Μια νέα αυστριακή επιστημονική έρευνα επιβεβαιώνει ότι τα κατοικίδια ζώα μπορούν να αποκτήσουν βασικά χαρακτηριστικά της ψυχοσύνθεσης των αφεντικών τους, ιδίως αν οι τελευταίοι είναι αγχωτικοί, νευρωτικοί και εν γένει αρνητικοί τύποι.
Από την άλλη, μπορεί να συμβεί και το αντίθετο. Κυρίως οι χαλαροί και φιλικοί σκύλοι μπορούν να μεταδώσουν τη θετική αυτή προσωπικότητα στους ιδιοκτήτες τους, βοηθώντας τους να μειώσουν το στρες.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βιέννης, με επικεφαλής τη δρα Ίρις Σόμπερλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “PLoS One”, σύμφωνα με το BBC, μελέτησαν πάνω από 100 ζεύγη σκύλων και ανθρώπων, που συμβίωναν επί χρόνια.
Λάζαρος Καραούλης στον ΕΤ: «Φέρνουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη στον Δήμο Αθηναίων»
Ζώα και άνθρωποι υποβλήθηκαν σε διάφορες εξετάσεις όπως η μέτρηση του ρυθμού της καρδιάς και των επιπέδων της ορμόνης του στρες κορτιζόλης. Έγιναν, επίσης, ψυχολογικά τεστ τόσο στους ανθρώπους όσο και στους σκύλους (εκ μέρους των τελευταίων απάντησαν τα αφεντικά τους!), έτσι ώστε όλοι ανεξαιρέτως να καταταχθούν στους πέντε μεγάλους τύπους της προσωπικότητας: νευρωτικός, εξωστρεφής, ανοικτός, φιλικός, υπεύθυνος.
Το βασικό συμπέρασμα που προέκυψε, είναι ότι οι μεν επηρεάζουν τους δε, αντιγράφοντας χαρακτηριστικά-κλειδιά της προσωπικότητάς τους. Την μεγαλύτερη επιρροή -καλώς ή κακώς- έχουν οι άνθρωποι στους σκύλους.
«Τα ευρήματά μας ταιριάζουν μια χαρά με την εμπειρία μας: ιδιοκτήτες και σκύλοι αποτελούν κοινωνικές δυάδες και αλληλοεπηρεάζονται», δήλωσε η Σόμπερλ.
Η αυστριακή ερευνήτρια επεσήμανε ότι οι σκύλοι είναι ευαίσθητοι στα συναισθήματα των αφεντικών τους και μπορεί κατά συνέπεια να νιώσουν ανάλογα αναπροσαρμόζοντας τη συμπεριφορά τους- κάτι που μπορεί να ερμηνευθεί από την μακρά εξελικτική συμπόρευση των δύο ειδών εδώ και πολλές χιλιάδες χρόνια