Σύμφωνα με αναφορές, το 90% πάσχει τουλάχιστον από μία χρόνια ασθένεια. Ποιες είναι όμως οι πιο κοινές παθήσεις που εμφανίζει ένας μεσήλικας;
Διαβήτης. Η συχνότητα εμφάνισης διαβήτη έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, παίρνοντας διαστάσεις επιδημίας. Ο διαβήτης μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακή νόσο, νεφρική νόσο, ακόμη και τύφλωση. Η ικανότητα γλυκαιμικής ρύθμισης φυσιολογικά μειώνεται καθώς μεγαλώνουμε. Ωστόσο, άτομα που έχουν στο στενό οικογενειακό περιβάλλον άτομα με διαβήτη ή έχουν αυξημένο βάρος θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά, καθώς έχουν μεγάλες πιθανότητες να εμφανίσουν τη νόσο. Για τον λόγο αυτό υιοθετήστε φυσιολογικό βάρος και ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής εφ’ όρου ζωής.
Υπέρταση. Σύμφωνα με αναφορές, 2 στους 3 ενήλικες παρουσιάζουν υψηλή αρτηριακή πίεση. Καθώς μεγαλώνουμε, τα αγγεία γίνονται λιγότερα ελαστικά, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η πίεση του αίματος. Βασικός άξονας πρόληψης και θεραπείας είναι η μείωση της πρόσληψης νατρίου, η απόκτηση φυσιολογικού βάρους και η συστηματική άσκηση.
Καρδιαγγειακή νόσος. Η καρδιαγγειακή νόσος (ΚΑΝ) αποτελεί την κύρια αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας παγκοσμίως. Χαρακτηρίζεται από τη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας στο εσωτερικό των αγγείων και διαταραγμένα λιπίδια αίματος. Ο τρόπος ζωής και διατροφής διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην παθοφυσιολογία της νόσου. Το φυσιολογικό σωματικό βάρος, η διακοπή του καπνίσματος και η μεσογειακή διατροφή φαίνεται να αποτελούν παράγοντες που προστατεύουν και διατηρούν υγιή τα αγγεία, προλαμβάνοντας την εμφάνιση της ΚΑΝ.
Παχυσαρκία. Η παχυσαρκία αποτελεί νόσο, η συχνότητα της οποία ανεβαίνει ραγδαία τις τελευταίες δεκαετίες λόγω του τρόπου ζωής. Αποτελεί κύριο αίτιο εμφάνισης και συνδέεται με την παθοφυσιολογία πολλών χρόνιων νοσημάτων, όπως διαβήτης, καρδιαγγειακή νόσος, αρθρίτιδα, υπέρταση και καρκίνος.
Οστεοαρθρίτιδα. Αν και τα ακριβή αίτια δεν είναι διαπιστωμένα, μεγάλο μέρος του γηραιού πληθυσμού εμφανίζει οστεοαρθρίτιδα, κυρίως στο γόνατο. Σε μεγάλο βαθμό είναι κληρονομήσιμη νόσος, ωστόσο ο τρόπος ζωής, οι τραυματισμοί και το αυξημένο βάρος σώματος φαίνεται να επηρεάζουν τη συχνότητα εμφάνισής της.
Οστεοπόρωση. Η μείωση της οστική πυκνότητας αποτελεί κάτι που φυσιολογικά συμβαίνει με το γήρας. Ωστόσο, οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο. Η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D σε όλα τα στάδια ζωής, καθώς και η συστηματική αερόβια άσκηση φαίνεται να λειτουργούν προστατευτικά.
Καμπανάκι από τον ΕΟΔΥ: Αύξηση στη θετικότητα των αναπνευστικών ιώσεων
Καρκίνος. Η ηλικία και ο τρόπος ζωής αποτελούν τους μεγαλύτερους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου. Σύμφωνα με αναφορές, το 1/3 των καρκίνων θα μπορούσε να προληφθεί εάν υιοθετούσαμε υγιές σωματικό βάρος σε όλη μας τη ζωή, δεν καπνίζαμε, ασκούμασταν συστηματικά και υιοθετούσαμε υγιεινό και ισορροπημένο διαιτολόγιο, όπως είναι η μεσογειακή δίαιτα.
Ανοια. Η άνοια αποτελεί σύνηθες πρόβλημα στα άτομα άνω των 65. Ενα στα δέκα άτομα θα αποκτήσει νόσο Alzheimer, ένα είδος άνοιας. Εάν υπάρχει κληρονομικό ιστορικό εμφάνισης, η πρόληψη εμφάνισης της νόσου είναι δύσκολη. Ωστόσο, σύμφωνα με αναφορές, η διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων πίεσης, γλυκόζης αίματος και μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά φαίνεται ότι ασκούν προστατευτική δράση.
*Από το ένθετο EY ZHN μετά τα 50 που κυκλοφορεί με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής
Ειδήσεις σήμερα
Άγιος έρωτας: Χλόη και πατέρας Νικόλαος σε τρυφερές στιγμές
10 tips για μια ζουμερή και τραγανή χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα
Λαμπερές στο ρεβεγιόν – Ρούχα για plus size fashionistas
Η γη της ελιάς: Εκτός MEGA απόψε – Τι συμβαίνει πάλι
Σωτήρης Κοντιζάς: Το σπίτι του έχει μεταμορφωθεί για τις γιορτές