«Μόλις ολοκληρώθηκε μια τηλεδιάσκεψη με τον Γάλλο πρόεδρο και αρκετούς ομολόγους μου με αντικείμενο τις εξελίξεις στην Ουκρανία και ποια θα πρέπει να είναι η αντίδραση της Ευρώπης σε αυτές τις τεκτονικές γεωπολιτικές αλλαγές οι οποίες συντελούνται τους τελευταίους μήνες.
Θα σας έλεγα ότι η απάντηση που θα σας δώσω συνδέεται σε έναν βαθμό και με την εισαγωγική τοποθέτηση την οποία άκουσα σχετικά με υπαρξιακά ζητήματα τα οποία αφορούν την ευρωπαϊκή ήπειρο και την ΕΕ συνολικά. Έχω μιλήσει πολλές φορές για την ανάγκη η Ευρώπη να ξυπνήσει από τον γεωπολιτικό και οικονομικό λήθαργο στον οποίο δυστυχώς έχει περιέλθει εδώ και αρκετό καιρό», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Όπως είπε η προσεχής Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα είναι από τις πιο κρίσιμες, «διότι εκεί θα κληθούμε να επικυρώσουμε, να διαμορφώσουμε αποφάσεις οι οποίες θα μας επιτρέψουν, επιτέλους, να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις και να μην είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση ένα παρακολούθημα των εξελίξεων».
Πρόσθεσε πως, «χαίρομαι ιδιαίτερα για το γεγονός ότι η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναγνώρισε πια επίσημα την ανάγκη να δοθεί περισσότερη δημοσιονομική ευελιξία στα κράτη μέλη, ώστε να μπορούν να δαπανούν περισσότερους πόρους για την άμυνα». Όπως εξήγησε, «φτάσαμε στο σημείο η Ευρώπη επιτέλους να φαίνεται ότι θα κάνει κάτι για τα ζητήματα της ανταγωνιστικότητας της ηπείρου μας».
Και συνέχισε: «Τώρα που με αφορμή και τις εξελίξεις στην Ουκρανία, έχει έρθει η ώρα να πάρουμε αποφάσεις και εκτιμώ ότι το επόμενο τακτικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, γιατί είναι πολύ πιθανόν να υπάρχει και έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πριν από το τακτικό Συμβούλιο του Μαρτίου, θα είναι από τα πιο κρίσιμα ευρωπαϊκά συμβούλια, διότι εκεί θα κληθούμε να επικυρώσουμε, να διαμορφώσουμε προτάσεις Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες θα μας επιτρέψουν επιτέλους να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις για να μην είμαστε απλά ένα παρακολούθημα των εξελίξεων, αλλά να μπορούμε να ευθυγραμμίσουμε την οικονομική μας ισχύ με το γεωπολιτικό μας αποτύπωμα».
«Εγώ πίστευα και πιστεύω στην ανάγκη της διατλαντικής Συμμαχίας. Και πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να εξακολουθούμε – και το κάνουμε εμείς αυτό ως Ελλάδα – να μπορούμε να μιλάμε με τη νέα αμερικανική διοίκηση και με τον Αμερικανό πρόεδρο ανοικτά, ειλικρινά, χωρίς να σημαίνει ότι συμφωνούμε σε όλα», είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης σχετικά με τις σχέσεις που πρέπει να διατηρήσουν οι Βρυξέλλες με τις ΗΠΑ.
Δείτε σε ζωντανή σύνδεση τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού στο Thessaloniki Summit 2025: