Καθώς διανύουμε τους πιο ψυχρούς μήνες του χειμώνα, όσοι έχουν διαγνωστεί με υπέρταση θα πρέπει να δείχνουν αυξημένη προσοχή. Κι αυτό διότι οι χαμηλές θερμοκρασίες- συνδυαστικά με την έξαρση των ιώσεων – μπορεί να ανεβάσουν κατακόρυφα τις τιμές της αρτηριακής πίεσης.
Η πίεση είναι κατά κανόνα υψηλότερη τον χειμώνα και χαμηλότερη το καλοκαίρι και ο λόγος γι’ αυτό είναι ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες προκαλούν συστολή των αιμοφόρων αγγείων. Εξαιτίας αυτού απαιτείται μεγαλύτερη πίεση για την κυκλοφορία του αίματος μέσα στα αγγεία και τις φλέβες, οπότε και προκύπτει η υπέρταση.
«Καρδιολογικό σύνδρομο του χειμώνα»
Η καρδιά στις χαμηλές θερμοκρασίες αυξάνει την αρτηριακή πίεση και τους σφυγμούς της, προκειμένου να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις και να διατηρήσει τη θερμοκρασία του σώματος σταθερή.
Η αύξηση των καρδιακών επεισοδίων τον χειμώνα μπορεί να χαρακτηριστεί σαν ένα σύνδρομο, το οποίο χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και αντιμετώπισης και ονομάζεται «καρδιολογικό σύνδρομο του χειμώνα».
«Tissue is the issue»: Ο δρόμος προς την εξατομίκευση της ογκολογικής θεραπείας
Ακόμη και μια καταιγίδα αρκεί για να ανέβει η αρτηριακή πίεση
Εκτός από το κρύο, αυτό που μπορεί επίσης να επηρεάσει την πίεση κατά τη διάρκεια του χειμώνα είναι η απότομη αλλαγή του καιρού, όπως για παράδειγμα το ξέσπασμα μιας καταιγίδας. Το σώμα, άρα και τα αιμοφόρα αγγεία, μπορεί να αντιδράσει στις απότομες αλλαγές της υγρασίας και της ατμοσφαιρικής πίεσης με τον ίδιο τρόπο που αντιδρούν στο κρύο. Αυτές οι μεταβολές στην πίεση του αίματος που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες είναι πιο συχνές σε άτομα ηλικίας 65 ετών και πάνω.
Κρυώνουμε, τρώμε περισσότερο, γυμναζόμαστε λιγότερο
Άλλες αιτίες της εποχιακής υπέρτασης περιλαμβάνουν την αύξηση του σωματικού βάρους και τη μειωμένη σωματική δραστηριότητα, που παρατηρείται στους περισσότερους ανθρώπους το χειμώνα. Είναι σχεδόν δεδομένο ότι το χειμώνα καταναλώνουμε μεγαλύτερη ποσότητα αλλά και διαφορετικής ποιότητας φαγητό (λιγότερα λαχανικά και φρούτα, περισσότερο αλάτι). Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές αρρυθμίες ή ακόμα – μακροπρόθεσμα – αν παραμείνει αρρύθμιστη για μεγάλο χρονικό διάστημα, σε καρδιακή ανεπάρκεια.
Ίσως χρειαστεί να αλλάξετε φαρμακευτική αγωγή τον χειμώνα
Το άτομο με υπέρταση σε περίοδο με χαμηλές θερμοκρασίες οφείλει να συνεχίσει να παρακολουθεί τις μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης και να επικοινωνεί τακτικά με τον γιατρό του. Εκείνος μπορεί να συστήσει κάποια αλλαγή στη δοσολογία του φαρμάκου που ενδεχομένως λαμβάνει για την πίεση ή να τον καθοδηγήσει προς μία εναλλακτική φαρμακευτική αγωγή.
Συμπερασματικά, οι καρδιαγγειακοί κίνδυνοι του χειμώνα οφείλονται:
- στον σπασμό των αρτηριών από το κρύο
- στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης από το κρύο και το πολύ φαγητό
- στην φλεγμονώδη αντίδραση από την υγρασία
- στις καρδιαγγειακές επιπλοκές από τη γρίπη