Σημειώνεται ότι επί της θητείας του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τη Συνθήκη Σένγκεν άνοιξαν τα σύνορα μεταξύ των χωρών-μελών της Ε.Ε. Επίσης καθιερώθηκε το ευρώ ως κοινό νόμισμα, ιδρύθηκε η Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα και δημιουργήθηκαν οι συνθήκες να ενταχθούν και άλλες χώρες στην Ε.Ε., μεταξύ των οποίων και η Κυπριακή Δημοκρατία.
Ενα λησμονήθηκε -εκουσίως ή ακουσίως- για τον θανόντα. Οτι πραγματοποίησε όλα αυτά λόγω της βαθιάς πίστης του στον Ιησού Χριστό. Αυτός ήταν ο λόγος που μετά την απόδοση τιμής από τη Γαλλική Δημοκρατία τελέστηκε η χριστιανική νεκρώσιμη ακολουθία, στην οποία προέστησαν οι ρωμαιοκαθολικοί αρχιεπίσκοποι της Auxerre, Ερβέ Ζιρό, και της Dijon, Αντουάν Ερουάρ. Κατά την έγκυρη γαλλική εφημερίδα «La Croix», «ο Ζακ Ντελόρ ήταν ένας ενεργός χριστιανός και πάντα αφοσιωμένος στην Εκκλησία, πάνω δε στο γραφείο του υπήρχε πάντα η Βίβλος». Ο Ντελόρ, λόγω της χριστιανικής του πίστης, εισήγαγε τον όρο «επικουρικότητα», που είναι κοντά στον όρο «αλληλεγγύη», που επίσης χρησιμοποιούσε. Προωθούσε την επικουρικότητα ως ένα μέτρο ενίσχυσης των πιο αδύνατων οικονομικά χωρών, ώστε να συγκλίνουν προς τον Μ.Ο. του ΑΕΠ του συνόλου των χωρών της Ε.Ε.
Σήμερα πώς είναι η κατάσταση; Δεν υπάρχει οργασμός δημιουργίας που υπήρχε επί Ντελόρ. Η Ε.Ε. είναι σε κατάσταση παρακμής. Οφείλεται στο ότι η Γερμανία επηρεάζει τις άλλες χώρες με βάση τη γεωπολιτική της. Δύο παραδείγματα: Η Γερμανία, παρά τις συστάσεις των Βρυξελλών, και με βάση τον Global Carbon Atlas παραμένει χώρα που εκπέμπει πολύ μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα. Αυτό για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της και να μειώσει το κόστος αγορά ενέργειας, μετά τη διακοπή παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Για τον ίδιο λόγο ήταν ευνοϊκή στη συμφωνία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τον αυταρχικό πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, να αυξηθεί η παροχή φυσικού αερίου προς την Ε.Ε. Αυτό παρά την εισβολή της εν λόγω χώρας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και την εκδίωξη από εκεί 120.000 Αρμενίων, και τη φιλική σχέση που διατηρεί με τη Ρωσία. Το συμφέρον υπεράνω του δικαίου…
Στο ίδιο πλαίσιο, της επικράτησης του συμφέροντος επί του δικαίου, η Ευρωπαϊκή Ενωση θέλει να λησμονεί ή να αγνοεί την ύπαρξη της εισβολής της Τουρκίας στην Κυπριακή Δημοκρατία, χώρας-μέλους της Ε.Ε. και την εκ μέρους της κατοχή του 36% του εδάφους της. Η Ελλάδα έχει αρχές και για τη διατήρηση της ύπαρξής της οφείλει να μην τις απεμπολήσει εν ονόματι οποιουδήποτε συμφέροντος.