Μπορούν να ζητήσουν τη συμβουλή εργοθεραπευτή, ώστε να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιούν ορισμένες εργασίες ή να ενημερωθούν για τα βοηθήματα που υπάρχουν. Στο εμπόριο διατίθεται μεγάλη ποικιλία συσκευών που υποβοηθούν τις καθημερινές δραστηριότητες στην εργασία, στο σπίτι ή στον κήπο. Εντούτοις για κάποιες βασικές λειτουργίες, όπως ο ύπνος, το πρωινό ξύπνημα ή ακόμη και οι σεξουαλικές επαφές… απαιτούνται μεθοδικές παρεμβάσεις…
Ύπνος. Οι ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα συχνά αισθάνονται έντονη κόπωση και έχουν διαταραχές ύπνου. Η έλλειψη ξεκούραστου ύπνου μπορεί να επιδεινώσει την αντιμετώπιση του πόνου. Ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές για τους ασθενείς:
Αν οι ασθενείς έχουν διαταραχές ύπνου, πρέπει να απευθυνθούν στο γιατρό τους. Μολονότι οι γιατροί διστάζουν να συστήσουν υπνωτικά χάπια για μεγάλο χρονικό διάστημα, τα χάπια αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μικρά διαστήματα, όταν υπάρχει σοβαρή αϋπνία.
Πρωινή δυσκαμψία: για την πρωινή δυσκαμψία, βοηθούν οι παρακάτω ασκήσεις:
- Λυγίζουμε το ένα πόδι στο γόνατο. Τεντώνουμε το άλλο πόδι και ανασηκώνουμε ελαφρά από το κρεβάτι το τμήμα από τον αστράγαλο και κάτω. Μένουμε σε αυτή τη στάση και μετράμε αργά ως το 5. Κατεβάζουμε. Επαναλαμβάνουμε 5 φορές για κάθε πόδι.
- Ξαπλώνουμε ανάσκελα. Τραβάμε εναλλάξ το ένα γόνατο στο στήθος, κρατώντας το άλλο πόδι τεντωμένο. Επαναλαμβάνουμε με το άλλο γόνατο.
- Ξαπλώνουμε ανάσκελα και τοποθετούμε τα χέρια πίσω από το κεφάλι (ή στο πλάι, αν πονούν οι ώμοι). Λυγίζουμε τα γόνατα, με τα πόδια να πατούν κάτω. Φέρνουμε τα γόνατα αργά προς τη μία μεριά. Μένουμε σε αυτή τη στάση 10 δευτερόλεπτα. Επαναλαμβάνουμε 3 φορές για κάθε μεριά.
Σεξουαλικές επαφές. Δεν υπάρχει κανένας λόγος αποχής από το σεξ. Κάποιες στάσεις είναι πιο αναπαυτικές από άλλες, γι’ αυτό οι ασθενείς πρέπει να πειραματιστούν, ώστε να βρουν ποια τους εξυπηρετεί καλύτερα. Η κόπωση ίσως μειώσει την ερωτική επιθυμία, γι’ αυτό οι ασθενείς πρέπει να συζητούν με τους συντρόφους τους.
Εγκυμοσύνη. Αν μια ασθενής αποφασίσει να μείνει έγκυος, πρέπει να συζητήσει με το γιατρό της, διότι ορισμένα φάρμακα μειώνουν προσωρινά τη γονιμότητα. Άλλα φάρμακα, όπως η μεθοτρεξάτη και η λεφλουνομίδη, είναι πιθανό να επηρεάσουν την ανάπτυξη του μωρού. Οι ασθενείς που παίρνουν τα φάρμακα αυτά πρέπει να λαμβάνουν αξιόπιστα αντισυλληπτικά.
Σπερμοδιάγραμμα: Πότε να αναζητήσετε περισσότερες εξετάσεις και θεραπεία
Εργασία. Συνήθως είναι δυνατό ο ασθενής να μπορεί να δουλέψει κανονικά, εκτός αν η εργασία του είναι κυρίως χειρονακτική.
Αυτοβοήθεια και καθημερινές ασχολίες
- Πολλοί ασθενείς εκμεταλλεύονται τις μέρες που αισθάνονται καλά, για να κάνουν όλες τις δουλειές τους. Ωστόσο, αν καταπονηθούν υπερβολικά μια μέρα, ενδέχεται να εκδηλώσουν κρίση την επόμενη.
- Οι ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα είναι πιθανό να πάθουν κατάθλιψη. Η ψυχική κατάσταση επηρεάζει και τη σωματική, γι’ αυτό όταν ο ασθενής νιώθει κατάθλιψη, ίσως δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα της νόσου. Πρέπει να συζητούν με το γιατρό τους, αν αισθάνονται κατάθλιψη, διότι αν τη διαχειριστούν σωστά, τότε θα διαχειριστούν καλύτερα και τα σωματικά συμπτώματα της ασθένειας.
Διαχείριση των κρίσεων
Με την πάροδο του χρόνου, οι ασθενείς μαθαίνουν να αναγνωρίζουν τα πρώιμα σημάδια των κρίσεων. Μερικές φορές, οι κρίσεις περνούν με ολιγοήμερη ανάπαυση. Χρειάζεται επίσης ήπια άσκηση για την ανακούφιση της δυσκαμψίας. Τα παυσίπονα και οι ζεστές ή οι κρύες κομπρέσες στις πάσχουσες αρθρώσεις ανακουφίζουν τον πόνο. Οι ασθενείς που έχουν συχνές κρίσεις, πρέπει να το αναφέρουν στο γιατρό. Ίσως πρέπει να αλλάξει η θεραπεία τους.
Ποια είναι η θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας
Υπάρχουν αρκετές θεραπευτικές αγωγές που επιβραδύνουν την εξέλιξή της και ελαχιστοποιούν τις βλάβες των αρθρώσεων. Όσο νωρίτερα ξεκινά η θεραπευτική αγωγή, τόσο πιο αποτελεσματική ενδέχεται να είναι ώστε να αποφευχθεί η καταστροφή των αρθρώσεων. Για την αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας χρησιμοποιούνται 4 βασικές ομάδες φαρμάκων:
- Παυσίπονα (απλά αναλγητικά)
- Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ)
- Αντιρευματικά φάρμακα, τα τροποποιητικά της νόσου (DMARDS)
- Στεροειδή (κορτιζόνη)
Στους περισσότερους ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα χορηγούνται περισσότερα από ένα φάρμακα. Αυτό συμβαίνει επειδή κάθε φάρμακο δρα με διαφορετικό τρόπο. Με τη λήψη περισσότερων του ενός αντιρευματικών φαρμάκων, ο ασθενής έχει καλύτερα αποτελέσματα χωρίς επιπλέον παρενέργειες.
Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να αλλάζει ανάλογα με το αν είναι ενεργή η αρθρίτιδα ή όχι, ώστε να ανταποκριθεί σε αλλαγές των συνθηκών ζωής του ασθενούς. Για παράδειγμα, ο ασθενής ίσως πρέπει να διακόψει κάποιο φάρμακο, αν πρόκειται να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση ή αν παρουσιάσει κάποια εμπύρετη λοίμωξη.