Ωστόσο, η ερμηνεία των αποτελεσμάτων δεν είναι πάντα απλή, και κάποιες φορές ενδείξεις που προκύπτουν μπορεί να σημαίνουν ότι χρειάζονται επιπλέον εξετάσεις ή θεραπεία. Στόχος αυτού του κειμένου είναι να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τις κύριες παραμέτρους του σπερμοδιαγράμματος, να εντοπίσετε πιθανά σημεία ανησυχίας και να γνωρίζετε πότε να αναζητήσετε περαιτέρω ιατρική βοήθεια.
Τι θεωρείται φυσιολογικό στο σπερμοδιάγραμμα
Για να καταλάβουμε πότε κάτι δεν πάει καλά, πρέπει να ξέρουμε πρώτα τι είναι φυσιολογικό. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει καθορίσει τιμές αναφοράς για τις βασικές παραμέτρους του σπέρματος:
- Συγκέντρωση Σπερματοζωαρίων: Μια φυσιολογική συγκέντρωση είναι 15 εκατομμύρια σπερματοζωάρια ανά ml ή περισσότερα. Όσο μεγαλύτερος ο αριθμός, τόσο καλύτερες οι πιθανότητες σύλληψης.
- Κινητικότητα: Τουλάχιστον το 40% των σπερματοζωαρίων πρέπει να είναι κινητά, και από αυτά, το 32% να κινείται προοδευτικά (σε ευθεία γραμμή ή σε μεγάλες καμπύλες).
- Μορφολογία: Τουλάχιστον το 4% των σπερματοζωαρίων θα πρέπει να έχει φυσιολογικό σχήμα (λεία κεφαλή, καλά καθορισμένο μεσαίο τμήμα και ίσια ουρά).
- Όγκος και pH: Ο φυσιολογικός όγκος εκσπερμάτωσης είναι από 1,5 έως 5,0 ml, με pH 7,2 έως 8,0.
Ανησυχητικά σημεία στα αποτελέσματα του σπερμοδιαγράμματος
Αν τα αποτελέσματα του σπερμοδιαγράμματος αποκλίνουν από τις παραπάνω τιμές, ίσως χρειάζεται να γίνει περαιτέρω διερεύνηση. Τα κύρια σημεία ανησυχίας είναι:
- Χαμηλή Συγκέντρωση Σπερματοζωαρίων (Ολιγοσπερμία): Αν η συγκέντρωση σπερματοζωαρίων είναι κάτω από 15 εκατομμύρια ανά ml, υπάρχει μειωμένη πιθανότητα φυσικής σύλληψης. Η σοβαρή ολιγοσπερμία, με λιγότερα από 5 εκατομμύρια σπερματοζωάρια ανά ml, απαιτεί συχνά υποβοηθούμενες τεχνικές αναπαραγωγής (εξωσωματική ή άλλη θεραπεία).
- Κακή Κινητικότητα (Ασθενοζωοσπερμία): Αν λιγότερο από το 40% των σπερματοζωαρίων κινούνται, ή λιγότερο από το 32% έχει φυσιολογική κινητικότητα, υπάρχει δυσκολία στη γονιμοποίηση.
- Ανωμαλίες Μορφολογίας (Τερατοζωοσπερμία): Όταν λιγότερο από το 4% των σπερματοζωαρίων έχει φυσιολογικό σχήμα, η ικανότητα τους να γονιμοποιήσουν ένα ωάριο μπορεί να είναι μειωμένη.
- Απουσία Σπερματοζωαρίων (Αζωοσπερμία): Η πλήρης απουσία σπερματοζωαρίων απαιτεί άμεση διερεύνηση, καθώς μπορεί να οφείλεται είτε σε μπλοκάρισμα είτε σε προβλήματα παραγωγής.
- Ανώμαλος Όγκος ή pH: Χαμηλός όγκος (κάτω από 1,5 ml) ή ανωμαλίες στο pH μπορεί να υποδεικνύουν προβλήματα στους σπερματικούς πόρους ή στον προστάτη.
Αναζητήστε περαιτέρω εξετάσεις μετά το σπερμοδιάγραμμα
Κάποιες καταστάσεις υποδεικνύουν την ανάγκη για πιο λεπτομερείς εξετάσεις:
- Επίμονες Ανωμαλίες: Αν τα μη φυσιολογικά αποτελέσματα παραμένουν για 2-3 μήνες, απαιτείται περαιτέρω έλεγχος, καθώς χρειάζεται να περάσουν τουλάχιστον 74 ημέρες για να ολοκληρωθεί ένας κύκλος παραγωγής σπέρματος.
- Συνδυασμός Πολλών Προβλημάτων: Όταν υπάρχουν ανωμαλίες σε πολλές παραμέτρους, η συνολική επίπτωση στη γονιμότητα είναι μεγαλύτερη, και απαιτείται πιο αναλυτική αξιολόγηση.
- Ανεξήγητη Υπογονιμότητα: Αν ένα ζευγάρι προσπαθεί για περισσότερο από έναν χρόνο (ή έξι μήνες αν η γυναίκα είναι άνω των 35) χωρίς επιτυχία, μπορεί να χρειαστούν επιπλέον εξετάσεις ακόμα και αν το σπερμοδιάγραμμα φαίνεται φυσιολογικό.
- Οικογενειακό Ιστορικό: Παρουσία γενετικών διαταραχών ή ανδρικής υπογονιμότητας στην οικογένεια μπορεί να απαιτείται γενετικός έλεγχος.
Πιθανές πρόσθετες εξετάσεις
Όταν υπάρχουν σημεία ανησυχίας, οι γιατροί μπορεί να προτείνουν:
- Έλεγχο Ορμονών: Εξέταση των επιπέδων τεστοστερόνης, FSH και LH για να εντοπιστούν ενδεχόμενες ορμονικές ανισορροπίες.
- Γενετικές Εξετάσεις: Έλεγχος για χρωμοσωμικές ανωμαλίες ή μικροελλείψεις στο Υ χρωμόσωμα που επηρεάζουν την παραγωγή σπέρματος.
- Προηγμένες Εξετάσεις Σπέρματος: Ανάλυση κατακερματισμού DNA ή δοκιμασίες διείσδυσης σπέρματος για να εξεταστεί η λειτουργικότητα των σπερματοζωαρίων.
- Απεικονιστικές Εξετάσεις: Υπερηχογράφημα οσχέου ή διαμέσου του ορθού για να ανιχνευθούν κιρσοκήλες ή αποφράξεις.
Θεραπευτικές επιλογές για βελτίωση της γονιμότητας
Ανάλογα με το τι εντοπίζεται, μπορεί να προταθούν διάφοροι τρόποι θεραπείας:
-
- Αλλαγές στον Τρόπο Ζωής: Βελτίωση της διατροφής, άσκηση, μείωση αλκοόλ και διακοπή καπνίσματος μπορούν να βοηθήσουν στην υγεία του σπέρματος.
- Ιατρικές Θεραπείες: Ορμονικές θεραπείες και αντιβιoτικά μπορεί να χορηγηθούν για να διορθωθούν ορμονικές ανισορροπίες ή λοιμώξεις.
- Χειρουργικές Παρεμβάσεις: Χειρουργικές επεμβάσεις όπως η αποκατάσταση κιρσοκήλης ή η διόρθωση αποφράξεων μπορεί να βελτιώσουν τα αποτελέσματα του σπερμοδιαγράμματος.
- Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή: Σε περιπτώσεις σοβαρής υπογονιμότητας, μπορεί να χρειαστούν τεχνικές όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) ή η μικρογονιμοποίηση (ICSI).
Αν και τα μη φυσιολογικά αποτελέσματα στο σπερμοδιάγραμμα μπορεί να προκαλέσουν ανησυχία, πολλές αιτίες ανδρικής υπογονιμότητας είναι αντιμετωπίσιμες. Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση, καθώς και η συμβουλή από έναν ειδικό γονιμότητας, μπορούν να σας βοηθήσουν να βελτιώσετε τις πιθανότητες επίτευξης εγκυμοσύνης.
W: www.ivf-embryo.gr
E: [email protected]
F: Δρ. Θάνος Παράσχος
Ειδήσεις σήμερα
Πανηγυρίζουν στον ALPHA – Η έκτακτη ανακοίνωση
Ο Τιμωρός spoiler: Ο Μάρκος οδηγείται σε μια συγκλονιστική αποκάλυψη