Σε αντίθεση με άλλες δημοφιλείς μεθόδους αποθήκευσης υπολειμμάτων – όπως σε πλαστικές σακούλες και τάπερ – το φύλλο αλουμινίου δεν μπορεί να δημιουργήσει αεροστεγή σφράγιση. Αυτό σημαίνει ότι όσο σφιχτά και να καταφέρετε να τυλίξετε το φαγητό σας με αλουμινόχαρτο, λίγος αέρας θα μπει.
Η σωστή αποθήκευση τροφίμων μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης βακτηρίων περιορίζοντας την έκθεση στον αέρα και αποτρέποντας την απώλεια υγρασίας. Το αλουμινόχαρτο δεν υπερέχει σε κανένα από τα δύο.
«Το αλουμινόχαρτο από μόνο του δεν μπορεί να δημιουργήσει μια εντελώς αεροστεγή σφράγιση επειδή δεν είναι εγγενώς κολλητικό και [δεν] προσαρμόζεται τέλεια στις επιφάνειες», εξηγεί ο Zachary Cartwright, επιστήμονας τεχνολόγος τροφίμων της AQUALAB από την Addium και μέλος του Τμήματος Διαχείρισης Ασφάλειας και Ποιότητας Τροφίμων στο το Ινστιτούτο Τεχνολόγων Τροφίμων (IFT).
Το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) προειδοποιεί ότι η παρουσία αέρα μπορεί να βοηθήσει δυνητικά επικίνδυνα βακτήρια όπως ο σταφυλόκοκκος (σταφυλόκοκκος) και ο Bacillus cereus, που μπορούν να ευδοκιμήσουν στις συνθήκες που δημιουργούνται από την αποθήκευση αλουμινόχαρτου, να αναπτυχθούν ταχύτερα.
Το CDC εκτιμά ότι περίπου ένας στους τέσσερις ανθρώπους φέρει σταφυλόκοκκο στο δέρμα και στη μύτη του. Τα τρόφιμα μπορούν να μολυνθούν με σταφυλόκοκκο εάν τα άτομα που φέρουν τα βακτήρια τα αγγίξουν χωρίς να πλύνουν πρώτα τα χέρια τους. Ο σταφυλόκοκκος μπορεί να πολλαπλασιαστεί στα τρόφιμα και ακόμη και να δημιουργήσει μια τοξίνη που προκαλεί τροφική δηλητηρίαση ακόμα και μετά το μαγείρεμα.
Ο Cartwright είπε ότι η ακατάλληλη αποθήκευση αλουμινόχαρτου αυξάνει επίσης τον κίνδυνο τροφιμογενών ασθενειών, όπως το Clostridium botulinum και η Listeria monocytogenes. Αν και σπάνια, και τα δύο αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρή ασθένεια.
Η ακατάλληλη αποθήκευση τροφίμων μπορεί επίσης να οδηγήσει σε άλλους κινδύνους για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των χημικών αντιδράσεων και της μόλυνσης.
Σύμφωνα με τον Cartwright, το αλουμίνιο μπορεί να αντιδράσει με όξινα (σκεφτείτε τη σάλτσα ντομάτας) ή αλμυρά τρόφιμα, προκαλώντας έκπλυση αλουμινίου στα τρόφιμα. Αυτό μπορεί να αλλάξει τη γεύση του φαγητού και να αυξήσει την πρόσληψη αλουμινίου, η οποία συνδέεται με ανησυχίες για την υγεία εάν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες με την πάροδο του χρόνου.
Εάν πρέπει να χρησιμοποιήσετε αλουμίνιο για την αποθήκευση τροφίμων, περιορίστε το σε μικρές περιόδους (όχι περισσότερο από δύο ημέρες). Αποφύγετε να τυλίγετε ζεστά ή ζεστά τρόφιμα απευθείας σε αλουμινόχαρτο. Αντίθετα, αφήστε το φαγητό να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου ή ψύξτε το γρήγορα. Ο Cartwright συνιστά επίσης το διπλό τύλιγμα με αλουμινόχαρτο ή την έναρξη τυλίγοντας το φαγητό σε ένα στρώμα πλαστικής μεμβράνης.
Ειδήσεις σήμερα
Κρήτη: Μαθητές μέθυσαν σε χοροεσπερίδα στη Μεσαρά – Στο νοσοκομείο τρία άτομα
Τασμανία: Ακρωτηρίασαν το πόδι τουρίστα – Έκανε καγιάκ και κόλλησε σε βράχο
Πλατεία Συντάγματος: Την Πέμπτη 28/11 η φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε αρχίζει – Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά