Η μεγάλη πλειοψηφία όσων έχουν προσβληθεί από COVID-19 αναφέρουν σχετικά ήπια συμπτώματα ιογενούς λοίμωξης που περιλαμβάνουν πονόλαιμο, βήχα και αίσθημα γενικευμένης αδιαθεσίας με πόνους στα οστά και πυρετό. Ωστόσο, υπάρχει και ένα σημαντικό ποσοστό που θα εμφανίσουν συμπτώματα σοβαρής πνευμονίας και επιπλοκές από την καρδιά, με τους διαβητικούς ασθενείς να είναι στην πρώτη γραμμή του κινδύνου…
Πώς ο νέος κορωνοϊός προκαλεί καρδιακά προβλήματα
Δεδομένης της φλεγμονώδους αντίδρασης που προκαλεί ο ιός, υπάρχει θεωρητικά κίνδυνος η λοίμωξη να προκαλέσει κάποια ρήξη αθηρωματικής πλάκας στις στεφανιαίες αρτηρίες και να οδηγήσει σε οξύ στεφανιαίο επεισόδιο (έμφραγμα). Η σοβαρή φλεγμονώδης αντίδραση δημιουργεί επίσης συνθήκες που μπορεί να οδηγήσουν στην πρόκληση αρρυθμιών, ακόμη και κολπικής μαρμαρυγής σε κάποια άτομα. Η οξεία φλεγμονή που προκαλείται από την ιογενή λοίμωξη μπορεί επίσης να οδηγήσει σε οξεία μυοκαρδίτιδα και να επιδεινώσει την καρδιακή λειτουργία. Ένας διαβητικός ασθενής, λοιπόν, ο οποίος παρουσιάζει ήδη – λόγω της νόσου του – σοβαρή εκφύλιση των αγγείων, έχει σαφώς περισσότερους λόγους να βρίσκεται σε διαρκή συναγερμό όσο η πανδημία εξαπλώνεται.
Οξεία μυοκαρδίτιδα λόγω COVID-19. Πως ανιχνεύεται
H οξεία μυοκαρδίτιδα είναι μια συνήθως ιογενούς αιτιολογίας οξεία μυοκαρδιακή βλάβη που δημιουργείται είτε από την τοξικότητα του ίδιου του ιού, είτε από την ανοσολογική απάντηση του οργανισμού στον ιό. Συνήθως η μυοκαρδίτιδα εμφανίζεται μετά από λοίμωξη του αναπνευστικού ως πόνος στο θώρακα, ενώ στον καρδιολογικό έλεγχο παρατηρείται παθολογικό ηλεκτροκαρδιογράφημα και συχνά έχουμε και παθολογικές εξετάσεις αίματος. Η καλύτερη απεικονιστική εξέταση για τη διάγνωση της μυοκαρδίτιδας είναι η μαγνητική τομογραφία καρδιάς.
Τα συμπτώματα ενός καρδιακού επεισοδίου. Πιο ύπουλα στους διαβητικούς
Προσοχή: Το μήνυμα «Μένουμε Σπίτι» δεν ισχύει για τους ασθενείς με έμφραγμα. Τα συμπτώματα του εμφράγματος όμως ποικίλουν. Μπορεί να είναι ένας οξύς πόνος στο στήθος, ένα αίσθημα έντονου σφιξίματος πίσω από το στέρνο πιθανόν με επέκταση προς το λαιμό ή την πλάτη, μια αιφνίδια δυσφορία με ζάλη, εφίδρωση, αίσθημα παλμών και τάση για λιποθυμία. Μπορεί, ωστόσο, ειδικά σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, τα συμπτώματα να είναι σιωπηλά και ύπουλα και να μην είναι τόσο τυπικά. Σε κάθε περίπτωση ο χρόνος είναι πολύτιμος και θα πρέπει να αναζητηθεί άμεσα ιατρική βοήθεια. Επομένως αν εμφανιστεί αιφνίδιο θωρακικό άλγος που επιδεινώνεται, αίσθημα έντονης αρρυθμίας με δύσπνοια, ζάλη ή λιποθυμία οπωσδήποτε ΔΕΝ μένουμε σπίτι αλλά φροντίζουμε να μεταφερθούμε άμεσα σε νοσοκομείο.
Είμαι διαβητικός και καρδιοπαθής. Βρίσκομαι σε μεγαλύτερο κίνδυνο;
Όταν ο ιός εισέλθει στο σώμα μπορεί να προκαλέσει βλάβες στους πνεύμονες, ενώ προκαλεί μια φλεγμονώδη αντίδραση που επηρεάζει το καρδιαγγειακό σύστημα με πολλούς τρόπους. Λόγω της λοίμωξης των πνευμόνων προκαλείται ελάττωση του διαθέσιμου οξυγόνου και επομένως μπορεί να προκαλέσει καρδιακό επεισόδιο (έμφραγμα του μυοκαρδίου) από τη σχετική έλλειψη οξυγόνου. Επιπλέον, η γενικευμένη φλεγμονή οδηγεί σε πτώση της πίεσης, με αποτέλεσμα τη χαμηλή καρδιακή παροχή και κατά συνέπεια ισχαιμία, ενώ ακόμη μπορεί να διεγείρει φλεγμονώδεις διεργασίες που μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση οξέος εμφράγματος ή οξείας μυοκαρδίτιδας.
Ιδιαίτερα σε αυξημένο κίνδυνο βρίσκονται, ενδεικτικά, οι παρακάτω ομάδες:
- Οι διαβητικοί ασθενείς που δεν έχουν πετύχει καλή ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου
- Άτομα ανοσοκατεσταλμένα, όπως είναι οι μεταμοσχευμένοι ασθενείς,
- ασθενείς με καρκίνο που λαμβάνουν χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία,
- ηλικιωμένοι ασθενείς και ευάλωτα άτομα που πάσχουν από κάποια σοβαρή καρδιαγγειακή νόσο, όπως είναι η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, η διατατική μυοκαρδιοπάθεια, η πνευμονική υπέρταση, προχωρημένες μορφές αρρυθμιογόνου μυοκαρδιοπάθειας της δεξιάς κοιλίας, η αποφρακτική υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια ή ασθενείς με συγγενείς κυανωτικές καρδιοπάθειες.
Αν έχω βάλει βηματοδότη ή προσθετική βαλβίδα κινδυνεύω;
ΕΟΔΥ - κορονοϊός: 531 νέες εισαγωγές, 7 διασωληνώσεις και 27 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα
Δεν υπάρχουν δεδομένα που να δείχνουν ότι ο ιός προσβάλει εμφυτευμένες συσκευές όπως είναι οι βηματοδότες ή οι εμφυτεύσιμοι απινιδωτές ή να προκαλεί λοιμώδη ενδοκαρδίτιδα σε ασθενείς με βαλβιδοπάθειες ή προσθετικές βαλβίδες.
Αν πάσχω από κολπική μαρμαρυγή διατρέχω υψηλότερο κίνδυνο;
Η κολπική μαρμαρυγή από μόνη της δεν αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης. Παρ’ όλα αυτά, πολλοί ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή είναι πιο ηλικιωμένοι ενώ έχουν άλλες συνοδές παθήσεις, όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, η καρδιακή ανεπάρκεια και η μη καλά ρυθμιζόμενη αρτηριακή υπέρταση, που αυξάνουν τον κίνδυνο να εμφανίσουν σοβαρότερα συμπτώματα αν προσβληθούν.
Έχω διαβήτη και υπέρταση που όμως έχω ρυθμίσει σωστά. Κινδυνεύω λιγότερο;
Αρχικά φάνηκε ότι ένας σημαντικός αριθμός που νόσησαν βαριά έπασχαν από νόσους όπως είναι ο διαβήτης και η υπέρταση. Όμως, η υπέρταση και ο διαβήτης συναντώνται συχνότερα στους πιο ηλικιωμένους ασθενείς, όπου η θνητότητα της λοίμωξης COVID-19 είναι υψηλότερη. Επομένως, μη υπερήλικες ασθενείς με καλώς ρυθμισμένο σάκχαρο και αρτηριακή υπέρταση βρίσκονται σε μικρότερο κίνδυνο.
Μπορούν οι βιταμίνες και τα συμπληρώματα διατροφής να μου προσφέρουν προστασία έναντι του κορωνοϊού;
Αρκετές ουσίες (συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών C και D) δοκιμάζονται για πιθανή προστατευτική δράση έναντι της COVID-19, αλλά δεν υπάρχουν ακόμη έγκυρα δεδομένα. Η διατροφή πλούσια σε λαχανικά και φρούτα συνίσταται γενικά -όχι μόνο στη διάρκεια της πανδημίας COVID-19- καθώς μπορεί να ισχυροποιήσει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Πρέπει να τροποποιήσω τη δοσολογία των φαρμάκων που λαμβάνω για τον διαβήτη ή την καρδιακή μου πάθηση;
Οποιαδήποτε μεταβολή της φαρμακευτικής σας αγωγής που δε γίνεται με οδηγία του θεράποντος ιατρού μπορεί να σας βάλει σε κίνδυνο ή να οδηγήσει σε απορρύθμιση του διαβήτη και της καρδιακής σας νόσου. Σας συστήνεται επομένως να λαμβάνετε τη φαρμακευτική αγωγή σας όπως σας έχει συνταγογραφηθεί.
Από την έκδοση Διαβήτης που κυκλοφορεί με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής