Συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για κρίσιμη συγκυρία στην Ευρωπαϊκή ήπειρο και σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα έχει υποστηρίξει επί της αρχής την ενταξιακή προοπτική όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, λαμβάνοντας φυσικά υπόψιν την πραγματικότητα ότι οι χώρες αυτές πρέπει να κάνουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, ώστε να προσαρμοστούν με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Θα ήθελα να κάνω μια ξεχωριστή αναφορά σε δύο χώρες, οι οποίες θα φιλοξενηθούν σήμερα εδώ στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Πρώτον, σε ό,τι αφορά στη Σερβία, είχα την ευκαιρία να στείλω μία επιστολή σε όλους τους ομολόγους μου ζητώντας τους να ευθυγραμμιστούν με τις συστάσεις της Ευρωπαΐκής Επιτροπής, προκειμένου να ανοίξουμε ένα ακόμη κεφάλαιο ενταξιακών διαπραγματεύσεων όσον αφορά στην Σερβία».
Συνάντηση Μητσοτάκη-Μέτσολα στο Βερολίνο: Συζήτησαν τις επόμενες ευρωπαϊκές νομοθετικές πρωτοβουλίες
Ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι θεωρεί απολύτως απαραίτητο η Σερβία να επιταχύνει τον δρόμο της προς την ΕΕ, σημειώνοντας ότι είναι η μεγαλύτερη χώρα των Δυτικών Βαλκανίων και ένα σημείο αναφοράς για τη σταθερότητα στην περιοχή. «Αισθάνομαι ότι τώρα έχει έρθει η ώρα να στείλουμε ένα μήνυμα στην Σερβία και στο σερβικό λαό ότι εννοούμε αυτά που λέμε, ότι θέλουμε τη Σερβία ως μέλος της ευρωπαΐκής οικογένειας. Η Σερβία γνωρίζει τι πρέπει να κάνει από τη δικιά της πλευρά, προκειμένου να εναρμονίσει τις αποφάσεις της όσον αφορά την εξωτερική πολιτική με τις κοινές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θεωρώ ότι τώρα έχει έρθει η ώρα να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Σερβία ότι η θέση της είναι στην ευρωπαΐκή οικογένεια».
Εν συνεχεία ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην περίπτωση της Αλβανίας ξεκαθαρίζοντας και πάλι ότι θέματα, όπως η προστασία της ελληνικής εθνικής μειονότητας και η κατοχύρωση των περιουσιακών της δικαιωμάτων είναι ζήτημα, που αφορούν τις ευρωαλβανικές σχέσεις. Συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι «η Ελλάδα είναι ουσιαστικά ο θεματοφύλακας της ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας και ότι τα ζητήματα, που αφορούν στην προστασία της ελληνικής εθνικής μειονότητας, η κατοχύρωση των περιουσιακών τους δικαιωμάτων, το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού, δεν είναι εφήμερα ζητήματα, αλλά ζητήματα τα οποία αφορούν πλέον και τις σχέσεις της Αλβανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και είμαι ικανοποιημένος για το γεγονός ότι για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια έχουμε μια σημαντική κινητικότητα από πλευράς Αλβανίας στην αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών. Θα έλεγα ότι αυτή είναι και η καλύτερη απόδειξη γιατί τελικά η ευρωπαΐκή πορεία των βαλκανικών χωρών μπορεί να οδηγήσει και στην επίλυση χρόνιων τέτοιων ζητημάτων όταν αυτά ανάγονται από διμερή σε ευρωπαϊκά».
Ειδήσεις σήμερα
Ρωσία: Σύγκρουση τρένων στην περιφέρεια Μουρμάνσκ – Πάνω από οι 10 τραυματίες
Ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας οι Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής για τις Πανελλήνιες
Μεγάλη φωτιά σε πολυκατάστημα στον Πειραιά
Λάρισα: Επίθεση από συγγενείς θυμάτων των Τεμπών δέχθηκε ο Κώστας Αγοραστός