Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*
Το απέδειξε όταν αποφυλάκισε για λόγους υγείας τους χουντικούς αλλά και τον Σάββα Ξηρό. Το αποδεικνύει κάθε φορά που αποφυλακίζει πρόωρα ή δίνει άδειες σε βαρυποινίτες, ανεξαρτήτως του είδους των εγκλημάτων τους. Το ερώτημα λοιπόν είναι τι γίνεται όταν κάποιος, όπως ο Δημήτρης Κουφοντίνας εν προκειμένω, που δεν αναγνωρίζει το Σύνταγμα, τους νόμους και την κοινοβουλευτική Δημοκρατία, επικαλείται τη νομιμότητα για να λάβει άδεια. Την αστική νομιμότητα, αυτή που ορκίστηκε να μάχεται μέσα από την τρομοκρατική του δράση, την οποία μάλιστα δεν αποκήρυξε ποτέ. Είναι λοιπόν η άδεια που έλαβε ένας τρόπος αποδοχής του συστήματος; Ή απλώς το περιγελά κατάμουτρα, δηλώνοντας πως δεν μετανιώνει για τίποτα;
Μένει ώσπου να φύγει…
Βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που ο «Λουκάς» της «17Ν» αξιοποιεί κάθε μέσο που του παρέχει η αστική μας κοινωνία για να μεταφέρει το μήνυμά του. Οταν έγραψε το βιβλίο «Γεννήθηκα 17Ν» το εξέδωσε από τις εκδόσεις Λιβάνη και όχι από κάποιον περιθωριακό εκδοτικό οίκο. Τότε είχε πει πως η πολεμική που θα δεχόταν το βιβλίο του θα ήταν τόσο μεγάλη που δεν θα μπορούσε να τη «σηκώσει» ένας μικρός οίκος. Σήμερα, η δικηγόρος του μιλά για εφαρμογή του νόμου και δικαιοσύνη. Την αστική προφανώς, όχι την επαναστατική. Κάποιοι θα πουν πως ο Θάνος Αξαρλιάν, ο Παύλος Μπακογιάννης, ο Νίκος Μομφεράτος ή ο Κωστής Περατικός δεν μπορούν να κάνουν χρήση του νόμου ώστε να πάρουν άδεια και να επιστρέψουν στις οικογένειές τους, επειδή κάποιοι τους καταδίκασαν σε θάνατο από τον οποίο δεν υπάρχει αναστολή ποινής.
Αν βέβαια κοιτάξουμε ψυχρά το νόμο, όχι υπό τη συναισθηματική φόρτιση και οδύνη που βιώνουν απολύτως δικαιολογημένα οι συγγενείς των θυμάτων, θα δούμε πως τόσο ο Κουφοντίνας όσο και άλλα μέλη της «17Ν» τιμωρήθηκαν με τις ποινές που προβλέπει η ελληνική νομοθεσία. Η χορήγηση άδειας όμως δεν συνδέεται ούτε με την ποινή ούτε με το είδος του αδικήματος, παρά μόνο με τη συμπεριφορά εντός της φυλακής και τη δυνατότητα του Δικαστικού Συμβουλίου να «προγνώσει» αν τίθεται υποψία απόδρασης ή τέλεσης νέων εγκλημάτων. Επειδή οι δικαστές δεν είναι μάντεις, περιμένουμε να δούμε το σκεπτικό σύμφωνα με το οποίο κάποιος που εξακολουθεί να υποστηρίζει αυτό που έκανε τους έπεισε πως δεν είναι έτοιμος να το ξανακάνει.
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου