Αυτό δεν είναι άλλο από τη βιταμίνη D!
Ο ρόλος της βιταμίνης D στον Διαβήτη, γενικά
Στον διαβήτη, η βιταμίνη D φαίνεται πως βελτιώνει την έκκριση και τη δράση της ινσουλίνης, βελτιώνοντας έτσι τα επίπεδα ζαχάρου (γλυκόζης) στο αίμα. Επιπλέον, το διατροφικό αυτό συστατικό συμμετέχει στην ενίσχυση των Τ-λεμφοκυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος.
Και για το διαβητικό Πόδι
Τι σημαίνει αυτό; Πρακτικά οι ειδικοί υποθέτουν πως οδηγεί στη γρηγορότερη επούλωση των πληγών στο διαβητικό πόδι. Για του λόγου το αληθές, σε μία πολύ πρόσφατη επιστημονική δημοσίευση, οι ερευνητές ανέλυσαν μαζικά τα δεδομένα εφτά έγκυρων μελετών για τη σχέση μεταξύ διαβητικού ποδιού και βιταμίνης D. Η ετυμηγορία ήταν πως άτομα με έλλειψη βιταμίνης D, παρουσιάζουν σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν διαβητικό πόδι σε σύγκριση με άτομα με διαβήτη αλλά φυσιολογικά επίπεδα του συστατικού.
SMS: Έχετε ραντεβού… για κολονοσκόπηση
Πως καλύπτονται οι ανάγκες σε βιταμίνη D
Οι επιστήμονες εκτιμούν πως τα επόμενα χρόνια θα «ανοίξει» ο δρόμος για τη χρήση της βιταμίνης D ως θεραπείας για το διαβητικό πόδι. Μέχρι τότε όμως, ίσως είναι καλό όλα τα άτομα με υψηλό ζάχαρο να ελέγξουν τα επίπεδα της βιταμίνης D μέσω μίας απλής αιματολογικής εξέτασης. Οι ανάγκες του σώματος στο διατροφικό αυτό συστατικό είναι μεταξύ 600IU και 800IU. Η σημαντικότερη πηγή για τον οργανισμό είναι η έκθεση του δέρματος στον ήλιο! Όμως η επαρκής σύνθεση μέσω της ηλιακής ακτινοβολίας απαιτεί καθημερινά περίπου είκοσι λεπτά ηλιοθεραπείας! Κάτι τέτοιο είναι σχεδόν αδύνατο ακόμη και για μία ηλιόλουστη χώρα όπως η Ελλάδα. Ακόμη, οι διατροφικές πηγές της βιταμίνης είναι ελάχιστες και δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες του σώματος. Σε αυτές ανήκουν:
- Λιπαρά ψάρια
- Μικρά ψάρια που καταναλώνονται με τα κόκαλα
- Μουρουνέλαιο
- Γαλακτοκομικά προϊόντα
- Εμπλουτισμένα τρόφιμα (δημητριακά πρωϊνού, χυμοί, αυγά)
Έτσι, εάν υπάρχει έλλειψη βιταμίνης D, η χρήση κάποιου σχετικού συμπληρώματος διατροφής κρίνεται απαραίτητη από το γιατρό.
Εάν είστε ασθενείς με διαβήτη, ζητήστε από το γιατρό σας να σας βοηθήσει με το έλεγχο και την υγιεινή των ποδιών, ενώ θυμίστε του πως είναι απαραίτητο να ελέγξετε τα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα.