Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Το σκηνικό παραπέμπει ευθέως σε κινήσεις προεκλογικού χαρακτήρα που ενισχύονται από τις επισκέψεις του Αλέξη Τσίπρα σε βιομηχανίες και εργαστήρια επιχειρηματικότητας όχι για να διαδηλώσει, όπως έκανε στο παρελθόν, αλλά για να συγχαρεί τις διοικήσεις τους για τις επενδυτικές πρωτοβουλίες.
Ολοι γνωρίζουμε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. δεν θέλει να χαρίσει ούτε μία ημέρα της θητείας της στην επερχόμενη Νέα Δημοκρατία. Τώρα, που οι «σύντροφοι» έχουν καταλάβει τις θέσεις εξουσίας και έμαθαν τα κόλπα του πελατειακού κράτους, δύσκολα θα εγκαταλείψουν νωρίτερα τα οφίτσιά τους.
Μόνο που η πολιτική που έχει επιλέξει το Μαξίμου θα τους οδηγήσει σχεδόν υποχρεωτικά στην πρόωρη προσφυγή στις κάλπες τον Σεπτέμβριο του 2018.
Σε αντίθεση με την κυβέρνηση Σαμαρά που εστίασε τις προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής στη μείωση των δαπανών, ο Τσίπρας επέλεξε, σχεδόν αποκλειστικά, να πετύχει τους στόχους του πλεονάσματος μέσω της αύξησης των εσόδων.
Τα στοιχεία από το ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου δείχνουν ότι πολύ δύσκολα θα επιτευχθεί ο στόχος για ανάπτυξη 1,8% το 2017 και η δημοσιονομική εξυγίανση δεν θα είναι βιώσιμη.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
Οι επενδύσεις κατέρρευσαν στο δεύτερο τρίμηνο, η ιδιωτική κατανάλωση ανέβηκε οριακά σε αντίθεση με τις δημόσιες δαπάνες που αυξήθηκαν σημαντικά κατά 3,3%, κυρίως, λόγω της διόγκωσης του κράτους.
Για να πετύχει η κυβέρνηση τον ετήσιο στόχο του 1,8% ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ στο δεύτερο εξάμηνο θα πρέπει να είναι της τάξης του 3%. Ο τουρισμός έχει πάει καλά και αυτό είναι το μοναδικό ενθαρρυντικό στοιχείο για την οικονομία, όμως στο ίδιο διάστημα η ιδιωτική κατανάλωση, που διαμορφώνει το ΑΕΠ κατά 70%, θα υποφέρει λόγω της υψηλής φορολόγησης.
Με άλλα λόγια, τα νοικοκυριά τους επόμενους μήνες θα βρεθούν αντιμέτωπα με πρόσθετα βάρη και η πραγματική οικονομία θα χτυπηθεί από τις αυξανόμενες υποχρεώσεις πολιτών και επιχειρήσεων σε φόρους και εισφορές.
Αυτά τα στοιχεία δεν πτοούν το Μαξίμου, που έχει επιλέξει να συγκρουσθεί με την πραγματικότητα χάριν της εικόνας. Ετσι, αναβαθμίζουν επικοινωνιακά την επίσκεψη Μακρόν στην Αθήνα όταν στην πράξη ο Γάλλος πρόεδρος ακολουθεί μία πολιτική μεταρρυθμίσεων, που δεν έχει καμία σχέση με όσα υποστηρίζει ο Αλέξης Τσίπρας. Το κυβερνητικό «αφήγημα» θα ξετυλιχθεί πλήρως στη ΔΕΘ, όπου ο πρωθυπουργός θα υποστηρίξει ότι το καλοκαίρι του 2018 η χώρα θα φύγει από τα Μνημόνια. Στην πραγματικότητα τότε δεν θα κλείσει ο κύκλος των Μνημονίων αλλά ο πολιτικός κύκλος της κυβέρνησης. Τα μνημονιακά μέτρα θα ενταθούν το 2019 με τη μείωση των συντάξεων και τις περικοπές στο αφορολόγητο όριο και είναι σαφές ότι δεν θα μπορέσει να τα αντέξει μία κυβέρνηση με δημοσκοπικά ποσοστά κοντά στο 20% λίγους μήνες πριν από τη λήξη της τετραετίας.
Ο πρωθυπουργός θα επιλέξει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες το φθινόπωρο του 2018 ελπίζοντας σε μια «βελούδινη» ήττα πριν από την εφαρμογή των επώδυνων μέτρων και με το βλέμμα στις προεδρικές εκλογές του 2020. Ο κ. Τσίπρας το 2015 δεν έπεσε λόγω των υποσχέσεων που αθέτησε αλλά στα μέσα του 2018 θα πέσει «θύμα» των πολιτικών που επέλεξε.
*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής