Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος
«Η Γερμανία είναι ισχυρή και πλούσια χώρα. Τη συμφέρει η Ιταλία, η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία να βρεθούν σε καλύτερα επίπεδα από ό,τι σήμερα», τόνισε ο Μοσκοβισί σε συνέδριο στο Βερολίνο, εν τη απουσία του -ασθενούντος;- Σόιμπλε.
Ο Μοσκοβισί επανέλαβε αυτά που δεν θέλει να ακούει ο μεγάλος απών: «Οχι» στην Ευρώπη πολλών ταχυτήτων, «ναι» στα ευρωομόλογα, «ναι» στη μεταφορά των εξαγωγικών πλεονασμάτων της Γερμανίας σε επενδύσεις στον Νότο. «Ξέρω ότι έχετε ενδοιασμούς για όλα αυτά, αλλά μετά τις εκλογές πρέπει να γίνει οπωσδήποτε συζήτηση», είπε ο Γάλλος στο ακροατήριό του, προσθέτοντας ότι «η Γερμανία οφείλει να καταλάβει πως πρέπει να προσφερθούν προοπτικές στον ελληνικό λαό».
Mπέργκαμο: Από κόλαση, παράδεισος
Ταυτόχρονα η «Deutsche Welle» φιλοξένησε τη μαρτυρία της Ρουμανογερμανίδας συγγραφέως Κάρμεν Φραντσέσκα-Μπάντσιου από νοσοκομεία της Ελλάδας και της Γερμανίας (έσπασε το πόδι της στη Μάνη και μεταφέρθηκε αρχικά στην Καλαμάτα και ύστερα στο Βερολίνο): «Παρά τους εξαιρετικά καταρτισμένους γιατρούς, οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην υγεία με φόβισαν.
Το περιορισμένο ιατρικό προσωπικό αναλάμβανε ακόμη και το καθάρισμα, ξεπερνώντας τα όρια των αντοχών του. Ελειπαν βασικά μέσα και υλικά, όπως αναπηρικά καροτσάκια και επίδεσμοι. Οι συγγενείς βοηθούσαν σε πολλά, ενώ παρηγοριά ήταν το ζεστό σπιτικό φαγητό… Οι συνθήκες μού θύμισαν όσα έζησα προ ετών στη Ρουμανία με τον πατέρα μου», έγραψε η Μπάντσιου. Συγκριτικά το νοσοκομείο του Βερολίνου ήταν «παράδεισος».
Παρά το κάπως φτωχό και συχνά ακατάλληλο φαγητό, ο ασθενής-πελάτης ένιωθε σαν «βασιλιάς» σε ένα νοσοκομείο-επιχείρηση, όπου εισακούγονται τα παράπονά του.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου