Για να εκδηλωθεί η μέση ωτίτιδα- η πιο συνηθισμένη δηλαδή μορφή ωτίτιδας- πρέπει απαραιτήτως να πάσχει η μύτη. Συνεπώς, δεν έχει καμία πρακτική σημασία να ελέγχουμε εάν μπήκε νερό στο αυτί του παιδιού ή εάν εκτέθηκε στο κρύο. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε το παιδί περιλαμβάνει μερικές απλές οδηγίες.
-Πρώτον, δεν ταΐζουμε το μωρό σε ύπτια θέση, στην αγκαλιά ή στο κρεβάτι, διότι γίνονται αναγωγές και έτσι το γάλα μπορεί να περάσει προς την σάλπιγγα και να προκαλέσει επαναλαμβανόμενες ωτίτιδες.
-Δεύτερον, εάν το παιδί έχει πυώδεις εκκρίσεις στη μύτη του, μην επιχειρείτε να την καθαρίσετε με φυσιολογικό ορό με μεγάλη πίεση, διότι τα πυώδη εκκρίματα μπορούν να περάσουν στη σάλπιγγα και να προκαλέσουν αμέσως ωτίτιδα.
Γαστρεντερολογία και τεχνητή νοημοσύνη – ARTIFICIAL INTELLIGENCE (AI)
-Φροντίστε, επίσης, να μην καπνίζετε στον χώρο που βρίσκονται παιδιά, ενώ εάν το παιδί κάνει συχνές ωτίτιδες, καλό θα είναι να το απομακρύνετε για λίγο χρονικό διάστημα από τον παιδικό σταθμό.
-Τέλος, μη χορηγείτε στο παιδί αντιβιοτικό μόλις πονέσει το αυτί του, αλλά να περιμένετε τουλάχιστον 24 ώρες, δίνοντάς του, στο μεταξύ, μόνο παυσίπονο.
Συμπτώματα ωτίτιδας
- Πόνος στο αυτί
- Πυρετός
- Αίσθημα αέρα (βουητό)
- Πιθανή ροή υγρού
- Πιθανή φαγούρα
Πρώτες βοήθειες για ωτίτιδα
- Όχι νερό στο αυτί
- 1-2 σταγόνες καθαρό οινόπνευμα
- Ελαφρύ καθάρισμα με μπατονέτα.
- Επίσκεψη σε ΩΡΛ