Στον αντίποδα, ικανοποιητικές είναι οι τιμές του προϊόντος και οι εξαγωγές αναμένεται να «χτυπήσουν» νέο ρεκόρ.
Οπως αναφέρει στον «Αγροτικό Τύπο» παραγωγός από την Αχαΐα, οι φράουλες είναι πρώιμες λόγω του ζεστού καιρού. Ωστόσο, επισημαίνει ότι φέτος οι καλλιεργούμενες αυξήθηκαν στα 20.000 στρέμματα, γεγονός που θα οδηγήσει σε άνοδο της παραγωγής στους 100.000 τόνους.
Η ίδια πηγή προσθέτει ότι οι τιμές είναι καλές και κυμαίνονται στα 1,50-1,70 ευρώ το κιλό. Εξηγεί δε ότι η τιμή της έχει αρκετά σκαμπανεβάσματα, δεδομένου ότι όλη η παραγωγή διατίθεται σε διάστημα μόλις 5 μηνών.
Ωστόσο, το κέρδος για τους παραγωγούς είναι μικρό, καθώς το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί κατά 30%. «Τα λιπάσματα έχουν ανέβει, οι τιμές σε τελάρα και νάιλον έχουν επίσης αυξηθεί, ενώ τα μεροκάματα που δίνουμε, μαζί με το εργόσημο, φτάνουν τα 40 ευρώ. Τι κέρδος να μείνει για εμάς», δηλώνει ο παραγωγός από την Αχαΐα.
Ελλειμματική παραγωγή στην Ε.Ε.
Πλεονέκτημα πάντως για τους Ελληνες παραγωγούς αποτελεί το γεγονός ότι οι άλλες χώρες της Ε.Ε., όπως η Πορτογαλία, η Πολωνία και η Ισπανία έχουν μειωμένη παραγωγή, και αυτό ανοίγει το δρόμο στις ελληνικές φράουλες να κατακτήσουν τις διεθνείς αγορές αποσπώντας μερίδια από τους άλλους «παίκτες».
Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT-HELLAS, η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα στην Ε.Ε. είναι η Ισπανία με 360.570 τόνους και ακολουθούν η Πολωνία, η Γερμανία, η Ιταλία, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην πέμπτη θέση.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η μεγαλύτερη παραγωγή καταγράφεται στην Κίνα με 3,38 εκατ. τόνους κι έπονται οι ΗΠΑ και η Τουρκία. Μάλιστα, η παραγωγή Κίνας και ΗΠΑ αντιπροσωπεύει πάνω από το 50% της παγκόσμιας παραγωγής φράουλας, η οποία διαμορφώνεται στα 9,17 εκατ. τόνους.
Κούρεμα 40% στα αγροτικά δάνεια
Εξαγωγές
Σε επίπεδο εξαγωγών, το 2022 η Ελλάδα για τέταρτη συνεχή χρονιά κατέγραψε νέο ιστορικό ρεκόρ, αγγίζοντας τους 75.189 τόνους και τα 130,58 εκατ. ευρώ σε αξία. Οι βασικότερες αγορές για τις ελληνικές φράουλες είναι η Γερμανία, η Εσθονία και η Ρουμανία.
Ο λόγος των απανωτών ρεκόρ που καταγράφουν οι εξαγωγές είναι ότι μετά το εμπάργκο της Ρωσίας το 2014, οι παραγωγοί στράφηκαν σε νέες ποικιλίες που ικανοποιούν το αγοραστικό κοινό της Δυτικής Ευρώπης.
Σε ό,τι αφορά στη φετινή χρονιά, οι αποστολές φράουλας σε άλλες χώρες τρέχουν επίσης με αυξητικούς ρυθμούς. Συγκεκριμένα, από τις αρχές του έτους μέχρι τις 2 Ιουνίου εξήχθησαν 73.564 τόνοι, έναντι 69.271 τόνων το αντίστοιχο διάστημα 2022, παρουσιάζοντας άνοδο κατά 6,2% και σύμφωνα με εκτιμήσεις βαίνουν προς νέο ρεκόρ.
«Η προσαρμογή της παραγωγής στις απαιτήσεις της αγοράς καθιέρωσαν το προϊόν ως ένα από τα κυριότερα του τομέα των οπωροκηπευτικών της χώρας μας και τη φετινή περίοδο το εξαγωγικό μας εμπόριο εκμεταλλευόμενο την μη ανταπόκριση στη ζήτηση από τους ανταγωνιστές μας παρουσιάζει αυτή τη θεαματική πορεία», σημειώνει ο ειδικός σύμβουλος του INCOFRUIT-HELLAS, Γιώργος Πολυχρονάκης.
Ωστόσο, το καλλιεργητικό κόστος ,η έλλειψη εργατών γης, τα υλικά συσκευασίας και τα καύσιμα έχουν γίνει τόσο ακριβά, με συνέπεια η παραγωγή να επιβαρύνεται υπέρμετρα. Στο πλαίσιο αυτό, οι εξαγωγείς οπωροκηπευτικών ζητά από το κράτος τη λήψη μέτρων για να αντιμετωπιστούν οι διαταραχές στις αγορές μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με τη δημιουργία ενιαίου ταμείου στήριξης στους Ευρωπαίους παραγωγούς γεωργικών προϊόντων και τις επιχειρήσεις.
Ειδήσεις σήμερα
Γιάννης Φλωρινιώτης: Συγκλονίζει η «προφητική» ανάρτησή του δυο ημέρες πριν τον θάνατό του