Μία από τις κύριες ανησυχίες καθ’ όσο βρισκόμαστε σε συνθήκες καραντίνας, έχει να κάνει με τη διατροφή μας, ιδίως εάν ανήκουμε σε κάποια ευπαθή ομάδα, λ.χ. διαβητικούς, παχύσαρκους ή ηλικιωμένους. Η κακή διατροφή που θα μας φορτώσει επιπλέον κιλά, κυρίως όμως η φτωχή διατροφή που θα μας στερήσει πολύτιμα ιχνοστοιχεία και βιταμίνες, είναι, άλλωστε, κάτι, που είδαμε να συμβαίνει και στην πρώτη καραντίνα, εκείνη της περασμένης άνοιξης. Το θέμα είναι να μην επαναλάβουμε τα λάθη μας…
Ενισχύουμε τον οργανισμό μας με βιταμίνες και ιχνοστοιχεία
Αναμφισβήτητα, η βέλτιστη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος κρίνεται απαραίτητη κατά την κρίσιμη περίοδο της πανδημίας και της καραντίνα. Κι ενώ δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα για την διατροφική υποστήριξη του γενικού πληθυσμού σε μια λοίμωξη όπως η COVID-19, η Διεθνής Εταιρεία ΑνοσοΔιατροφής έχει εκδώσει ειδικές διατροφικές συστάσεις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού – όπως τους διαβητικούς και τους ηλικιωμένους – εν μέσω πανδημίας, με στόχο ένα γερό ανοσοποιητικό σύστημα:
- Αύξηση της πρόσληψης της βιταμίνης Ε (200 mg – 2 g / ημέρα): Η βιταμίνη Ε περιέχεται σε έλαια, ξηρούς καρπούς (πχ αμύγδαλα) και σπόρους (ηλιόσπορος, λιναρόσπορος), το αβοκάντο, καθώς και σε φρούτα όπως το μάνγκο και το ακτινίδιο.
- Αύξηση του ψευδαργύρου (30 mg – 220 mg / ημέρα): Το στοιχείο αυτό μπορεί να προέρχεται από ζωικές (οστρακοειδή, θαλασσινά, μοσχάρι) ή από φυτικές πηγές (φύτρο σιταριού, φασόλια, ξηρούς καρπούς και τόφου).
- Αύξηση της βιταμίνης C (200 μg – 2 g / ημέρα): Πλούσια σε βιταμίνη C είναι τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, λεμόνια, μανταρίνια, γκρέιπφρουτ, ακτινίδια), οι φράουλες, τα μούρα, το πεπόνι, οι ντομάτες, οι κόκκινες πιπεριές και το μπρόκολο.
- Αύξηση της βιταμίνης D, ιδιαίτερα για τα άτομα με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στον ορό (10 mg – 100 μg / ημέρα): Πηγές βιταμίνης D είναι τα λιπαρά ψάρια (πχ σαρδέλα, σολομός), τα αυγά και ορισμένα εμπλουτισμένα τρόφιμα (γάλα, χυμοί).
Πώς θα πάρετε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά
Έχει αποδειχθεί ότι αυτά τα θρεπτικά συστατικά υποστηρίζουν την εύρυθμη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και συγκεκριμένα των Τ και Β λεμφοκυττάρων (ανοσοαπόκριση και παραγωγή αντισωμάτων).
9 επιπλοκές διαβήτη: Τι συμβαίνει στο σώμα όταν τα επίπεδα σακχάρου αυξάνονται
Σε γενικές γραμμές, η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή (φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ψάρι και θαλασσινά, κρέας, γαλακτοκομικά κ.α.), μπορεί να παρέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ένας ηλικιωμένος, ένας διαβητικός ή ένας καρδιοπαθής, χωρίς την πρόσθετη χορήγηση συμπληρωμάτων διατροφής.
Ίσως χρειαστείτε και χαμηλές δόσεις συμπληρωμάτων διατροφής
Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία που να υποστηρίζουν την χορήγηση συμπληρωμάτων για την πρόληψη και την θεραπεία λοιμώξεων, όπως η COVID-19.
Ωστόσο, στις ευπαθείς ομάδες που πλήττονται σκληρότερα από τον νέο κορωνοϊό, η πιθανή μείωση των αισθήσεων της γεύσης και της όσφρησης, οι γαστρεντερικές διαταραχές, η απώλεια βάρους και ο κοινωνικός αποκλεισμός, έχουν ως αποτέλεσμα την μειωμένη πρόσληψη ή/και απορρόφηση των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η εξατομικευμένη λήψη χαμηλών δόσεων συμπληρωμάτων βιταμινών και μετάλλων μπορεί να βοηθήσει στη κάλυψη των συνιστώμενων διαιτητικών προσλήψεων.