Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Κάπως έτσι πανηγυρίζουν στο Μαξίμου μετά τα αναθεωρημένα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για ανάπτυξη 0,4% στο πρώτο τρίμηνο του έτους όταν οι αρχικές εκτιμήσεις της Στατιστικής Αρχής προέβλεπαν ύφεση.
«Πού είναι οι καταστροφολόγοι της οικονομίας;», αναρωτιόταν ο πρωθυπουργός σαν τον προπονητή του πόλο που είδε τους παίκτες του να γυρίζουν όλοι στον πάγκο.
Ασφαλώς είναι θετικό στοιχείο ότι η οικονομία έδειξε σημάδια ζωής, όμως μια δεύτερη ανάλυση των στοιχείων δείχνει ότι στα 2,5 χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ η χώρα έχει οπισθοδρομήσει πολύ με αποτέλεσμα κάθε βηματάκι που ξεφεύγει από τη λογική του σημειωτόν να γιορτάζεται σαν θρίαμβος.
Το ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο του 2017 παραμένει μικρότερο από το μέγεθος του αντίστοιχου διαστήματος του 2014! Τρία χρόνια χαμένα για την οικονομία ανάμεσα στη Βαρουφακειάδα και τις αέναες διαπραγματεύσεις του Τσακαλώτου. Ο Τσίπρας παρέλαβε την οικονομία με τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην ευρωζώνη (στοιχεία τέταρτου τριμήνου 2017) και στα 2,5 χρόνια που κυβερνά τη χώρα τη βύθισε στην ύφεση και την οδήγησε στην τελευταία θέση της Ευρώπης σε ό,τι αφορά τη μεταβολή του ΑΕΠ.
Οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης αξιοποίησαν πλήρως το ευνοϊκό κλίμα στις αγορές, με τις τιμές του πετρελαίου σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα (45 δολάρια έναντι των 90-100 δολαρίων της διετίας 2012-2013) και έδωσαν ώθηση στις οικονομίες τους, που αναπτύχθηκαν με ρυθμούς άνω του 1,7%. Επιπλέον, τα προβλήματα στην Τουρκία και τη Βόρεια Αφρική αξιοποιήθηκαν από τις χώρες της Ιβηρικής και την Κύπρο, που είδαν την τουριστική τους κίνηση να εκτινάσσεται κατά 20%, σε αντίθεση με την Ελλάδα όπου η αύξηση ήταν αναιμική και δεν συνοδεύθηκε από αντίστοιχη μεταβολή στα έσοδα.
Από τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. προκύπτει επίσης ότι η αύξηση των εξαγωγών κατά 4,8% δεν υπερκαλύπτει την υπερδιπλάσια μείωση 10,4% που είχε καταγραφεί στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2016 και που αποτελεί την τωρινή βάση σύγκρισης.
Συμπερασματικά, η Ελλάδα, σε αντίθεση με την υπόλοιπη ευρωζώνη, έχασε τη χρυσή διετία ανάπτυξης 2015-2016. Η οριακή ανάπτυξη 0,4% του πρώτου τριμήνου δεν προσφέρεται για πανηγύρια όταν πλέον ο χαμηλότερος στόχος του Προϋπολογισμού είναι 1,8% και τα μηνύματα για το δεύτερο τρίμηνο παραμένουν αρνητικά. Εκτός εάν ο πρωθυπουργός αισθάνεται σαν τον προπονητή της ομάδας πόλο, που τελείωσε για πρώτη φορά παιχνίδι χωρίς να πνιγεί κανένας αθλητής και βουτάει στην πισίνα για να πανηγυρίσει την επιτυχία.
Ο ISIS και η δύση
Οι τρομοκράτες του ISIS είναι φανερό ότι θα συνεχίσουν τις τυφλές επιθέσεις τους στη Δύση. Μετά το αιματοκύλισμα του Μάνστεστερ σειρά είχε το Λονδίνο, που έζησε σκηνές τρόμου από τους μαχαιροβγάλτες του ISIS. Οι χώρες της Δύσης είναι λογικό να αντιδράσουν δυναμικά στις τρομοκρατικές επιθέσεις των ακραίων ισλαμιστών, που βλέπουν ότι χάνουν τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Σκοπός του ISIS είναι να ανακυκλώνει το μίσος και το φανατισμό για να συσπειρώνει τους οπαδούς του ενάντια στη Δύση και για αυτό θα κλιμακώσει τις φονικές επιθέσεις. Οσο περιορίζεται η επιρροή του σε Συρία και Ιράκ τόσο ο ISIS θα πολλαπλασιάζει τα χτυπήματά του. Για αυτό είναι δύσκολη η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας των ακραίων ισλαμιστών, που στέλνουν καμικάζι θανάτου στη Δύση για να διατηρήσουν την επιρροή τους στη Μέση Ανατολή.
Σκηνικό κρίσης στον αραβικό κόλπο
Η κίνηση πέντε χωρών του Αραβικού Κόλπου να διακόψουν τις διπλωματικές τους σχέσεις με το Κατάρ, κατηγορώντας το ότι συνεργάζεται με τον ISIS και υποστηρίζει την τρομοκρατία, δημιουργεί νέα πεδία ανησυχίας στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Μεταξύ των χωρών που ξεκίνησαν το εμπάργκο στο Κατάρ είναι η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία, την οποία επέλεξε ως πρώτο σταθμό της διεθνούς περιοδείας του ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Στην Ντόχα επικρατεί αναστάτωση, όπως μαθαίνουμε από Ελληνες που εργάζονται εκεί, αφού πλέον το Ριάντ κλείνει τα σύνορα με το Κατάρ. Οι αναταράξεις στον Κόλπο θα επηρεάσουν και τη Δύση, όπου ζουν και επενδύουν αρκετά μέλη της βασιλικής οικογένειας του Κατάρ, ενώ δημιουργείται το σκηνικό για μια νέα κρίση στον Αραβικό Κόλπο.
*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου