι αποχωρήσεις σε 156.749. Σύμφωνα μάλιστα με το υπουργείο Εργασίας οι επιδόσεις αυτές ήταν οι δεύτερες υψηλότερες για μήνα Δεκέμβριο από το 2001.
Χθες ο ΟΑΕΔ παρουσίασε διαφορετική εικόνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Δεκέμβριο αυξήθηκαν κατά 27.000 σε σχέση με τον Νοέμβριο ενώ μειώθηκαν οριακά κατά 2.000 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2016.
Οι αποκλίσεις μπορούν να εξηγηθούν εν μέρει από τη σύγκριση των ανέργων που αναζητούν εργασία, αλλά και πάλι τα νούμερα δεν βγαίνουν. Το σίγουρο είναι ότι για την ανεργία υπάρχουν τρεις διαφορετικές μετρήσεις: της Στατιστικής Αρχής, του ΟΑΕΔ και του υπουργείου Εργασίας και οι εκτιμήσεις τους δεν συμπίπτουν.
O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]