Γράφει ο Γιώργος Μιχαηλίδης*
Ας ξεκινήσουμε με μια παραδοχή. Οι πλειστηριασμοί χρειάζονται σε μία οικονομία προκειμένου οι τράπεζες να μπορούν να εξυπηρετούν τις ανάγκες τους και κατ επέκταση τις ανάγκες των πελατών. Και όποιος τώρα αισθάνεται ένα ρίγος στην καρέκλα του από τα νεύρα για τα όσα καπιταλιστικά διαβάζει, ας αναρωτηθεί πού ήταν ο ίδιος το 2009. Εκείνη την χρονιά έγιναν 52.000 πλειστηριασμοί.
Από την εποχή των Μνημονίων όταν και οι συνθήκες άλλαξαν, οι πλειστηριασμοί μειώθηκαν ραγδαίως και σε έναν βαθμό καλώς έγινε κάτι τέτοιο. Οι πολίτες αδυνατούσαν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και κατά συνέπεια τα κόκκινα δάνεια δεκαπλασιάστηκαν.
Αυτό όμως που αξίζει να σημειωθεί είναι πως οι πράξεις πλειστηριασμού υποδεκαπλασιάστηκαν. Αριθμός πλειστηριασμών το 2016: 5.461.
Ενώ λοιπόν ο αριθμός των πλειστηριασμών μειωνόταν χρόνο με τον χρόνο την ώρα που η οικονομία έμπαινε στο μονοπάτι της ανάκαμψης, το τέρας του λαϊκισμού φούσκωσε και επέτρεψε στον ΣΥΡΙΖΑ, με τσιτάτα και συνθήματα όπως «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» να αναρριχηθεί στην εξουσία.
Oυκρανία και γερμανικές εκλογές
Τραγική ειρωνεία; Στη Eurobank κατοχυρώθηκε η μεζονέτα 320 τ.μ που βρίσκεται στην Κηφισιά, η οποία έκανε «ποδαρικό» στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς που ξεκίνησαν την Τετάρτη.
Έπρεπε να περάσουν σχεδόν τρία χρόνια, μία καταστροφική διαπραγμάτευση, το γονάτισμα της οικονομίας και το πιο ανούσιο δημοψήφισμα στην ιστορία της ανθρωπότητας για να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας την στροφή στον ρεαλισμό. Μία στροφή που έφερε όμως πούλημα δανείων στα «κοράκια των Funds», πλειστηριασμούς και ξύλο σε υπερχρεωμένους.
Και μέσα σε όλα τα παραπάνω έχουμε και τα σώματα ασφαλείας να ξυλοκοπούν κόσμο ο οποίος αντιτίθεται στην διενέργεια πλειστηριασμών.
Το ανάποδο γκλομπ του αστυνομικού στην φωτογραφία που συνοδεύει το παρών κείμενο και σημαδεύει τους διαμαρτυρόμενους μπορεί να θεωρηθεί και Νέμεσις για όσους έπαιξαν παιχνίδια στην πλάτη των πολιτών για να καταλάβουν τις καρέκλες της εξουσίας. Μία Νέμεσις όμως που τιμωρεί αυτούς που εξαπατήθηκαν από τις αυταπάτες του ΣΥΡΙΖΑ.
Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε πως πρέπει να ξεκινήσει μία σοβαρή έρευνα όσον αφορά τις λεγόμενες συλλογικότητες και ποια είναι τα συμφέροντα τα οποία εξυπηρετούν γιατί μέχρι στιγμής δρουν ανεξέλεγκτα.
*Ο Γιώργος Μιχαηλίδης είναι διευθυντής του EleftherosTypos.gr
Ακολούθησέ τον στο Facebook και στο Twitter