Ερευνες
Οι κίνδυνοι από τη γλυκαντική ουσία (από τα πιο διαδεδομένα «ολιγοθερμιδικά» ή «μη γλυκαντικά» που προστίθενται ως υποκατάστατα της ζάχαρης σε τρόφιμα και ποτά) περιλαμβάνονται σε πόρισμα του Διεθνούς Κέντρου Ερευνας για τον Καρκίνο (IARC), του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Το πόρισμα βασίζεται σε έρευνες και στοιχεία που έχουν δημοσιευθεί κατά καιρούς σχετικά με την ασπαρτάμη. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Guardian», το IARC συνέλεξε 7.000 ερευνητικές αναφορές για την ασπαρτάμη και 1.300 μελέτες ειδικών.
Ο ΠΟΥ και η Επιτροπή του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας θα προχωρήσουν σε συστάσεις προς τους καταναλωτές, που αναμένεται να προκαλέσουν θύελλα αντιδράσεων από εταιρίες, αλλά και σύγχυση στο κοινό που θέλει να γνωρίζει σε ποιες ποσότητες μπορεί η ασπαρτάμη να αποβεί επικίνδυνη για την υγεία. Εδώ και τουλάχιστον 40 χρόνια, το Κέντρο Ερευνας για τον Καρκίνο (JECFA) είχε ανακοινώσει ότι η ασπαρτάμη είναι ασφαλής για κατανάλωση εντός των αποδεκτών ημερήσιων ορίων. Ενας ενήλικας 60 κιλών θα πρέπει να πίνει καθημερινά 12 έως 36 κουτάκια αναψυκτικού διαίτης με ασπαρτάμη για να γίνει επικίνδυνη η γλυκαντική ουσία.
Τα τελευταία χρόνια όμως, που έχει γίνει παγκόσμια τάση η προσοχή των καταναλωτών στα προϊόντα που βάζουν στο τραπέζι και στο ψυγείο στους, άρχισαν να δημοσιεύονται έρευνες σχετικά με την πιθανότητα να μην είναι τόσο αθώα η ασπαρτάμη -έστω κι αν χρειάζονται μεγάλες ποσότητες για να γίνει πραγματικά επικίνδυνη για την υγεία.
Αντιπαραθέσεις
Η ασφάλεια της ασπαρτάμης έχει υπάρξει αντικείμενο επιστημονικών και πολιτικών αντιπαραθέσεων. Η ουσία έχει μπει στο μικροσκόπιο των ερευνητών πολλές φορές. Μια μελέτη στη Γαλλία στην οποία έλαβαν μέρος 100.000 ενήλικες έδειξε ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες τεχνητών γλυκαντικών, όπως η ασπαρτάμη, είχαν ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου. Μια παλαιότερη έρευνα στην Ιταλία, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ορισμένοι καρκίνοι σε ποντίκια οφείλοντας στην ασπαρτάμη. Για τις μελέτες παρόλα αυτά υπήρξαν ενστάσεις, ότι δεν απέδειξαν τη σύνδεση ασπαρτάμης με τον καρκίνο.
Η ασπαρτάμη έχει εγκριθεί για χρήση σε παγκόσμιο επίπεδο από ρυθμιστικές αρχές που έχουν εξετάσει σχετικά στοιχεία και οι μεγάλες εταιρίες τροφίμων και ποτών υπερασπίζονται τη χρήση της. Οι ρυθμιστικές αρχές στις ΗΠΑ και στην Ιαπωνία επισημαίνουν πως πρέπει να επανεξεταστεί το ζήτημα της ασπαρτάμης για να μην υπάρξει υπέρμετρη ανησυχία στους καταναλωτές. Η διεθνής Ενωση Αναψυκτικών εκφράζει ανησυχίες ότι η επικείμενη σύσταση του ΠΟΥ θα μπορούσε να παραπλανήσει τους καταναλωτές, με αποτέλεσμα να στραφούν περισσότερο στη ζάχαρη, που δεν είναι καλή επιλογή για την υγεία.
ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ:
Απαιτούνται συγκεκριμένα συμπεράσματα
Ο Ολιβερ Τζόουνς, καθηγητής χημείας στο Πανεπιστήμιο RMIT της Μελβούρνης, στην Αυστραλία, τόνισε στην «Γκάρντιαν» ότι χρειάζονται συγκεκριμένα συμπεράσματα. Ο καθηγητής Στατιστικής, Κέβιν Μακ Κόνγουεϊ, στο Πανεπιστήμιο Open δήλωσε ότι το πόρισμα του κέντρου IARC για «πιθανώς καρκινογόνο ουσία, δεν σημαίνει πως αυτή πραγματικά είναι επικίνδυνη για τους ανθρώπους υπό κανονικές συνθήκες».
Προϊόντα με το γλυκαντικό
* Αναψυκτικά διαίτης (zero)
* Coca-Cola
* Παγωτά χωρίς ζάχαρη
* Τσίχλες (π.χ. Extra της Mars)
* Φρουτοχυμοί χωρίς ζάχαρη
* Σάλτσα τομάτας ketchup με λιγότερη ζάχαρη
* Dressing σαλάτας χωρίς ζάχαρη
* Γιαούρτι light
* Μπάρες ενέργειας (energy bars) χωρίς ζάχαρη
* Ζαχαρωτά… χωρίς ζάχαρη