Και για να προλάβω τις απορίες που θα γεννηθούν, συναφώς με το ενδιαφέρον που μπορεί να παρουσιάζει ένα νέο κόμμα στην Σερβία για ένα Ελληνικό Μέσο Ενημερώσεως, να πούμε ότι πρόκειται για το Πολιτικό Κόμμα Ελλήνων Σερβίας (Грађанска Ctранка Грка Србије).
Γράφει ο Λυκούργος Χατζάκος
Ο εν λόγω νεοσύστατος σχηματισμός, σύμφωνα με την ιδρυτική διακήρυξή του, αποτελεί την συγκροτημένη πολιτική έκφραση των Σέρβων πολιτών με ελληνική καταγωγή αλλά και όσων στηρίζουν τις παραδοσιακά φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο λαών λόγω των πολιτιστικών, ιστορικών, θρησκευτικών παραγόντων και την πολυδιάστατη σύνδεση που αυτοί οι παράγοντες επέφεραν.
Στην Σερβία, σήμερα, ζουν περίπου 15.000 Σέρβοι πολίτες με Ελληνική εθνική προέλευση. Τούτο, τόσο ως συνέπεια του Ελληνικού εμφυλίου, όσο και της Μικρασιατικής καταστροφής, όταν πλοία που μετέφεραν πρόσφυγες από την Μικρά Ασία προσέγγισαν στα λιμάνια του Μαυροβουνίου και εν συνεχεία οι πρόσφυγες μετακινήθηκαν προς το εσωτερικό της χώρας. Επιπροσθέτως, στις σύγχρονες ημέρες, οι γάμοι μεταξύ των Σέρβων και των Ελλήνων που ζουν στην Σερβία είναι κάτι αρκετά συνήθεις και συμβάλλουν στην ενίσχυση της παρουσίας του Ελληνικού στοιχείου.
Συμφώνως με την διακήρυξη του Π.Κ.Ε.Σ., ο σχηματισμός έχει δημοκρατικό προσανατολισμό και τα μέλη και οι φίλοι του σκοπεύουν να εργασθούν άοκνα για την ανάπτυξη και εμβάθυνση των διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας στους τομείς της οικονομίας, πολιτισμού και τουρισμού.
Ας αφήσουμε, όμως τους ίδιους τους συντελεστές αυτής της προσπάθειας να μιλήσουν. Ο Πρόεδρος του κόμματος κ. Βασίλειος Προβελέγγιος, οικονομολόγος και ο υπεύθυνος επικοινωνίας του κόμματος κ. Μάκης Χατζηπέρης, φοιτητής της ιατρικής σχολής του Βελιγραδίου, μας είπαν:
Γιατί ιδρύθηκε το Πολίτικο Κόμμα Ελλήνων Σερβίας?
Αρχικά, το Πολίτικο Κόμμα Ελλήνων Σερβίας ιδρύθηκε τον Οκτώβρη του 2015 ως απότοκο ελληνικών «ενώσεων» οι οποίες έχουν ρίζες στο βασίλειο της Σερβίας από το 1936. Τα «σύμβολα» του αρρήκτου δεσμού της μακροχρόνιας φιλίας των δύο λαών είναι: α)ο Ρήγας Φεραίος β) ο βασιλιάς Καρατζόρτζε (Καραγεώργης) ο οποίος κήρυξε την σερβική επανάσταση εναντίον του τουρκικού ζυγού και γ) ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο οποίος στο αίτημα των δυνάμεων να μην επιτρέψει τη έλευση του σερβικού στρατού στη Κέρκυρα απάντησε: «Η Ελλάδα είναι πολύ μικρή χώρα, για να διαπράξει μία τόσο μεγάλη ατιμία.»
Η σύγχρονή μας κ. Βέρα Ευθυμιάδη κατέκτησε μετάλλια στην ιστορία του σερβικού και γιουγκοσλαβικού αθλητισμού. Ακόμη, εμβληματική μορφή, της ΣερβοΕλληνικής φιλίας, είναι ο Πειραιώτης καπετάνιος Μαρίνος Ριτσούδης, ο οποίος δε δέχθηκε να πλήξει την Σερβία, αψηφώντας την Νατοϊκή εντολή. Συνέπεια της πράξης του, αυτής, ήταν η καταδίκη του από το ναυτοδικείο, η φυλάκισή και αποστράτευσή του.
Δημήτρης Μαμαλούκας στον ΕΤ: «Η ελπίδα αντίβαρο στον φόβο του θανάτου»
Πως το κόμμα σας συνδέει την εθνική προέλευση με την πολιτική φιλοσοφία;
Στην Σερβία, αρκετοί Έλληνες, κυρίως, έμποροι δάσκαλοι και καθηγητές μετοίκησαν και έγιναν πολίτες της χώρας. Επιπροσθέτως δεν πρέπει να λησμονείται ότι σημαντικός αριθμός προσφύγων μετά την Μικρασιατική καταστροφή, μετακινήθηκαν προς το εσωτερικό της Σερβίας. Οι απόγονοι τους ακόμα και σήμερα ζουν στη χώρα. Επίσης, συγκρατήστε ότι σημαντικός αριθμός Ελλήνων και Σέρβων, στήριξε την προσπάθεια αυτή και πολύ αξιόλογες προσωπικότητες και των δύο πλευρών, έχουν σταθεί αρωγοί στη προσπάθεια μας, προκειμένου να προωθήσουμε τις ιδέες μας
Γιατί οι κάτοικοι του Βελιγραδίου να σας εμπιστευτούν;
Ως πολιτικό κόμμα θέλουμε να υλοποιήσουμε ιδέες οι οποίες θα επηρεάσουν θετικά και άμεσα τη ζωή των δημοτών και γενικότερα των πολιτών της χώρας. Αρχικά, οι τομείς στους οποίους θα εστιάσουμε, είναι ο τουρισμός και η οικονομία, συνδέοντας πόλεις και δήμους των δύο χωρών. Θα προωθήσουμε μικρομεσαίους επιχειρηματίες από το Βελιγράδι παραθέτοντας τις δραστηριότητές τους, στις πόλεις αυτές. Θα επιμείνουμε στη χρηματοδότηση των καλυτέρων αποφοίτων μαθητών λυκείου για περαιτέρω επιμόρφωση σε Ελληνικά campus. Η δυναμική του Βελιγραδίου και της Σερβίας, σε δεύτερο χρόνο, θα προωθηθούν στην Ελλάδα. Στη συνέχεια μας ενδιαφέρει να συνδέσουμε πανεπιστήμια των δύο χωρών και να συμβάλουμε στην επίλυση του προβλήματος της βίζας για εποχική εργασία στην Ελλάδα.
Στο Βελιγράδι ειδικότερα, θέλουμε να εστιάσουμε στο κυκλοφοριακό και στην αναβάθμιση των πάρκων και των χώρων πρασίνου, προς όφελος των δημοτών, ενώ, ιδιαίτερη σημασία αποδίδουμε και στις συνθήκες που ο δημόσιος χώρος παρέχει στα ζώα συντροφιάς
Σε ποιο κοινό απευθύνεστε για στήριξη;
Έχουμε ψηφοφόρους, οι οποίοι είναι μέλη του κόμματος, κυρίως απόγονοι Ελλήνων, που ζουν και εργάζονται στην Σερβία. Είμαστε ανοιχτοί και θέλουμε κάθε δημότης και αργότερα κάθε πολίτης της χώρας ο οποίος μοιράζεται το ίδιο όραμα, να μας δώσει ψήφο εμπιστοσύνης.
Τι προσδοκάτε στις εκλογές της 4ης Μαρτίου;
Προσδοκούμε την εκλογή, τουλάχιστον, ενός δημοτικού συμβούλου. Εφ’ όσον, όμως, τελεσφορήσει η εκστρατεία μας, πιστεύω σε καλύτερο αποτέλεσμα.
Τι θα γίνει μετά τις εκλογές; Ποιο είναι το μέλλον σας;
Το κόμμα μας δεν είναι μιας χρήσεως. Τα σχέδιά μας είναι στρατηγικής σημασίας, βασισμένα σε ισχυρά θεμέλια. Η συμμετοχή μας στις επικείμενες εκλογές για την ανάδειξη των τοπικών και περιφερειακών αρχών στην περιοχή του Βελιγραδίου, σηματοδοτούν την εκκίνηση και είναι το εφαλτήριο της δράσης μας. Δε δίνουμε μεγάλες υποσχέσεις, μη υλοποιήσιμες, αλλά θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας, στο συντομότερο -κατά το δυνατόν-, χρονικό διάστημα.
Επιτρέψτε μου, τέλος, μία ακόμη ερώτηση σχετικά με το ζήτημα που απασχολεί την κοινή γνώμη Ελλάδος και της όμορης με την Ελλάδα και την Σερβία, ΠΓΔΜ. Πώς τοποθετείται το Π.Κ.Ελλήνω Σερβίας στο όλο θέμα της ονοματοδοσίας της πρώην Γιουγκοσλαβικής, αυτής δημοκρατίας;
Το Π.Κ.Ε.Σ. και ο επικεφαλής του κ. Βασίλης Προβελέγγιος, θεωρούν ότι τον βασικό λόγο έχει πρωτίστως, ο Ελληνικός λαός και η Ελληνική ηγεσία. Όμως, πρέπει να τονισθεί ότι, επ’ ουδενί η ΠΓΔΜ δεν πρέπει να περάσει σε καθεστώς ασυναρτησίας ή ακόμη και να διαλυθεί, διότι αυτό θα εκθρέψει το Βουλγαρικό και Αλβανικό αλυτρωτισμό, με κίνδυνο την επαύξηση της βαρύτητας της Τουρκικής παρεμβάσεως στην Βαλκανική. Η ΠΓΔΜ πρέπει να λειτουργήσει ως στενός συνεργάτης της Ελλάδος και αυτό σίγουρα προϋποθέτει εργώδη προσπάθεια στο διπλωματικό πεδίο.
*Η φωτογραφία άρθρου είναι το Nebojsa Kula (είναι ο πύργος Νεμπόϊσα, όπου κρατήθηκε και δολοφονήθηκε ο Ρήγας Φεραίος. Βρίσκεται στις όχθες του ποταμού και κάτω από το Kalemegdan το κάστρο του Βελιγραδίου στην συμβολή Σάββα και Δουνάβεως
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]