Για να ενταχθεί μια επιχείρηση στη δράση και να κριθεί επιλέξιμη για χρηματοδότηση θα πρέπει να εκπληρώνει έναν από τους παρακάτω στόχους:
α) Βελτίωση της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς της υδατοκαλλιέργειας.
β) Υιοθέτηση και εφαρμογή πρακτικών που περιορίζουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα από τη λειτουργία των επιχειρήσεων του τομέα της υδατοκαλλιέργειας.
γ) Υιοθέτηση συστημάτων παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, διάχυσης γνώσης και πληροφοριών.
δ) Υποστήριξη νέων για είσοδο σε δραστηριότητες σχετικές με τον τομέα της υδατοκαλλιέργειας.
ε) Βιώσιμη ανάπτυξη και αποδοτικότερη διαχείριση των φυσικών πόρων.
Καθεστώτα ενισχύσεων
Η πρόκληση ενδιαφέροντος που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση καθορίζει, μεταξύ άλλων, τα καθεστώτα ενισχύσεων, τα οποία είναι τα ακόλουθα:
1) Αύξηση-εκσυγχρονισμός της παραγωγής, η οποία θα προωθήσει επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό εγκαταστάσεων και υποδομών για νερό και γη.
ΕΛΓΑ: Αύριο, Παρασκευή, η εκκαθάριση των πληρωμών σε κτηνοτρόφους για Daniel - Elias
2) Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η οποία θα υποστηρίξει επενδύσεις σε εξοπλισμό που μειώνει τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου και αυξάνει την ενεργειακή απόδοση των επίγειων εγκαταστάσεων υδατοκαλλιέργειας.
3) Μείωση του κόστους παραγωγής, που θα ενισχύσει τη λειτουργία των οργανωμένων ζωνών υδατοκαλλιέργειας, θα εκπονήσει ένα ειδικό πρόγραμμα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων παραγωγής ιχθυοτροφιών και τη μείωση του κόστους αναπαραγωγής/καλλιέργειας/εκμετάλλευσης.
4) Ενίσχυση της διαφοροποίησης του τελικού προϊόντος, το οποίο θα εισαγάγει δραστηριότητες και δράσεις για την ανάπτυξη τεχνογνωσίας για την επέκταση της ποικιλίας και την εμφάνιση νέων τελικών προϊόντων.
5) Ενίσχυση της προώθησης, η οποία θα ενισχύσει την επωνυμία της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας, καθώς και την επέκταση της έρευνας αγοράς, και δράσεων προώθησης με στόχο τον εντοπισμό νέων πιθανώναγορών-στόχους.
6) Ερευνα και καινοτομία, η οποία θα στοχεύει στη βελτίωση των υφιστάμενων μεθόδων εκτροφής και διαδικασιών παραγωγής, καθώς και στην ανάπτυξη νέων μεθόδων και τεχνολογιών αναπαραγωγής σε νέους τομείς.
7) Μεταφορά τεχνογνωσίας, η οποία θα διαμορφώσει στοχευμένες δράσεις και θα αναπτύξει εξειδικευμένες εμπορικές, προωθητικές και επιχειρηματικές στρατηγικές.
8) Τράπεζα γενετικού υλικού για απειλούμενα είδη και εμπορικά είδη ψαριών γλυκού νερού, η οποία θα αναπτύξει τεχνολογίες προκειμένου να αποκαταστήσει τους πληθυσμούς σε φυσιολογικά επίπεδα, χρησιμοποιώντας κρυοσυντηρημένο σπέρμα στην τεχνητή αναπαραγωγή. Σημειώνεται ότι στο εν λόγω καθεστώς μπορούν να υποβάλουν αίτηση μόνο φορείς δημοσίου δικαίου.
Δικαιούχοι
Δικαιούχοι των ενισχύσεων μπορούν να κριθούν μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της υδατοκαλλιέργειας, και συγκεκριμένα στην παραγωγή, μεταποίηση ή εμπορία προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας.
Οπως επισημαίνεται στην πρόσκληση, οι παραπάνω δικαιούχοι αποτελούνται από νομικά πρόσωπα τα οποία ανήκουν σε μία από τις παρακάτω κατηγορίες:
- Ομάδες Παραγωγών (Ομ.Π.), Οργανώσεις Παραγωγών (Ο.Π.), Ενώσεις Οργανώσεων Παραγωγών, Αλιευτικοί Συνεταιρισμοί (Α.Σ.), Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ), Διεπαγγελματικές Οργανώσεις και Ανώνυμες Εταιρίες, των οποίων η πλειοψηφία των μετοχών ανήκει σε Συνεταιρισμούς του Ν. 4673/2020 «Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και άλλες διατάξεις», εγγεγραμμένες στα αντίστοιχα υποχρεωτικά μητρώα.
- Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις του Ν. 4430/2016 και εταιρίες του εμπορικού δικαίου, εκτός αυτών της πρώτης περίπτωσης.
- Σύλλογοι και συνεργατικά σχήματα.
Υπογραμμίζεται δε ότι οι δράσεις καινοτομίας, βάσει του άρθρου 30, του Κα. (Ε.Ε.) 1388/2014 αφορούν τον τομέα της υδατοκαλλιέργειας και διεξάγονται από ή σε συνεργασία με δημόσιους ή αναγνωρισμένους ιδιωτικούς επιστημονικούς ή τεχνικούς φορείς, οι οποίοι επικυρώνουν τα αποτελέσματα των εν λόγω δράσεων.
- Δικαιούχοι της ενίσχυσης δυνάμει του άρθρου 32, του Καν. (Ε.Ε.) 1388/2014, για τη συγκρότηση υπηρεσιών διαχείρισης, παροχής βοήθειας και παροχής συμβουλών για εκμεταλλεύσεις υδατοκαλλιέργειας, είναι μόνο φορείς δημοσίου δικαίου ή άλλες αναγνωρισμένες οντότητες. Δικαιούχοι της ενίσχυσης δυνάμει του ίδιου άρθρου, για την αγορά συμβουλευτικών υπηρεσιών τεχνικού, επιστημονικού, νομικού, περιβαλλοντικού ή οικονομικού χαρακτήρα σε εκμεταλλεύσεις υδατοκαλλιέργειας είναι μόνο ΜμΕ υδατοκαλλιέργειας ή οργανώσεις υδατοκαλλιέργειας, συμπεριλαμβανομένων οργανώσεων παραγωγών υδατοκαλλιέργειας και ενώσεων οργανώσεων παραγωγών υδατοκαλλιέργειας.
Κριτήρια επιλεξιμότητας
Σε ό,τι αφορά στα κριτήρια επιλεξιμότητας, αυτά στην πρόσκληση καθορίζονται ως εξής:
- Ωριμότητα Επενδυτικού Σχεδίου
- Νόμιμη σύσταση δικαιούχου
- Προστασία του περιβάλλοντος
Στις περιπτώσεις επενδύσεων σε πάγια στοιχεία του ενεργητικού, απαιτείται τουλάχιστον μία δράση από αυτές που παρατίθενται στη συνέχεια και περιγράφονται στην υποβαλλόμενη οικονομοτεχνική μελέτη:
α) Επενδύσεις σε κτιριακές εγκαταστάσεις για την επίτευξη υψηλότερου συντελεστή ενεργειακής απόδοσης σε σχέση με τα ελάχιστα προβλεπόμενα στο ισχύον θεσμικό εθνικό και ενωσιακό πλαίσιο.
β) Επενδύσεις σε μηχανολογικό και λοιπό εξοπλισμό με μειωμένη κατανάλωση ενέργειας.
γ) Προμήθεια οχημάτων του ανώτερου, διαθέσιμου προτύπου μέτρησης εκπομπών ρύπων, όπως ισχύει για κάθε κατηγορία οχημάτων.
δ) Επενδύσεις σε ΑΠΕ συμπεριλαμβανομένων των ΑΠΕ από ηλιακή ενέργεια.
ε) Επενδύσεις σε υποδομές που συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και στη βελτίωση της βιοποικιλότητας.
στ) Επενδύσεις σε υποδομές και μηχανολογικό εξοπλισμό που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ύδατος.
Ενταση ενισχύσεων
Το ποσοστό της έντασης ενίσχυσης ορίζεται σε έως 50%, επί του συνόλου των επιλέξιμων δαπανών, για το σύνολο της επικράτειας και μέχρι 1.000.000 ευρώ κατ’ έτος ανά δικαιούχο. Ο δυνητικός δικαιούχος έχει τη δυνατότητα να αιτηθεί μικρότερο από 50% ποσοστό έντασης ενίσχυσης, προκειμένου να λάβει προτεραιότητα.
Μάλιστα, το ποσοστό της ενίσχυσης μπορεί να αγγίξει ακόμα και το 100% των επιλέξιμων δαπανών, εφόσον δικαιούχοι είναι φορείς δημοσίου δικαίου.
Υποβολή αιτήσεων
Σύμφωνα με την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που θα είναι σε δημόσια διαβούλευση μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, η υποβολή των αιτήσεων ξεκινά στις 29/09/2022, ώρα 12:00 και ολοκληρώνεται στις 20/10/2022, ώρα 12:00 ή και έως εξαντλήσεως της Δημόσιας Δαπάνης.
Οι δυνητικοί δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν περισσότερες της μίας αιτήσεις ενίσχυσης ανά ΑΦΜ, ενώ κάθε αίτηση μπορεί να αφορά σε περισσότερους από έναν ΚΑΔ.
Σε περίπτωση που η υλοποίηση της επένδυσης λαμβάνει χώρα σε περισσότερες από μία Περιφερειακές Ενότητες με διαφορετικά ποσοστά έντασης ενίσχυσης, στην οικονομοτεχνική μελέτη γίνεται ανάλυση των επιλέξιμων δαπανών ανά Περιφερειακή Ενότητα και υπολογίζεται διακριτά το ποσό της επιχορήγησης ανά Περιφερειακή Ενότητα και ανά επιλέξιμη δαπάνη.
Σημειώνεται δε ότι οι δυνητικοί δικαιούχοι υποβάλλουν την αίτηση ενίσχυσης και επισυνάπτουν τα απαιτούμενα συνοδευτικά έγγραφα/αρχεία. Η αίτηση μαζί με το σύνολο των δικαιολογητικών υποβάλλονται στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη του Δημοσίου -www.gov.gr- στην ενότητα Γεωργία και κτηνοτροφία/Γεωργική Επιχειρηματικότητα, με χρήση κωδικών Taxisnet. Η αίτηση ενίσχυσης, η οικονομοτεχνική μελέτη και όλες οι υπεύθυνες δηλώσεις υποβάλλονται με ψηφιακή υπογραφή από τον νόμιμο εκπρόσωπο της επιχείρησης. Στην περίπτωση υπό σύσταση επιχείρησης, τα παραπάνω έγγραφα υπογράφονται από τον μελλοντικό νόμιμο εκπρόσωπο της επιχείρησης.
Η ψηφιακή υπογραφή δύναται να αντικαθίσταται από ψηφιακή βεβαίωση εγγράφου μέσω του gov.gr. Μετά την ολοκλήρωση της ανάρτησης των δικαιολογητικών και την οριστικοποίηση της αίτησης από τον χρήστη, παράγεται ο αριθμός πρωτοκόλλου με τη σχετική χρονοσήμανση (ημερομηνία και ώρα οριστικοποίησης), από την οποία προκύπτει το εμπρόθεσμο της αίτησης και η σειρά υποβολής – προτεραιότητας. Για τις ανάγκες του υποέργου η αίτηση ενίσχυσης θεωρείται ότι υποβλήθηκε εφόσον οριστικοποιηθεί ηλεκτρονικά και λάβει αριθμό πρωτοκόλλου.
Πλήρης αίτηση ενίσχυσης θεωρείται αυτή στην οποία περιέχονται όλα τα προβλεπόμενα στοιχεία, μελέτες και δικαιολογητικά, κατάλληλα υπογεγραμμένα όπου απαιτείται, και έχει λάβει αριθμό πρωτοκόλλου και σχετική χρονοσήμανση.
Επιπλέον, οι δυνητικοί δικαιούχοι μπορούν να ανακαλούν, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος, την αίτηση ενίσχυσης οιαδήποτε στιγμή μετά την υποβολή της. Η ανάκληση επαναφέρει τον αιτούντα στη θέση που βρισκόταν πριν υποβάλει την αίτηση, την οποία ανακαλεί. Τέλος, υπογραμμίζεται ότι θα πρέπει να προβλέψουν στα λογιστικά τους την παρακολούθηση και διαχωρισμό των δαπανών ανά πηγή χρηματοδότησης με τρόπο, ώστε να είναι δυνατός ο έλεγχος για ενδεχόμενη διπλή χρηματοδότηση.
Ειδήσεις σήμερα
Νέος ισχυρός σεισμός στη Σάμο – 5,2 ρίχτερ ταρακούνησαν το νησί
Ακραία πρόκληση από το ΝΑΤΟ: Συγχαίρει την Τουρκία για τη νίκη της επί της Ελλάδας το 1922
Ενεργειακή κρίση: Πέφτει μαύρο σε Ακρόπολη, μνημεία και δρόμους – Τι απαντά ο Κώστας Σκρέκας
Αναδρομικά συντάξεων έως 15.300 ευρώ, μπόνους για ένστολους μετά την 45ετία [πίνακες]