Δεδομένου ότι τα μελίσσια βρίσκονται στις περισσότερες περιπτώσεις σε δάση, οι καταστροφικές πυρκαγιές και πλημμύρες που καταγράφηκαν το 2023 είχαν ως αποτέλεσμα να χαθεί μεγάλος αριθμός μελισσών, ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες οδηγούν τις μέλισσες στη «λιμοκτονία», καθώς ξεμένουν τελείως από τροφή και δεν μπορούν να καλύψουν με άλλον τρόπο τις ανάγκες τους.
Μάλιστα, συχνά λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών οι μελισσοκόμοι αναγκάζονται να τροφοδοτούν τα μελίσσια τους με ειδικές τροφές, οι τιμές των οποίων έχουν εκτοξευτεί τα τελευταία χρόνια. Επιπλέον, επιβαρυντικά για τον κλάδο λειτουργεί και το αυξημένο κόστος των καυσίμων, καθώς η μελισσοκομία είναι μια νομαδική δραστηριότητα, καθώς οι παραγωγοί μετακινούν τις κυψέλες ανά τακτά χρονικά διαστήματα. «Το κόστος παραγωγής αγγίζει 5 ευρώ το κιλό, με την τιμή που αγοράζει ο έμπορος στη χονδρική να κυμαίνεται στα 4 ευρώ. Δεν μπορούμε να καλύψουμε ούτε τα έξοδά μας», αναφέρει στον «Αγροτικό Τύπο» εκπρόσωπος του κλάδου, προσθέτοντας ότι οι μελισσοκόμοι έχουν χάσει το 60% του εισοδήματός τους την τελευταία διετία.
Παράλληλα, οι παραγωγοί μελιού καλούνται να αντιμετωπίσουν και τα φαινόμενα ελληνοποιήσεων από χώρες όπως η Κίνα και η Ουκρανία, με το προϊόν που εισάγεται από αυτές τις αγορές να «βαφτίζεται» ελληνικό και να πωλείται σε πολύ χαμηλότερη τιμή από το εγχώριο μέλι. Μάλιστα, το ουκρανικό μέλι εισέρχεται στην ευρωπαϊκή αγορά χωρίς δασμούς, γεγονός που το καθιστά πιο ανταγωνιστικό από το ελληνικό. Για αυτό και οι εκπρόσωποι του κλάδου ζητούν εντατικούς ελέγχους στην αγορά. Δεδομένου, δε, ότι αντίστοιχο πρόβλημα αντιμετωπίζουν κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Κομισιόν δημιούργησε μια πλατφόρμα, στην οποία εμπειρογνώμονες από όλη την Ε.Ε. θα μπορούν να καταθέτουν τις απόψεις τους για τη γνησιότητα και την ιχνηλασιμότητα του προϊόντος, ώστε να περιοριστεί το νοθευμένο μέλι.
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, οι εισαγωγές μελιού από χώρες εκτός Ε.Ε. αυξήθηκαν κατά 20% το 2023 στους 163.700 τόνους και η αξία τους άγγιζε τα 360 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, μόλις 24.900 τόνοι εξήχθησαν από τα μέλη της Ε.Ε. εκτός ευρωπαϊκών συνόρων, ενώ η αξία τους δεν ξεπερνούσε τα 146 εκατ. ευρώ.
Οι βασικές αγορές προμήθειας μελιού ήταν η Κίνα (37%), η Ουκρανία (28%), η Αργεντινή (12%) και ακολούθησαν το Μεξικό (7%) και η Κούβα (3%), ενώ ο μεγαλύτερος εισαγωγέας μελιού στην Ε.Ε. ήταν η Γερμανία, εισάγοντας 41.000 τόνους.
Εντός το 2024 το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα δημοσιεύει την πρόσκληση για την παρέμβαση Π3-70-1.6 «Ενισχύσεις για την ανάληψη πρόσθετων γεωργο-περιβαλλοντικών υποχρεώσεων από τους μελισσοκόμους για την προστασία των μελισσοσμηνών και την ενίσχυση της βιοποικιλότητας», του Στρατηγικού Σχεδίου ΚΑΠ, με συνολικό διαθέσιμο προϋπολογισμό τα 18,86 εκατ. ευρώ.
Το ύψος της οικονομικής ενίσχυσης εξαρτάται από τις κλάσεις των κυψελών και ξεκινά από τα 1.650 κατ’ έτος και μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 10.230 ευρώ.
Οι δικαιούχοι
Δικαιούχοι της Παρέμβασης μπορούν να κριθούν:
- Φυσικά και νομικά πρόσωπα ή ομάδες αυτών κάτοχοι μελισσοκομικής ταυτότητας και εγγεγραμμένοι στο Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο, που κατέχουν από 20 και πάνω κυψέλες/παραφυάδες.
- Επιλέξιμες είναι οι εκμεταλλεύσεις οι οποίες δεν είναι ενταγμένες στο σύστημα ελέγχου της βιολογικής γεωργίας σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΚ) 848/2018, μέσω σύμβασης με Οργανισμό Πιστοποίησης και Ελέγχου, στις 15 Ιουνίου 2024. Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης στήριξης είναι να έχει προηγηθεί από τους υποψηφίους η υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) έτους 2024.
Τα κριτήρια επιλεξιμότητας
Προκειμένου να ενταχθούν στην Παρέμβαση Π3-70-1.6, οι αιτούμενες προς ένταξη κυψέλες/παραφυάδες πρέπει να πληρούν τα παρακάτω κριτήρια επιλεξιμότητας:
- Να είναι δηλωμένες στην ΕΑΕ του 2024 του υποψηφίου.
- Να κατέχονται νόμιμα κατά την ένταξη, και για κάθε έτος, καθ’ όλη την περίοδο δέσμευσης.
- Να μην περιλαμβάνονται σε ενεργή σύμβαση με ΟΕ&Π στις 15 Ιουνίου 2024.
Αντίθετα, δεν είναι επιλέξιμες οι εκμεταλλεύσεις που είναι ενταγμένες στη Δράση 11.1.2 «Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στη μελισσοκομία» ή στη Δράση 11.2.2 «Ενισχύσεις για τη διατήρηση σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στη μελισσοκομία» του Μέτρου 11 «Βιολογική γεωργία» του ΠΑΑ 2014-2022.
Οι αρχές κριτηρίων επιλογής είναι οι εξής:
-
- Γεωργοί νεαρής ηλικίας
- Εντασσόμενες κυψέλες/παραφυάδες, με προτεραιότητα στους μελισσοκόμους με μικρές και μεσαίες εκμεταλλεύσεις
- Έδρα Εκμετάλλευσης, με προτεραιότητα σε ορεινές, μειονεκτικές και νησιώτικες περιοχές
- Έδρα εκμετάλλευσης σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές
Οι δεσμεύσεις των δικαιούχων εκκινούν από τις 30 Ιουνίου 2024 και είναι διάρκειας έξι ετών. Στο πλαίσιο αυτό, οι δικαιούχοι δεσμεύονται:
- Να έχουν συνάψει σύμβαση με ΟΕ&Π από τις 16 Ιουνίου 2024 έως και τις 30 Ιουνίου 2024.
- Να διατηρούν τουλάχιστον τον αριθμό των κατεχόμενων κυψελών/παραφυάδων με τα οποία εντάχθηκαν στην Παρέμβαση, πλην των περιπτώσεων ανωτέρας βίας – εξαιρετικών περιστάσεων.
- Να εφαρμόζουν τις εθνικές και ενωσιακές διατάξεις για τη βιολογική μελισσοκομία.
- Να υποβάλλουν κατ’ έτος αίτηση πληρωμής.
- Nα δέχονται και να διευκολύνουν όλους τους προβλεπόμενους ελέγχους από τα αρμόδια εθνικά και ενωσιακά ελεγκτικά όργανα.
- Να τηρούν φάκελο δικαιούχου, ο οποίος φυλάσσεται για τρία επιπλέον έτη μετά την ολοκλήρωση των δεσμεύσεων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ
ΚΛΑΣΕΙΣ ΚΥΨΕΛΩΝ/ΠΑΡΑΦΥΑΔΩΝ | ΚΟΣΤΟΣ ΑΝΑ ΚΛΑΣΗ ΣΤΗ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ (ΕΥΡΩ/ΕΤΟΣ) |
20-110 | 1.650 |
111-200 | 5.115 |
201-300 | 8.580 |
301 και άνω | 10.230 |
Στα 12 ευρώ/κυψέλη η στήριξη σε μικρά νησιά Αιγαίου
Στο μεταξύ, στα 12 ευρώ ανά κατεχόμενη επιλέξιμη κυψέλη καθορίστηκε το ύψος της οικονομικής ενίσχυσης του προγράμματος στήριξης των μικρών βησιών του Αιγαίου Πελάγους στον τομέα της μελισσοκομίας για το έτος 2023.
Το ποσό αυτό καθορίστηκε, σύμφωνα με την απόφαση, την οποία υπογράφει η Διεύθυνση Συστημάτων Εκτροφής Ζώων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αφού λήφθηκε υπόψη:
α) το συνολικό διατιθέμενο ποσό της ενωσιακής ενίσχυσης, το οποίο καθορίζεται σε 1.150.000 ευρώ,
β) το συνολικό ποσό της συμπληρωματικής εθνικής χρηματοδότησης, το οποίο ανέρχεται σε 650.000 ευρώ,
γ) τον αριθμό των επιλέξιμων προς ενίσχυση κυψελών, ο οποίος προκύπτει από το αποτέλεσμα της διαίρεσης των χιλιόγραμμων του παραχθέντος μελιού που έχει διακινηθεί νομίμως κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος από το έτος υποβολής της αίτησης συμμετοχής στο πρόγραμμα διά του αριθμού πέντε (5) (ελάχιστη ποσότητα παραχθέντος και εμπορευόμενου μελιού ανά κατεχόμενη κυψέλη), στρογγυλοποιούμενο προς τον πλησιέστερο ακέραιο αριθμό,
δ) το γεγονός ότι το γινόμενο του αριθμού των επιλέξιμων προς ενίσχυση κυψελών επί τον αριθμό δώδεκα (12 ευρώ το ποσό της δικαιούμενης ενίσχυσης ανά κατεχόμενη κυψέλη) δεν υπερβαίνει το συνολικά εγκεκριμένο ποσό ενίσχυσης των 1.800.000 ευρώ.
Ειδήσεις σήμερα
Αγρότες: Καμπανάκι για τις επιδοτήσεις
Πρέβεζα: Με μηχανική υποστήριξη παραμένει ο 6χρονος που πήγε να πνιγεί σε πισίνα ξενοδοχείου
Που θα είναι υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Πέμπτη [χάρτης]
Τσατραφύλλιας: «Εξαφανίστηκε ο Ιούνιος, υψηλές θερμοκρασίες και τον Σεπτέμβριο»