Γράφει ο Γιώργος Μιχαηλίδης*
Όχι, το περιστατικό δεν εξελίχθηκε σε καβγά, αλλά σε μία ωραιότατη συζήτηση που είχε πολιτική, ιστορία και οικονομία, η οποία και κατέληξε στο ότι συμφωνούμε πως διαφωνούμε.
Ας προχωρήσουμε σε μία παραδοχή. Οι γείτονές μας, είναι Βούλγαροι που δεν ήθελαν να είναι Βούλγαροι, αλλά δεν ήθελαν και να απορροφηθούν και από τους Σέρβους, γι’ αυτό και μας «ταλαιπωρούν» εδώ και 25 χρόνια διεκδικώντας να είναι Μακεδόνες. Δεν είναι όμως όλα τόσο απλά όταν έχουμε να κάνουμε με εξωτερική πολιτική.
Αυτό άλλωστε παραδέχθηκε και ο ίδιος ο Κίρο Γκλιγκόροφ σε συνομιλία του με τον πρέσβη της Ελλάδας στην Γιουγκοσλαβία, Ελευθέριο Καραγιάννη πριν την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας.
Και ας συνεχίσουμε με μία ακόμη παραδοχή. Η Ελλάς έκανε πολλά λάθη στο συγκεκριμένο ζήτημα. Όχι γιατί -όπως λένε κάποιοι- θα έπρεπε πάση θυσία να κλείσουμε το ζήτημα όσο πιο γρήγορα γίνεται, αλλά γιατί φανήκαμε ανάξιοι των προγόνων μας να εκμεταλλευτούμε τις συγκυρίες και με τους κατάλληλους ελιγμούς να επιβάλλουμε την καλύτερη δυνατή λύση για την χώρα μας. Προσοχή, όταν αναφερόμαστε σε προγόνους, δεν εννοούμε τους αρχαίους Μακεδόνες, αλλά τους Βυζαντινούς, οι οποίοι ήταν άριστοι στην εξωτερική πολιτική (στην πλειονότητα των περιπτώσεων).
Τα Σκόπια οπισθοχωρούν
Ας έρθουμε όμως στην ουσία, μιας και το Σκοπιανό είναι ένα ζήτημα που συζητάμε εδώ και αρκετές μέρες και φαίνεται πως σε επίπεδο διαπραγματεύσεων η κυβέρνηση Τσίπρα είναι διατεθειμένη να αναθερμάνει.
Ινάσιο Λούλα, ο «πρεσβευτής» του Καλού
Είναι αδιαμφισβήτητο πως τα Σκόπια έχουν αφήσει πίσω τους τις σκοτεινές και εθνικιστικά κιτς ημέρες του Νίκολα Γκρουέφσκι, με τον νέο πρωθυπουργό, Ζόραν Ζάεφ να δηλώνει πως είναι διατεθειμένος να κάνει κινήσεις καλής θέλησης προκειμένου να βρεθεί λύση, αναγνωρίζοντας το αδιέξοδο στο οποίο έφερε την χώρα του η προηγούμενη διοίκηση.
Οι πολιτικές παλινωδίες της κυβέρνησης Τσίπρα
Η Αθήνα όμως εξακολουθεί να είναι κατώτερη των περιστάσεων. Από την μία ο Πάνος Καμμένος αρνείται την χρήση του όρου «Μακεδονία», την ώρα που δεν έφερνε αντιρρήσεις το 2008 όταν και ανήκε στην Νέα Δημοκρατία η οποία στο Βουκουρέστι απαίτησε σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes και, από την άλλη ο Αλέξης Τσίπρας τηρεί σιγήν ιχθύος χωρίς να θέτει καν το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων. Κοινώς, αυτήν την στιγμή η Ελλάς δεν έχει επίσημη θέση για το ζήτημα.
Ναι, είναι σωστό και πρέπει να το πιστώσουμε στον Αλέξη Τσίπρα, πως στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής καλό είναι να μην μιλάμε πολύ. Όταν όμως βλέπει την κυβέρνησή του διαλυμένη έχει μόνο δύο επιλογές: Είτε να μαζέψει τα λουριά στον Πάνο Καμμένο, είτε να εκφράσει επιτέλους την θέση της Ελλάδος στο συγκεκριμένο ζήτημα. Ακολουθούμε την γραμμή της απόφασης των πολιτικών αρχηγών του 1992 ή την γραμμή Κώστα Καραμανλή στο Βουκουρέστι το 2008;
Η πρόταση Κοτζιά για έγκριση της κυβερνητικής πρότασης από πλειοψηφία βουλευτών είναι τουλάχιστον αστεία, αν όχι προσβλητική τόσο για την κυβέρνηση όσο και για τον ίδιο τον λαό, ο οποίος εδώ και δεκαετίες έχει εκφράσει την ευαισθησία του για το συγκεκριμένο ζήτημα. Αν η κυβέρνηση είναι σκόρπια, πώς έχει την απαίτηση ο κ. Κοτζιάς να λυθεί ένα σοβαρότατο ζήτημα που απασχολεί την χώρα εδώ και 25 ολόκληρα χρόνια απλώς από τυχαία 151 βουλευτές;
Η δικαίωση της Ελλάδος έρχεται
Επί του ονόματος τώρα, πρέπει ΟΛΟΙ μας να αναγνωρίσουμε πως δεν μπορούμε να λύσουμε το θέμα με όρους 1991. Από την μία έχουμε στο ενεργητικό μας πολλά λάθη, από την άλλη μία ολόκληρη γενιά ανθρώπων στην γειτονική χώρα έχει υποστεί πλύση εγκεφάλου από τις πρώτες βαθμίδες της εκπαίδευσης πως είναι δήθεν Μακεδόνες. Ναι, για όλους μας είναι αστείο, υπάρχει, όμως, μία συγκυρία που πρέπει να εκμεταλλευτούμε.
Για πρώτη φορά τα Σκόπια αντιλαμβάνονται πως αυτοί είναι οι γραφικοί της υπόθεσης και πως μόνοι τους έθεσαν υπό ομηρία τον λαό τους. Αν δεν το είχαν αντιληφθεί αυτό, δεν θα σέρνονταν τώρα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ζητώντας μόνοι τους να βρούμε λύση γιατί η μέχρι τώρα συζητήσεις μόνο κακό τους έχουν κάνει.
Μέσα σε όλα τα λάθη μας, κάναμε κάτι καλό. Τηρήσαμε στιβαρή στάση και επ’ ουδενί δεν δείξαμε πως το συγκεκριμένο θέμα είναι για εμάς ένα ζήτημα λαϊκισμού και μικροπολιτικής. Τελικώς κερδίζουμε από την επιμονή στις θέσεις μας και μέχρι να δούμε μέχρι πού είναι διατεθειμένα τα Σκόπια να φτάσουν καλό είναι ο Τσίπρας και ο Κοτζιάς να μην βιάζονται να δώσουν όνομα στην «Δημοκρατία Δίπλα Στην Μακεδονία».
Ο Γιώργος Μιχαηλίδης είναι διευθυντής του EleftherosTypos.gr
Ακολούθησέ τον στο Facebook και στο Twitter