Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Οχι μόνο γιατί τα ψέματα συνήθως οδηγούν στη «σκληρή διαφθορά», αλλά κυρίως επειδή οι πολίτες έχουν πληρώσει ακριβά την ανεπάρκεια του κ. Τσίπρα, ο οποίος αντί να σκίσει τα Μνημόνια μέσα σε 2,5 χρόνια, υπέγραψε καινούργια.
Δυστυχώς, και χθες στη συνέντευξή του στον Alpha ο πρωθυπουργός είπε πολλά ψέματα, δείχνοντας ότι δύσκολα φεύγει το «χούι». Ας αναφερθούμε σε ορισμένα από αυτά:
Πρώτον, ενώ παραδέχθηκε ότι «έχουμε την υποχρέωση να μειώσουμε το αφορολόγητο, υποσχέθηκε ότι όσα θα εισπράξουμε θα κατευθυνθούν σε φορολογικές ελαφρύνσεις». Δηλαδή, η κυβέρνηση θα μειώσει από την 1.1.2019 το αφορολόγητο όριο στα 5.600 ευρώ, χαρατσώνοντας με έξτρα φόρους 650 ευρώ ακόμη και τους μισθωτούς των 500 ευρώ, για να τους ελαφρύνει στη συνέχεια! Είναι ντροπή να ακούγονται αυτά και μάλιστα από τα πιο επίσημα χείλη, εκτός εάν πιστεύουν στο Μαξίμου ότι έτσι γίνονται πιστευτοί.
Δεύτερον, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι «το Μνημόνιο τελειώνει το καλοκαίρι του 2018 και ότι τα δύσκολα πέρασαν». Ψεύδος. Το Μνημόνιο συνεχίζεται για τα επόμενα χρόνια, ενώ τα δύσκολα όχι μόνο δεν πέρασαν αλλά αντιθέτως θα γίνουν αισθητά ιδίως στους φτωχότερους από τον Ιανουάριο του 2019, όταν θα μειωθούν οι συντάξεις κατά 18% και θα αυξηθούν οι φόροι.
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
Τρίτον, υποβάθμισε τη σημασία της ποσοτικής χαλάρωσης, υποστηρίζοντας ότι «την υπερεκτιμήσαμε, ενώ η Ελλάδα κατάφερε να βγει χωρίς το QE στις αγορές». Εδώ ισχύει το ρητό «όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια». Εάν είχαμε ενταχθεί στο πρόγραμμα της ΕΚΤ, τα επιτόκια δανεισμού δεν θα ήταν 4,625% αλλά κάτω από το 3%. Οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης δανείζονταν από το 2015 μέσω του QE τεράστια ποσά με μηδενικά επιτόκια, αλλά ο κ. Τσίπρας σε συνεργασία με τον κ. Βαρουφάκη είχαν φροντίσει να κρατάει η Ελλάδα την «ομπρέλα».
Τέταρτον, η επίθεση που εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός στο ΔΝΤ εντάσσεται στην προσπάθεια εμπαιγμού των πολιτών. Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας πριν από λίγες ημέρες προσκάλεσε το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ με το τέταρτο Μνημόνιο που ψηφίσθηκε από τους 153 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ. το Ταμείο πήρε το ρόλο του βασικού ελεγκτή των επιδόσεων της οικονομίας. Επομένως, οι προειδοποιήσεις του κ. Τσίπρα προς το ΔΝΤ δεν πείθουν ούτε μικρά παιδιά.
Πέμπτον, ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν υπάρχει τέταρτο Μνημόνιο. Ας χαρακτηρίσει και «παιδική χαρά» το νομοσχέδιο που ψήφισε τον περασμένο Μάιο, που τσεκουρώνει συντάξεις και χαρατσώνει τους πολίτες μέσω αφορολογήτου ορίου, όμως η μνημονιακή λιτότητα αποτελεί δέσμευση της χώρας έως το 2023.
Εκτον, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι «η ζωή έδειξε ότι η έξοδος στις αγορές το 2014 δεν είχε προοπτική, ο Σαμαράς είχε υπογράψει τεράστιους στόχους πλεονασμάτων, ήταν άδεια τα ταμεία και δεν υπήρχε θετικό κλίμα για επενδύσεις». Τα ψέματα συνεχίζονται. Ολοι ξέρουν ότι το 2014 η χώρα είχε μπει στην ανάπτυξη και η έξοδος από την κρίση διεκόπη για να αναλάβει ο Τσίπρας την εξουσία και να παίξει με τον Βαρουφάκη τη χώρα στα ζάρια. Ο Σαμαράς είχε υπογράψει πλεονάσματα 4,2% για το 2016, αλλά με πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,7%. Ο Τσίπρας εμφάνισε πλεόνασμα 4,4% σε συνθήκες ύφεσης. Εάν στο Μαξίμου έχει κάποιον οικονομολόγο, θα του εξηγήσει τη διαφορά. Η Ελλάδα έχει χρεωθεί μέσα σε τρία χρόνια 100 δισεκατομμύρια ευρώ και οι πολίτες φορτώθηκαν με πρόσθετα, και αχρείαστα έως τα τέλη του 2014, μέτρα ύψους 14 δισεκατομμυρίων.
Εβδομον, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «κλειδώσαμε μακροπρόθεσμα πλεόνασμα στο 2%, όταν με βάση το σύμφωνο σταθερότητας θα έπρεπε να είναι 2,6%. Πρόκειται για ένα ακόμη ψέμα. Η Ελλάδα δεσμεύθηκε με το τέταρτο Μνημόνιο για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% έως και το 2023 και για πλεονάσματα κοντά στο 2,2% έως το 2040. Ούτε τα προσχήματα.
*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου