Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Η διοίκηση του ΔΝΤ ενέκρινε τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα ύψους 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά τα χρήματα δεν θα διατεθούν παρά μόνο εάν υπάρξει βιώσιμη λύση για το χρέος. Εκανε το χατίρι του Σόιμπλε, ώστε να παραμείνει στην Ελλάδα, αλλά χωρίς να βάλει νέα κεφάλαια, θεωρώντας ότι οι Ευρωπαίοι δεν έχουν λάβει μέτρα για τη μείωση του χρέους.
Από την άλλη πλευρά, η Κριστίν Λαγκάρντ επέβαλε πλήρως τους όρους της σε ό,τι αφορά στη συνέχιση της λιτότητας. Η κυβέρνηση υπέγραψε και οι 153 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ. ψήφισαν την άνευ όρων παράδοση των «κλειδιών» του υπουργείου Οικονομικών στον κ. Τόμσεν και την κυρία Βελκουλέσκου.
Κατ’ αρχάς το ΔΝΤ πέρασε τα μέτρα που είχε αναφέρει τον περασμένο Δεκέμβριο ο Πόουλ Τόμσεν για τη μείωση των συντάξεων και την ανάγκη περικοπής αφορολόγητου ορίου. Τότε η κυβέρνηση είχε αντιδράσει με σκωπτικά σχόλια για τις μακροοικονομικές προβλέψεις του ΔΝΤ, αλλά λίγους μήνες αργότερα ο κ. Τσίπρας με τον κ. Τσακαλώτο υπέγραφαν επιστολή που ζητούσαν την επιστροφή των «άσχετων» στο ελληνικό πρόγραμμα.
Με το «τέταρτο Μνημόνιο» που ψηφίσθηκε τον περασμένο Μάιο η κυβέρνηση εκχώρησε στο ΔΝΤ το ρόλο του απόλυτου ελεγκτού των επιδόσεων της χώρας στην οικονομία. Οι τεχνοκράτες του Ταμείου θα αποφασίσουν εάν υπάρχουν περιθώρια για τα περίφημα «αντίμετρα» και οι ίδιοι θα κρίνουν στα μέσα στου 2018 εάν η άγρια περικοπή του αφορολόγητου ορίου στα 5.600 ευρώ από τα σημερινά επίπεδα των 8.500 θα ισχύσει από το 2019 ή το 2020.
Ηδη από χθες τα στελέχη του ΔΝΤ «φωτογράφισαν» την εφαρμογή του μέτρου από το 2019, εκτιμώντας ότι το 2018 το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι μικρότερο του 3,5% του ΑΕΠ. Επιπλέον δείχνουν νέα ανακεφαλαιοποίηση, θεωρώντας ότι οι 4 συστημικές τράπεζες θα χρειαστούν 10 δισεκατομμύρια λόγω της ραγδαίας αύξησης των κόκκινων δανείων.
Περιμένοντας τον… M.A.G.A.*
Η κυβέρνηση της Αριστεράς, που θα έδιωχνε το ΔΝΤ από την Ελλάδα, έχει καταστήσει το Ταμείο «αφεντικό στην οικονομία», χωρίς μάλιστα να αναλαμβάνει πρόσθετους χρηματοδοτικούς κινδύνους.
Η ΕΡΤ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ
«Πλεόνασμα» είχε η ΕΡΤ, επισημαίνει ο πρόεδρός της, Διονύσης Τσακνής, απαντώντας στην εξαγγελία του προέδρου της Ν.Δ., Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι θα μειώσει το τέλος υπέρ της ΕΡΤ στο μισό. Το «πλεόνασμα» είναι αποτέλεσμα του τέλους και όχι της λειτουργικής δράσης της ΕΡΤ. Η διοίκηση του δημόσιου φορέα ραδιοτηλεόρασης απαντά τακτικά στις ανακοινώσεις των κομμάτων, όμως, δεν έχει την ίδια φωνή σε ό,τι αφορά στη λογοδοσία προς τους φορολογούμενους, οι οποίοι αποτελούν τη βασική πηγή εσόδων της. Οσοι διαφωνήσαμε με το κλείσιμο της ΕΡΤ δεν αναμέναμε την αναβίωση της δεκαετίας του ’80, όπου το κυβερνών κόμμα έχει τον πρώτο λόγο. Οι επιδόσεις της διοίκησης της ΕΡΤ είναι χαμηλές στην παραγωγή ποιοτικού προγράμματος και εκεί δεν χωρούν κομματικές αντιδικίες.
ΤΟ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ
Δεν απαιτείται πόθεν έσχες στις αγορές ακινήτων από αλλοδαπούς, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών. Η κτηματαγορά χρειάζεται ενέσεις και η οικονομία την κτηματαγορά για να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη. Δυστυχώς, στην Ελλάδα έχει επιβληθεί ένας «φορολογικός σταλινισμός», όπου όλοι θεωρούνται ένοχοι και πρέπει να αποδείξουν τη φορολογική τους αθωότητα. Η μη επιβολή πόθεν έσχες για κατοικίες μέχρι ενός ποσού πρέπει να επεκταθεί και στους Ελληνες φορολογούμενους, ώστε να διοχετευθούν κεφάλαια στην κτηματαγορά. Εκτός εάν θεωρούμε λογικό να υπάρχει φορολογική ασυλία για τους ξένους αγοραστές αλλά όχι για τους Ελληνες.
*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου