Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*
Είναι εντυπωσιακό πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος απεφάνθη με ανακουφιστική ειλικρίνεια πως «η Δικαιοσύνη θα είναι ο μοναδικός κριτής σε όλες αυτές τις υποθέσεις». Ελπιδοφόρα παραδοχή, έστω και αν προέκυψε επειδή η κυβέρνηση τα βρήκε σκούρα και επειδή κατάλαβε, έστω και αργά, πως τελικά η Τουρκία δεν είναι ασφαλής -διπλωματικά- χώρα.
Μένει ώσπου να φύγει…
Οι κυβερνητικοί χειρισμοί σε ένα τόσο λεπτό ζήτημα ήταν εξ αρχής βεβιασμένοι και αποτέλεσμα ανεπαρκούς συντονισμού, ίσως και έλλειψης πολιτικής εμπειρίας. Ολοι θυμόμαστε τον Ταγίπ Ερντογάν να υποστηρίζει ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός «του είχε υποσχεθεί να διευθετήσει το θέμα εντός 15-20 ημερών» από το βράδυ του πραξικοπήματος. Οπως θυμόμαστε και τις πρώτες δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα στο πρακτορείο Ανατολή, ότι οι πραξικοπηματίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα.
Ωστόσο οι δηλώσεις Ερντογάν θα μπορούσαν να εκληφθούν ως προσπάθειες τεχνητής δημιουργίας έντασης και οι δηλώσεις Τσίπρα ως αντίστοιχες προσπάθειες κατευνασμού και αποφυγής κλιμάκωσης της έντασης. Αλλωστε σε ένα τέτοιο διπλωματικό θρίλερ πολλοί είναι οι αντιπερισπασμοί που θα χρησιμοποιηθούν εκατέρωθεν, μέχρι τη στιγμή βέβαια που κάποιος θα ξεπεράσει τα όρια. Οπως έκανε η τουρκική πλευρά, με αποτέλεσμα τις ξεκάθαρες επιτέλους δηλώσεις Τσίπρα πως η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου και σέβεται τη διάκριση των εξουσιών.
Οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί λοιπόν παραμένουν εδώ και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από την ελληνική Δικαιοσύνη και μόνο. Ωστόσο, πάνω και πέρα από τη συγκεκριμένη υπόθεση, αποδεικνύεται για μία ακόμα φορά, και μάλιστα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα από την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα, πως επρόκειτο για μια συνάντηση η οποία δεν απέδωσε τα προσδοκώμενα.
Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου και η επιθετική τουρκική τακτική με τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ το αποδεικνύουν. Υπενθυμίζουμε ότι οι προβληματισμοί και οι ενστάσεις της αντιπολίτευσης για τη σκοπιμότητα και την επαρκή προετοιμασία της επίσκεψης Ερντογάν στη χώρα μας είχαν τονιστεί εγκαίρως, αλλά δεν εισακούστηκαν. Αντιθέτως, η κριτική που ασκήθηκε χαρακτηρίστηκε από την κυβέρνηση και από φιλοκυβερνητικά μέσα ως αντεθνική. Τώρα;
Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου