Οι κρίσεις πανικού μπορεί να καταστρέψουν την ποιότητα ζωής του ανθρώπου, να τον εμποδίσουν να εργαστεί ή να διατηρήσει απλές κοινωνικές σχέσεις. Και δυστυχώς, δεν είναι λίγα τα άτομα που εκδηλώνουν κρίσεις πανικού σε καθημερινή ή εβδομαδιαία βάση.
Γυναικεία υπόθεση η κρίση πανικού
Η διαταραχή πανικού, με συχνές κρίσεις, πλήττει περίπου το 4 % του πληθυσμού και κυρίως τις γυναίκες. Μπορεί, όμως, να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, ακόμη και σε παιδιά. Πρέπει να επισημανθεί, βέβαια, ότι αν κάποιος είχε μια κρίση πανικού στη ζωή του αυτό δεν σημαίνει ότι θα αναπτύξει την διαταραχή σε μόνιμη βάση. Αλλά όσοι έχουν την διαταραχή πανικού είναι σημαντικό να ζητήσουν επαγγελματική βοήθεια.
Με τί συμπτώματα εκδηλώνεται μια κρίση πανικού
Κατά τη διάρκεια της κρίσης, η οποία έρχεται απροειδοποίητα, μπορεί να αισθανθείτε την καρδιά σας να χτυπά δυνατά, να ιδρώνετε, τα χέρια σας να τρέμουν, να νιώθετε αδύναμοι, ζαλισμένοι, έτοιμοι να λιποθυμήσετε. Μπορεί ακόμα να αισθανθείτε πόνους στο στήθος, ίλιγγο, αίσθημα του μη πραγματικού και ότι χάνετε τον έλεγχο. Η λανθασμένη ερμηνεία που ίσως θα δώσετε εκείνη την στιγμή είναι ότι θα πάθετε καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό, ότι πεθαίνετε ή ότι θα τρελαθείτε.
Τί διάρκεια έχουν αυτές οι κρίσεις
SMS: Έχετε ραντεβού… για κολονοσκόπηση
Αυτές οι κρίσεις διαρκούν από 1 έως 2 λεπτά, μερικές φορές και 10, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να διαρκέσουν μία ώρα. Το πιο σημαντικό είναι ότι μετά από μια τέτοια κρίση είναι πολύ πιθανό να αναπτύξετε τον φόβο ότι θα ξαναζήσετε αυτή την εμπειρία, αναπτύσσοντας έτσι άγχος για το που και πότε θα ξαναπάθετε κρίση.
Ελέγξτε την αναπνοή σας
Πολλοί ασθενείς με συχνές κρίσεις πανικού αναφέρουν ότι το πιο οδυνηρό σύμπτωμα είναι η αίσθηση έλλειψης οξυγόνου. Και πράγματι, η αναπνοή παίζει σημαντικό ρόλο στις κρίσεις πανικού, καθώς ορισμένοι ασθενείς αναπτύσσουν κατά την διάρκεια των κρίσεων υπεραερισμό, δηλαδή αναπνέουν υπερβολικά πολύ. Ο υπεραερισμός επηρεάζει τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακος στο αίμα, δηλαδή αλλάζει την χημική σύσταση του αίματος. Η αλλαγή αυτή ευθύνεται για την ανάπτυξη πολλών εκ των συμπτωμάτων των κρίσεων, όπως το «φτερούγισμα» της καρδιάς, τα τσιμπήματα στα άκρα και οι ίλιγγοι.
Τα αίτια των κρίσεων πανικού
Η διαταραχή πανικού μπορεί να προκαλείται από προβλήματα στα επίπεδα των χημικών ουσιών του εγκεφάλου, ενώ δεν αποκλείεται και η γενετική προδιάθεση. Επιπλέον, καταστάσεις υψηλής έντασης στρες μπορεί να είναι το έναυσμα για συμπτώματα διαταραχής πανικού, αλλά και το ψυχικό τραύμα στην παιδική ηλικία. Με τη διαταραχή πανικού έχουν συνδεθεί και κάποιες παθήσεις, όπως ο υπερθυρεοειδισμός.
Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τον εαυτό μας
Αν έχετε συχνές κρίσεις πανικού θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν ειδικό για έγκυρη διάγνωση. Σε δεύτερη φάση πρέπει να μετρήσετε το άγχος σας, κάτι που γίνεται με ειδικές διαγνωστικές κλίμακες στα κατάλληλα ιατρικά κέντρα. Το σημαντικότερο, όμως, είναι να συζητήσετε με τον ειδικό τη μορφή της θεραπείας που σας ταιριάζει. Δηλαδή, ψυχοθεραπεία ή φαρμακευτική αγωγή ή συνδυασμό και των δύο. Ιδιαίτερα, μάλιστα, για την ψυχοθεραπεία, είναι ενδεικτικό ότι μετά το πέρας 12 συνεδριών το 90% των ασθενών καταφέρνει να απαλλαγεί από τις κρίσεις πανικού, ενώ το 70% έως 75% δεν αναπτύσσει καμία κρίση έναν χρόνο αργότερα.