Ουσιαστικά πρόκειται για την πρώτη «survivorship clinic» στη χώρα μας και είναι μια πρωτοβουλία της καθηγήτριας Παθολογίας Ογκολογίας, διευθύντριας της ΒΠΠΚ, Αμάντας Ψυρρή, και του καθηγητή Χειρουργικής, αντιπροέδρου της Ιατρικής Σχολής, Νικόλαου Αρκαδόπουλου, σε συνεργασία με την ακαδημαϊκή υπότροφο Καλλιόπη Καλαϊτζή, ιατρό Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης.
Η επίσημη παρουσίαση έγινε χθες στο Μουσείο Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, παρουσία του υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος συνεχάρη τους εμπνευστές του εγχειρήματος, δηλώνοντας παράλληλα ότι η Πολιτεία θα σταθεί αρωγός, με απώτερο στόχο το εγχείρημα αυτό να επεκταθεί και σε άλλα νοσοκομεία του ΕΣΥ. «Θα στηρίξουμε το εγχείρημα με ό,τι μέσα χρειάζεται, και οικονομικά και με εξοπλισμούς. Εχουμε ανοίξει μια μεγάλη σοβαρή και ουσιώδη συνεργασία και με την Ιατρική Σχολή. Το ιατρείο αυτό θα συμβάλει στην ολιστική προσέγγιση και αποκατάσταση των καρκινοπαθών. Πρέπει να δημιουργήσουμε σταθερά Κέντρα Αναφοράς που θα ξεκινούν από τη διάγνωση και θα φτάνουν έως τη συνεχή παρακολούθηση σε όλη τη ζωή του καρκινοπαθούς», σημείωσε.
Ως survivors ορίζονται τα άτομα που παραμένουν εν ζωή, συνεχίζοντας να λειτουργούν κατά τη διάρκεια και μετά την υπέρβαση μιας σοβαρής δυσκολίας ή απειλητικής για τη ζωή ασθένειας.
Στον καρκίνο ένας ασθενής θεωρείται επιζών από τη στιγμή της διάγνωσης μέχρι το τέλος της ζωής του.
Σε ένα Ιατρείο Υποστήριξης του Τρόπου Ζωής για ασθενείς με καρκίνο (Survivorship Clinic), ο/η ασθενής καθοδηγείται σε evidence-based αλλαγές.
«Ο σκοπός αυτού του ιατρείου είναι η δευτερογενής πρόληψη, η συμβουλευτική στον τρόπο ζωής και η μακροχρόνια παρακολούθηση για την ανίχνευση πρώιμων και όψιμων ψυχοκοινωνικών επιπλοκών της νόσου και της θεραπείας», εξήγησε στην ομιλία της η Αμάντα Ψυρρή, καθηγήτρια Παθολογίας Ογκολογίας ΕΚΠΑ.
«Είναι η πρώτη “survivorship clinic” στη χώρα μας, τη στιγμή που στην Ελλάδα δεν υπάρχει καμία συντονισμένη προσπάθεια παρακολούθησης διά βίου αυτών των ασθενών, ενώ προγράμματα αποκατάστασης για καρκινοπαθείς είναι ανύπαρκτα», ανέφερε η δρ Καλλιόπη Καλαϊτζή, γιατρός Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, Lifestyle Medicine & Culinary Coaching, ακαδημαϊκή υπ. της Ιατρικής Σχολής Αθηνών.
Το νέο ιατρείο λειτουργεί προς το παρόν κάθε Δευτέρα στα εξωτερικά ιατρεία της Β’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής. Ο ασθενής με καρκίνο παίρνει πληροφορίες και συμβουλές σχετικά με το τι μπορεί να κάνει ο ίδιος/η ίδια για το νόσημά του/της. Συχνά αναρωτιέται: «Τι να τρώω; Πρέπει να ξεκουράζομαι ή επιτρέπεται να γυμνάζομαι; Τι να κάνω για τις δυσκολίες του ύπνου μου; Πρέπει οπωσδήποτε να κόψω το κάπνισμα;».
Στο Ιατρείο Υποστήριξης του Τρόπου Ζωής λαμβάνει απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά και καθοδήγηση που βασίζεται στα νεότερα επιστημονικά δεδομένα. «Στόχος μας είναι η ασθενής να αλλάξει τη ζωή της προς το καλύτερο και, υιοθετώντας έναν πιο υγιή τρόπο ζωής, να χάσει βάρος, να βελτιώσει την ψυχική της υγεία και να προλάβει και άλλα νοσήματα στο μέλλον», τονίζουν οι επιστημονικοί υπεύθυνοι.