Γράφει ο Θοδωρής Καλαμπόκης*
Σε κεφάλαιο του βιβλίου του αναφέρεται συγκεκριμένα στο πως μπορεί μια κυβέρνηση να δημιουργήσει public value για τους πολίτες μιας χώρας, οι οποίοι πληρώνουν φόρους περιμένοντας πίσω συγκεκριμένες κρατικές πρωτοβουλίες για το κοινό καλό.
Στην Ελλάδα παρατηρείται το εξής οξύμωρο. Οι πολίτες πληρώνουν πολύ υψηλούς φόρους εδώ και πάρα πολλά χρόνια και ταυτόχρονα, η δημόσια παιδεία καταρρέει, η δημόσια υγεία καταρρέει και η ασφάλεια των πολιτών τίθεται υπό αμφισβήτηση. Κατ’ επέκταση, στις υποδομές είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρώπης. Στο κομμάτι του πολιτισμού ευτυχώς που υπάρχουν σοβαρές ιδιωτικές πρωτοβουλίες. Τέλος ενδεικτικά, το πεδίο του Άρεως, το μεγαλύτερο δημόσιο πάρκο της Αθήνας, είναι σε άθλια κατάσταση. Με λίγα λόγια οι δυσβάσταχτοι φόροι που πληρώνουν οι πολίτες δεν είναι ανταποδοτικοί. Η μείωση φορολογίας και οι ιδιωτικές πρωτοβουλίες δεν αρκούν από μόνες τους. Χρειαζόμαστε ταυτόχρονα αποτελεσματικότερη δημόσια διοίκηση και διακυβέρνηση στη λογική του New Public Management.
Η σύνθεση του Τασούλα
Αυτή θεωρώ πως είναι μια μεγάλη πρόκληση για το μέλλον για τη Νέα Δημοκρατία όταν γίνει κυβέρνηση, μαζί και με την αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας, ειδικά στους νέους ανθρώπους.
Κατ’ επέκταση, θεωρώ πως η Νέα Δημοκρατία πρέπει να δώσει έμφαση και στον οραματικό της λόγο, ο οποίος θα ξεφεύγει από υποσχέσεις και λαικισμούς, όμως θα αναδεικνύει ξεκάθαρα ένα normative level της Ελλάδας, δηλαδή το πώς θα έπρεπε να είναι η πατρίδα μας σε κάποια χρόνια και το ποιες είναι οι πολιτικές που έχουμε ανάγκη για να φτάσουμε εκεί.
Για παράδειγμα, να σκιαγραφήσουμε την εικόνα μιας Ελλάδας που θα έχει πανεπιστήμια πρότυπα που θα προσελκύουν φοιτητές από όλο τον κόσμο. Μιας Ελλάδας που θα εξελίξει το τουριστικό της προϊόν και θα φτάσει να έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στον τουρισμό. Μιας Ελλάδας όπου όλοι οι εργατικοί νέοι θα έχουν δουλειά. Μιας Ελλάδας που θα πρωταγωνιστεί στον πρωτογενή τομέα, αφού υιοθετήσει νέες τεχνολογίες και καινοτόμα μοντέλα ανάπτυξης του. Μιας Ελλάδας που θα καταφέρει να έχει ένα πιο λειτουργικό και αποτελεσματικό κράτος για την εξυπηρέτηση των πολιτών και της ανάπτυξης, βασισμένο στην μείωση της γραφειοκρατίας, στην δίκαιη αξιολόγηση, τις νέες τεχνολογίες και στις συνέργιες Ιδιωτικού και δημοσίου τομέα.
Μιας Ελλάδας όπου δεν θα υπάρχουν άβατα και ο κάθε πολίτης θα αισθάνεται ασφαλής στην καθημερινότητα του. Μιας δημοκρατικής Ελλάδας όπου οι θεσμοί θα επιτελούν τον ρόλο τους χωρίς παρεμβάσεις και εμπόδια. Μιας Ελλάδας με λιγότερους φόρους και ανταποδοτική φορολογία, όπου ο κάθε πολίτης θα αισθάνεται πως οι φόροι του αξιοποιούνται και ‘’επιστρέφονται’’ σε αυτόν με την μορφή κοινωνικών αγαθών και καλής ποιότητας ζωής. Μιας Ελλάδας που νέοι άνθρωποι θα ασχολούνται με κοινά και θα βρίσκουν νόημα στην πολιτική.
Ο πρόεδρος μας, ο Κυριάκος ο Μητσοτάκης επαναλαμβάνει συχνά μια φράση κλειδί. Η πολιτική δημιούργησε πολλά προβλήματα τις τελευταίες δεκαετίες και η πολιτική θα τα λύσει. Το 11o συνέδριο θέσεων και αρχών της Νέας Δημοκρατίας είναι μια εξαιρετική πρωτοβουλία. Αυτή η πρωτοβουλία, σηματοδοτεί την ετοιμότητα της Ν.Δ. να αλλάξει την Ελλάδα προς το καλύτερο, με υπευθυνότητα, δυναμισμό, πάθος, όραμα, αξιοκρατία και πολιτικές προτάσεις οι οποίες θα αποτελέσουν το όχημα για να φτάσουμε στο αύριο που επιθυμούμε και αξίζουμε ως χώρα.
Η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, εμπιστεύομαι όμως και εκτιμώ τον Κυριάκο Μητσοτάκη και σε πείσμα των καιρών, παραμένω αισιόδοξος.
*O Θοδωρής Καλαμπόκης είναι Σύμβουλος Επιχειρήσεων, υπεύθυνος οργανώσεων εξωτερικού και Απόδημου Ελληνισμού, στο εκτελεστικό γραφείο της ΟΝΝΕΔ.