Γράφει ο Γιώργος Μιχαηλίδης*
Πώς λειτουργεί αυτό το ίντερνετ; Άπαξ και μία είδηση έχει «ανεβεί» σε 2-3 έγκυρα Μέσα, τότε ισχύει. Αυτός είναι ο γενικός κανόνας καθώς είναι ανθρωπίνως αδύνατον να διασταυρώνεις από 200 έως 400 ειδήσεις που ανεβαίνουν στα ελληνικά ενημερωτικά σάιτ κάθε μέρα.
Έτσι, όλες οι σελίδες φιλοξενούν ειδήσεις για τις οποίες είτε δεν έχουν ουδεμία γνώση, είτε το ρεπορτάζ είναι υποτυπώδες. Τι συμβαίνει, λοιπόν, όταν και αυτό το υποτυπώδες ρεπορτάζ, απουσιάζει; Τότε όλα τα σάιτ αναμεταδίδουν μία είδηση-τρολ που ανέβασε μάλιστα ένα σάιτ το οποίο δημοσιεύει μόνο fake news…
Αυτό, λοιπόν, συνέβη την Τρίτη όταν ο ΒΗΜΑτοδότης μετέδωσε πως «η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, θα συμπεριλάβει επίδομα χειρισμού σφραγίδας για τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα, σε νομοσχέδιο που έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή» που είχε αρχικά δημοσιευθεί στο Βατράχι. Το πώς ένας έγκυρος δημοσιογράφος υπέπεσε σε ένα τέτοιο σφάλμα είναι απορίας άξιον, ωστόσο, ας μην είμαστε ανθρωποφάγοι, άνθρωποι είμαστε, λάθη κάνουμε.
Μεγάλα σάιτ, που λέτε, πρόλαβαν, αναμετέδωσαν την είδηση ως «απίστευτη» και μόλις κατάλαβαν το λάθος τους την κατέβασαν. Η διαδικτυακή δημοσιογραφία, έχει τις παθογένειές της, ωστόσο, ευτυχώς το διαδίκτυο εν αντιθέσει με το φύλλο σού επιτρέπει να διορθώσεις τα λάθη σου. Τι γίνεται όμως με το «επίδομα σφραγίδας» που έγινε και hot trend στο Twitter;
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
Αυτό που πρέπει να μας απασχολήσει ως πολίτες είναι πως πλέον σε αυτήν την χώρα δεν υπάρχει τίποτα για να μας ξαφνιάζει. Οι Έλληνες έχουμε γίνει ανεκτικοί στον τραγέλαφο που υπάρχει άφθονος στην καθημερινότητα. Οι Έλληνες έχουμε αποκτήσει ανοσία σε κάθε ανοησία και σε κάθε τι αδιανόητο που δεν συναντάται ούτε στις φυλές ιθαγενών του Αμαζονίου…
Τα επιδόματα λοιπόν δεν ξεφεύγουν του… κανόνα. Περίεργα τέτοια βοηθήματα στους μισθούς του Δημοσίου έχουν θεσπιστεί εδώ και δεκαετίες, οπότε είναι και άτοπο το όποιο πολιτικό παιχνίδι προσπάθησαν να κάνουν οι opinion makers του Facebook με αφορμή το «επίδομα σφραγίδας».
Άξιο αναφοράς είναι ρεπορτάζ της Καθημερινής από το μακρινό 2010 στο οποίο παρατίθεται το εύρος των επιδομάτων –ορισμένα από αυτά χαρακτηρίζονταν ως περίεργα- σε εννέα τότε υπουργεία και πώς αυτά επηρέαζαν τους μισθούς.
- Υπουργείο Μεταφορών από 6 ευρώ έως 1.420
- Οικονομίας από 396 έως 1.242 ευρώ
- Υγείας από 535 – 1.134 ευρώ
- Εσωτερικών από 97 – 403 ευρώ
- Δικαιοσύνης από 132 – 380 ευρώ
- ΠΕΧΩΔΕ 140 – 300 ευρώ
- υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης 88 – 250 ευρώ
- Αγροτικής Ανάπτυξης 120 – 147 ευρώ
- Πολιτισμού από 200 έως 234 ευρώ κ. ά.
Στο εν λόγω ρεπορτάζ λοιπόν μαθαίναμε πως υπάλληλοι του δημοσίου έπαιρναν επίδομα «έγκαιρης προσελεύσεως στην εργασία», «μεταφοράς φακέλου» ή επίδομα «παιδικής φροντίδας».
Μετά από τα παραπάνω που είναι μερικά μόνο παραδείγματα, το «επίδομα σφραγίδας» είναι πέρα για πέρα αληθινό γιατί εμείς οι ίδιοι πιστεύουμε πως μπορεί να υπάρχει…
*Ο Γιώργος Μιχαηλίδης είναι διευθυντής σύνταξης του EleftherosTypos.gr
Ακολούθησέ τον στο Facebook και στο Twitter