Αισιοδοξία
Πάντως, οι πρώτες ενδείξεις είναι αισιόδοξες για τους Ελληνες ελαιοπαραγωγούς. Οπως αναφέρει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μολάων-Πακίων, Παναγιώτης Ντανάκας, αυτήν τη στιγμή ελαιόλαδο περυσινής εσοδείας πωλείται από τους παραγωγούς στα 4 ευρώ το κιλό έναντι 3 ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ανοίγοντας τον δρόμο για υψηλότερες τιμές τη νέα καλλιεργητική περίοδο.
«Στα μέσα Οκτωβρίου, που θα αρχίσουν να βγαίνουν τα πρώτα αγουρέλαια, η τιμή τους αναμένεται να ξεκινήσει από τα 4,5 ευρώ το κιλό. Ωστόσο, δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθούν», υπογραμμίζει ο κ. Ντανάκας.
Αν και, όπως λέει, η ξηρασία έχει επηρεάσει την Ισπανία και η παραγωγή της σίγουρα θα είναι μειωμένη, πρέπει οι υπόλοιπες χώρες να κρατούν μικρό «καλάθι», καθώς παραδοσιακά βρίσκει λύσεις για να μην αφήσει τις τιμές να ξεφύγουν. «Δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η Ισπανία να κάνει μια κίνηση ματ και με βασιλικό διάταγμα να ρίξει στην αγορά ελαιόλαδα β’ διαλογής ως υποκατάστατο του ηλιελαίου και του σογιέλαιου ή να εισαγάγει προϊόν από άλλες χώρες για να εκπληρώσει τα συμβόλαιά της και με αυτόν τον τρόπο να ρίξει τις τιμές», τονίζει ο ίδιος.
Σημειώνεται ότι η παραγωγή της ιβηρικής χώρας σε μια φυσιολογική χρονιά ανέρχεται στους 1,8-1,9 εκατ. τόνους αναδεικνύοντας τη σε παγκόσμια ηγέτιδα. Ωστόσο, όπως ανέφερε πρόσφατα ο πρόεδρος της Ενωσης Συνεταιρισµών Ελαιολάδου Cooperativas Agro-alimentarias, Ραφαέλ ντε Πουέρτας, η ισπανική παραγωγή ενδέχεται να υποχωρήσει ακόμα και κατά 50% και να διαμορφωθεί σε κάτω από 1 εκατ. τόνους έναντι 1,4 εκατ. πέρυσι. Στο πλαίσιο αυτό, αναλυτές εκτιμούν ότι η τιμή του δύσκολα θα πέσει κάτω από τα 4 ευρώ.
Σε ό,τι αφορά την ελληνική αγορά, πέρυσι η παραγωγή κινήθηκε στους 330.000 τόνους, ενώ και φέτος προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα, αν και είναι νωρίς να εξαγάγει κάποιος ασφαλή συμπεράσματα, λόγω αστάθμητων παραγόντων, όπως είναι ο καιρός και οι «ασθένειες». Για παράδειγμα, στην Κρήτη αυτήν τη στιγμή διαπιστώνεται υπερπαραγωγή, ωστόσο οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με τον δάκο.
ΕΛΓΑ: Αύριο, Παρασκευή, η εκκαθάριση των πληρωμών σε κτηνοτρόφους για Daniel - Elias
Οι εκτιμήσεις για τη φετινή παραγωγή
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία και τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας (IOC), η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου αναμένεται να φτάσει τους 3.098.500 τόνους το καλλιεργητικό έτος 2021-2022, σημειώνοντας αύξηση κατά 2,9% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
Οπως επισημαίνει, η παραγωγή ελαιολάδου τριπλασιάστηκε τα τελευταία 60 χρόνια, αγγίζοντας τους 3.266.500 τόνους την περίοδο 2019-2020, ενώ τα προσωρινά στοιχεία για την περίοδο 2020-2021 δείχνουν μείωση της παραγωγής κατά 7,9%, στους 3.010.000 τόνους. Πάντως, οι εκτιμήσεις για το καλλιεργητικό έτος 2021-2022 ανεβάζουν την παραγωγή σε 3.098.500 τόνους (+2,9%).
Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία, οι χώρες-μέλη του Συμβουλίου παρήγαγαν 2.809.500 τόνους ελαιολάδου το καλλιεργητικό έτος 2020-2021, που αντιπροσωπεύει το 93,3% του παγκόσμιου συνόλου. Περίπου 2.051.200 τόνοι (+6,8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος καλλιέργειας) προήλθαν από την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Αναλυτικά, η Ισπανία παρήγαγε 1.389.000 τόνους (+23,4%), η Ιταλία 273.500 τόνους (-25,4%), η Ελλάδα 275.000 τόνους και η Πορτογαλία 100.000 τόνους (-28,8%). Οι υπόλοιπες χώρες-μέλη παρήγαγαν 34,5% λιγότερο ελαιόλαδο από το προηγούμενο έτος καλλιέργειας, συνολικά 758.500 τόνους. Η Τουρκία 210.000 τόνους (-8,7%), το Μαρόκο 160.000 τόνους (+10,3%), η Τυνησία 140.000 τόνους (- 68,2%) και η Αλγερία 70.000 (-44%). Την ίδια ώρα, η κατανάλωση έφτασε τους 2.054.000 τόνους στις χώρες-μέλη του Συμβουλίου και τους 1.071.000 τόνους σε τρίτες χώρες.
Ειδήσεις σήμερα
Πετράλωνα: Τούρκος υπήκοος το θύμα – Ερευνάται η σχέση του με τους πυροβολισμούς στην πλατεία Βάθης
Η λίστα με τα μέτρα της ΔΕΘ για στήριξη σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά