Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Για να είναι σίγουρος ότι δεν θα σκάσει στα χέρια του η βόμβα της χρεοκοπίας, που ο ίδιος ενεργοποίησε το 2015 με το δημοψήφισμα και έθεσε σε εφαρμογή με την απίστευτη ανικανότητά του να δημιουργήσει συνθήκες ανάπτυξης, μετέθεσε τα μέτρα για το 2019, όταν θα έχει αποχωρήσει από την καρέκλα του.
Γιατί εκλογές αποκλείεται να κάνει ούτε τον Μάιο του 2019 μαζί με τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές, καθώς από τον Ιανουάριο θα έχουν βγει τα εκκαθαριστικά ντροπής με το τσεκούρωμα των συντάξεων, ούτε βέβαια τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους. Οι κάλπες θα στηθούν εντός του 2018 και πριν από την κρυάδα των νέων μέτρων.
Ομως το Μνημόνιο ήδη έχει ψηφιστεί και μαζί του έχουν αναληφθεί εξωπραγματικοί στόχοι για την πορεία της οικονομίας.
Η Ελλάδα θα πρέπει να παρουσιάζει πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 3,5% έως και το 2021, κάτι που δεν έχει καταφέρει ποτέ στην ιστορία της. Η εύκολη κριτική του ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι και η προηγούμενη κυβέρνηση της Ν.Δ. είχε συμφωνήσει για υψηλά πλεονάσματα. Υπάρχει μία ουσιώδης διαφορά. Τότε τα πλεονάσματα θα ήταν αποτέλεσμα της ανάπτυξης, ενώ τώρα προκύπτουν από τον στραγγαλισμό της πραγματικής οικονομίας. Στο τελευταίο τρίμηνο του 2014 η ελληνική οικονομία έτρεχε με τον ταχύτερο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ στην ευρωζώνη (+1,4%) ενώ στο τέλος του 2016 ήταν η μοναδική χώρα της Ε.Ε. που ήταν σε ύφεση (-1,2%). Αυτή είναι η διαφορά. Η σημερινή κυβέρνηση παρουσίασε το 2016 πλεόνασμα 4,2% σε συνθήκες ύφεσης, κάτι που σημαίνει ότι αυτά τα χρήματα, περίπου 7 δισ., αποσύρθηκαν από την οικονομία υπέρ τόκων ενώ η προηγούμενη είχε δεσμευθεί για πλεόνασμα 4,5% αλλά με ανάπτυξη 3%.
Τραμπ, Μπάιντεν και το δράμα των ομήρων
Δυστυχώς και για τα επόμενα 5 χρόνια οι στόχοι είναι εξωπραγματικοί. Διαβάζοντας το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα βλέπουμε ότι η κυβέρνηση εκτιμά πως το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος θα φτάσει το 2,1% του ΑΕΠ όταν ήδη αναθεωρούνται προς το 1% με 1,5% οι προβλέψεις για την αύξηση του ΑΕΠ. Δηλαδή και φέτος θα υπάρξει αφαίμαξη της πραγματικής οικονομίας ενώ η κατάσταση θα γίνει εφιαλτική το 2019, όταν θα ενεργοποιηθούν τα μέτρα μείωσης των συντάξεων κατά 1% του ΑΕΠ (ή περίπου 2,5 δισ. ευρώ). Σε 1,5 χρόνο το πλεόνασμα θα πρέπει να υπερβεί το 3,5% και η οικονομία να έχει αναπτυχθεί με 2,8% όταν ταυτόχρονα θα έχουν ενεργοποιηθεί υφεσιακά μέτρα! Πρόκειται για την απόλυτη παράνοια. Ο κ. Τσίπρας συμφώνησε σε ένα κοκτέιλ μέτρων που δεν οδηγεί πουθενά γιατί βασίζεται στην υπερφορολόγηση και όχι στον περιορισμό της κρατικής σπατάλης.
Το σκεπτικό του είναι ότι η βόμβα θα σκάσει στα χέρια του Μητσοτάκη και ότι θα επανακάμψει στην εξουσία το 2020 με όχημα τις προεδικές εκλογές. Το ζήτημα είναι ότι οι αριθμοί δεν βγαίνουν και από τώρα το επιτελείο της Ν.Δ. πρέπει να αναζητήσει εναλλακτικές πολιτικές μέτρων προκειμένου να καμφθεί η υπερφορολόγηση και να μπουν βιώσιμοι δημοσιονομικοί στόχοι που δεν θα πνίγουν την οικονομία και δεν θα ανακυκλώνουν την κρίση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ αντεπιτίθεται
Μετά το φιάσκο των τηλεοπτικών αδειών η κυβέρνηση επανέρχεται στο ζήτημα του ελέγχου των μέσων ενημέρωσης, αυτή τη φορά μέσω της «αγοράς». Ολες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ιβάν Σαββίδης απέκτησε το 20% του Τηλέτυπου από τον Πήγασο του ομίλου Μπόμπολα ενώ κρίσιμο θα είναι και το αποτέλεσμα της δημοπρασίας του ΔΟΛ στις 31 Μαΐου. Η κυβέρνηση θεωρεί αυτή την εξέλιξη επιτυχία της γιατί πιστεύει ότι θα θέσει υπό τον έλεγχό της το Mega. Το πρόβλημα είναι ότι έχουν ξεπεραστεί αυτές οι πρακτικές και οι πολίτες αντιλαμβάνονται αμέσως τι είναι διαπλεκόμενο και τι όχι…
Πόλεμος συμφερόντων
Εντύπωση προκάλεσε μία αναφορά του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου σχετικά με τους επενδυτές που θα «σπεύσουν» να συμμετάσχουν στις αποκρατικοποιήσεις. «Πρέπει να διαλέξουμε τους καλύτερους γιατί υπάρχουν και πολλοί κίνδυνοι», είπε ο κ. Τσακαλώτος προβλέποντας επενδυτικό τσουνάμι. Αυτό που όμως βλέπουμε είναι ένας πόλεμος συμφερόντων με επίκεντρο τις επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις, όπου εκτός από το τίμημα διακυβεύονται και σημαντικά θέματα της εξωτερικής μας πολιτικής. Χρειάζεται λοιπόν προσοχή για να μην πέσουμε σε γεωπολιτικές… ξέρες.
*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου