Μπορεί ο νέος κορωνοϊός να έκλεψε την παράσταση όλο το 2020, κάποια στιγμή όμως θα καταφέρουμε να τον τιθασεύσουμε χάρη στα εμβόλια που αναμένονται. Και θα φτάσει κάποια στιγμή που θα λέμε ότι η γενιά μας πέρασε και μια φονική πανδημία. Για κάποιες εκατοντάδες εκατομμύρια, όμως, από τους κατοίκους αυτού του πλανήτη, η πραγματική πανδημία κρατάει χρόνια, γιγαντώνεται και – δυστυχώς – δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα κάποιο εμβόλιο που θα μπορούσε να τη δαμάσει. Ο λόγος, για την πανδημία του Διαβήτη…
Η μεταβολική πανδημία του Διαβήτη παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις
Αδιαμφισβήτητα, ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί σήμερα τη μεγάλη παγκόσμια μεταβολική νόσο που η εξάπλωσή της λαμβάνει πλέον εκρηκτικές διαστάσεις.
Ενδεικτικά τα 60 εκατ. ατόμων που έπασχαν από διαβήτη τη δεκαετία του ’80 έχουν γίνει σήμερα 460 εκατ. παγκόσμια (στην Ελλάδα τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι το 10-12% του πληθυσμού έχει διαβήτη, ενώ υπάρχει και ένα ποσοστό 3-4% που δεν γνωρίζει ότι πάσχει από τη νόσο). Η προοπτική είναι ακόμα περισσότερο ζοφερή. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι τα επόμενα 10-15 χρόνια, εάν δεν υπάρξουν συντονισμένες παρεμβάσεις, ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη θα υπερβεί τα 600 εκατομμύρια. Η διαχρονική μεταβολική πανδημία του διαβήτη είναι εδώ!
Μια πανδημική νόσος με καταιγίδα επιπλοκών
Και, δυστυχώς, ο διαβήτης δεν είναι μια αθώα, μια πρόσκαιρη και χωρίς συνέπειες νόσος. Είναι μια μόνιμη διαταραχή της μεταβολικής ομοιοστασίας του οργανισμού με αποτέλεσμα την υπεργλυκαιμία, το αυξημένο δηλαδή σάκχαρο, που η μη αντιμετώπισή του και η μη ρύθμισή του θα οδηγήσουν στην πορεία του χρόνου σε μία ή περισσότερες χρόνιες επιπλοκές.
Ο διαβήτης είναι ο πρωταγωνιστικός παράγοντας χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας και συνεπώς αιμοκάθαρσης, οφθαλμοπάθειας και απώλειας όρασης των ενηλίκων, ακρωτηριασμού των κάτω άκρων, στυτικής δυσλειτουργίας και το κύριο αίτιο εμφραγμάτων και αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων.
Σε μεγάλη μετα-ανάλυση 27 μελετών φάνηκε ότι άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 μέσης ηλικίας 60 ετών και μέσης διάρκειας διαβήτη 10 χρόνια έχουν επιπολασμό (συχνότητα):
- καρδιαγγειακής νόσου 40%,
- διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας 52%,
- διαβητικής νεφροπάθειας 32% και
- διαβητικής νευροπάθειας 65%.
Θλιβερές οι προσδοκίες για το προσδόκιμο επιβίωσης
ΕΟΔΥ - κορονοϊός: 531 νέες εισαγωγές, 7 διασωληνώσεις και 27 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα
Αυτοί οι ιδιαίτερα αυξημένοι κίνδυνοι χρόνιων επιπλοκών λόγω του διαβήτη οδηγούν σε μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης κατά 6-8 χρόνια σε ασθενή με σακχαρώδη διαβήτη μέσης ηλικίας 60 ετών και κατά 12 χρόνια εάν συνυπάρχει και η επιπλοκή της καρδιαγγειακής νόσου. Σύμφωνα με στοιχεία της IDF (Παγκόσμια Ομοσπονδία του Διαβήτη), 4,2 εκατ. θάνατοι σημειώθηκαν το 2019 παγκοσμίως λόγω του διαβήτη και – σίγουρα – πολλοί περισσότεροι το 2020, λόγω επιπλοκών που προκάλεσε ο COVID-19.
Ο διαβήτης «τρώει» το 12% του προϋπολογισμού για την Υγεία
Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι νόσος με ιδιαίτερα σημαντικό κόστος ατομικό, οικογενειακό, κοινωνικό, οικονομικό. Ευρωπαϊκές οικονομικές μελέτες έχουν δείξει ότι το ετήσιο κόστος διαβητικού ασθενή με μικροαγγειοπαθητικές (νεφροπάθεια, οφθαλμοπάθεια) και μακροαγγειοπαθητικές (καρδιαγγειακές) επιπλοκές, είναι πενταπλάσιο σε σχέση με αυτό αντίστοιχης ηλικίας ατόμου χωρίς διαβήτη και χωρίς επιπλοκές και υπερβαίνει τα 6.000 ευρώ ετησίως (μελέτη CODE-2).
Εκτιμάται δε ότι το 12% του προϋπολογισμού για την υγεία αναλώνεται για την αντιμετώπιση των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη και κυρίως των επιπλοκών που προκαλεί.
Η ρύθμιση του Διαβήτη μειώνει κατά 40% τον κίνδυνο επιπλοκών
Ωστόσο, η καταιγίδα των επιπλοκών αποτρέπεται με την άριστη ρύθμιση του σακχάρου όπως έδειξαν πολλές μεγάλες μελέτες. Πρόσφατη μετα-ανάλυση 8 μελετών έδειξε ότι στα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη χωρίς ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου η εντατική γλυκαιμική ρύθμιση επιφέρει μείωση κατά 40% του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών επιπλοκών, που είναι οι επιπλοκές που οδηγούν σε θανατηφόρα περιστατικά.
Η σημασία της ρύθμισης του Διαβήτη φάνηκε στις ΜΕΘ για COVID-19
Σχετικά με την πανδημία της εποχής, την COVID-19, στοιχεία από την IDF δείχνουν ότι μέχρι και 50% των νοσηλευομένων για COVID-19 πάσχουν από διαβήτη, ενώ οι διαβητικοί ασθενείς με COVID-19 έχουν τετραπλάσιο κίνδυνο θνησιμότητας συγκριτικά με μη διαβητικούς με COVID-19.
Ωστόσο, οι διαβητικοί ασθενείς που νοσηλεύονται για COVID αλλά παρουσιάζουν καλή γλυκαιμική ρύθμιση κατά τη νοσηλεία τους, έχουν σχεδόν 90% μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας σε σχέση με τους αρρύθμιστους διαβητικούς κατά τη νοσηλεία για COVID.
Από την έκδοση Διαβήτης που κυκλοφορεί με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής