Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος
Μη νομίσετε ότι σας κοροϊδεύουμε. Το ποσοστό ανεργίας στη Δανία είναι μόλις 5,7% -κατ’ ουσίαν 4,7% αν αφαιρέσουμε τους κάτω των 25 ετών- με αποτέλεσμα να υπάρχει μικρή προσφορά εργασίας με αντίστοιχα μεγάλη ζήτηση! (Αυτό οφείλεται και στη σκληρή αντιμεταναστευτική νομοθεσία). Μακάρι να είχαμε κι εμείς τέτοια προβλήματα.
Ινάσιο Λούλα, ο «πρεσβευτής» του Καλού
«Η αδυναμία των επιχειρήσεων να βρουν προσωπικό έχει σοβαρές επιπτώσεις στην κοινωνία και την οικονομία. Μειώνει τα κέρδη μας και τον πλούτο της χώρας», δήλωσε, αν δεν το πιστεύετε, ο υπεύθυνος εργατικής πολιτικής του δανέζικου ΣΕΒ (DI), Στέεν Νίλσεν. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αν συνεχιστεί η έλλειψη εργατικών χεριών οι εταιρίες θα χάσουν πελάτες, αφού δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της αγοράς. Μέχρι στιγμής το πρόβλημα μπαλώνεται με υπερωρίες του υπάρχοντος προσωπικού και εξωτερικές αναθέσεις (outsourcing) αλλά αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ.
Αν όμως οι Δανοί εργοδότες συνεχίσουν να βάζουν… αγγελία για προσλήψεις είναι σίγουρο ότι θα ανέβουν τα μεροκάματα (αυτό βέβαια δεν πειράζει καθόλου) και θα μειωθεί ο ρυθμός ανάπτυξης (αυτό μπορεί και να πειράζει).
Για να λύσουμε, λοιπόν, αγαπητοί αναγνώστες, την απορία που σας καίει περισσότερο – ναι, οι Ελληνες υπήκοοι ως πολίτες της ΕΕ είναι ελεύθεροι να ταξιδέψουν στη Δανία και να παραμείνουν εκεί 3 μήνες χωρίς καμία αιτιολογία. Αν δηλώσουν ότι ψάχνουν για δουλειά η παραμονή τους μπορεί να παραταθεί για άλλους 3 μήνες ή και περισσότερο, αρκεί να προσκομίσουν αποδείξεις (με έγγραφα, μαρτυρίες κ.λπ.) ότι πράγματι αναζητούν εργασία κι έχουν καλές πιθανότητες να τη βρουν.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου