Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος
Ούτε η θεωρία του «δυσκίνητου υπερωκεάνιου» πείθει πλέον κανέναν, αφού η είναι ολοφάνερο ότι το τουρκόφιλο σκαρί της Ενωσης αρνείται συνειδητά να στρίψει και δεν το εμποδίζει κανενός είδους γραφειοκρατική αγκύλωση (Η Ευρώπη έχει αποδείξει πως όταν θέλει παίρνει αποφάσεις σε χρόνο dt, όπως με τις κυρώσεις στη Ρωσία και τη Λευκορωσία).
Τουναντίον, μια προσεκτικότερη ανάγνωση του κειμένου συμπερασμάτων αποκαλύπτει πως η ελληνική σχέση επιδεινώθηκε σε σχέση με τον Οκτώβριο, με αποτέλεσμα η χώρα μας να κινδυνεύει να δεχθεί ασφυκτικές πιέσεις για να συρθεί σε διάλογο εφ’ όλης της ύλης με την Τουρκία ως τον Μάρτιο, χωρίς η τελευταία να έχει υποχωρήσει ούτε ένα εκατοστό από τις παράνομες διεκδικήσεις και τα τετελεσμένα που έχει επιβάλει στην ελληνική και την κυπριακή ΑΟΖ.
H Οξφόρδη και το σύνδρομο της Κίνας
Στην πραγματικότητα το κείμενο συμπερασμάτων, εκτός από τις ανέξοδες καταδίκες της Αγκυρας, την έκφραση δήθεν αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και τις αγιοβασιλιάτικες «κυρώσεις» κατά Τούρκων δημοσίων υπαλλήλων, κρύβει δύο «νάρκες»: 1) Σε σχέση με το κείμενο του Οκτωβρίου απαλείφθηκε η διευκρίνιση ότι ο διάλογος Ελλάδας-Τουρκίας θα γίνει για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών. Μήπως οι Ευρωπαίοι μας σπρώχνουν σε λεόντεια διαπραγμάτευση εφ’ ολης της ύλης με την Τουρκία (γκρίζες ζώνες, αποστρατιωτικοποίηση νησιών, Θράκη κ.λπ.) για να προωθήσουν την περίφημη «θετική ατζέντα» τους; 2) Ενώ το ελληνικό κείμενο κάνει λόγο για «παράνομες» τουρκικές έρευνες, το αγγλικό τις αναφέρει απλώς ως «μη εξουσιοδοτημένες» ή «μη εγκεκριμένες» (unauthorized).
Δεδομένου ότι ο Ερντογάν θα μας κατακλύσει με προσκλήσεις «διαλόγου» (βλέπε συνθηκολόγησης) ως τις 25 Μαρτίου, μια διακριτική πίεση των Ευρωπαίων προς αυτή την κατεύθυνση (με όπλο π.χ. τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης) θα μπορούσε να διευκολύνει τα σχέδιά του. Από εκεί που μας χρωστούσαν, θα μας πάρουν και το βόδι…
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr