Το λεγόμενο σύνδρομο Αποφρακτικής Υπνικής Άπνοιας. Υπολογίζεται ότι το 45% των ενηλίκων ροχαλίζουν περιστασιακά ενώ το 25% ροχαλίζουν επί καθημερινής βάσης. Είναι πιο συχνό στους άνδρες – ιδίως τους υπέρβαρους – και γίνεται όλο και πιο έντονο με την πάροδο της ηλικίας.
Το πρόβλημα εντοπίζεται στο πίσω μέρος της μύτης και του στόματος, όπου σημειώνεται απόφραξη της ελεύθερης διόδου του αέρα. Είναι ακριβώς η περιοχή εκείνη όπου η γλώσσα και ο φάρυγγας, συναντούν την μαλθακή υπερώα, δηλαδή τον ουρανίσκο και την σταφυλή. Το ροχαλητό επομένως παράγεται όταν αυτά τα ανατομικά στοιχεία συγκρούονται μεταξύ τους και δονούνται κατά τη διάρκεια της αναπνοής.
Αιτίες που προκαλούν ροχαλητό
Από τις πιο συνηθισμένες αιτίες πρόκλησης του ροχαλητού είναι η κατανάλωση αλκοόλ ή φαρμάκων που επιφέρουν υπνηλία. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η γλώσσα πέφτει προς τα πίσω στη διάρκεια του ύπνου, αποφράσσοντας έτσι τον αεραγωγό και προκαλώντας ροχαλητό.
Η παρουσία, επίσης, μεγάλης μυϊκής μάζας στους ιστούς του τραχήλου, κάτι συνηθισμένο στα παιδιά με υπερτροφία των αμυγδαλών, αλλά και στους υπέρβαρους ενήλικες, θεωρούνται βασικές αιτίες εκδήλωσης ροχαλητού. Οι χρόνιες παραρρινοκολπίτιδες, η σκολίωση του διαφράγματος της μύτης, οι αλλεργικές ρινίτιδες, κάποιοι πολύποδες που εμφανίζονται στη μύτη, αλλά ακόμη και τραυματισμοί, μπορεί, επίσης, να ευθύνονται για την πρόκληση ροχαλητού, ενώ στις αιτίες προστίθενται το κάπνισμα, η έντονη κούραση και η κακή διατροφή.
Έως και 300 επεισόδια απόφραξης της αναπνοής κάθε νύχτα!
Όσο κι αν ακούγεται απίστευτο, το ροχαλητό μπορεί να βάλει σε κίνδυνο τη ζωή μας, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις οδηγεί σε αποφρακτική υπνική άπνοια. Είναι το φαινόμενο εκείνο κατά το οποίο το δυνατό ροχαλητό διακόπτεται από συχνά επεισόδια πλήρους απόφραξης της αναπνοής.
Γαστρεντερολογία και τεχνητή νοημοσύνη – ARTIFICIAL INTELLIGENCE (AI)
Στη σοβαρή τους μορφή τα επεισόδια αυτά διαρκούν περισσότερο από 10 δευτερόλεπτα το καθένα και συμβαίνουν περισσότερες από 7 φορές την ώρα. Πολλές φορές οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν 30 έως και 300 περιστατικά άπνοιας τη νύκτα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την ελάττωση του οξυγόνου στο αίμα και ως εκ τούτου την εντατικότερη λειτουργία της καρδιάς.
Το άμεσο επακόλουθο της υπνικής άπνοιας, είναι η διαταραχή του φυσιολογικού ύπνου του ατόμου, με αποτέλεσμα την εμφάνιση υπνηλίας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τέτοια άτομα παραπονιούνται ότι τους παίρνει ο ύπνος στο τιμόνι, ότι δεν μπορούν να χειριστούν βαριά μηχανήματα και ότι συχνά αναγκάζονται να απουσιάσουν από την εργασία τους. Στις πιο σοβαρές συνέπειες, όμως, διακρίνουμε την εμφάνιση αρτηριακής υπέρτασης αλλά και διόγκωση της καρδιάς.
Θεραπεία ροχαλητού και υπνικής άπνοιας
Ο ασθενής θα πρέπει να υποβληθεί, αρχικά, σε πλήρη εξέταση ΩΡΛ για να εντοπισθεί το σημείο και το μέγεθος της απόφραξης.
Η αντιμετώπιση τόσο του απλού ροχαλητού όσο και του συνδρόμου της υπνικής άπνοιας μπορεί να γίνει είτε με συντηρητική αγωγή , είτε χειρουργικά. Η συντηρητική αγωγή προβλέπει την τοποθέτηση ειδικής μάσκας κατά τη διάρκεια του ύπνου, η οποία εξασφαλίζει την παροχή συνεχούς θετικής πίεσης.
Για τους ασθενείς, πάντως, που προτιμούν να επιλέξουν τη χειρουργική μέθοδο, οι εναλλακτικές μέθοδοι είναι περισσότερες. Οι βαρύτερες περιπτώσεις αντιμετωπίζονται είτε με ειδική πλαστική επέμβαση, είτε με χειρουργική ρύθμιση της θέσης της κάτω γνάθου. Στις πιο απλές περιπτώσεις ροχαλητού και υπνικής άπνοιας μπορεί, πάντως, να γίνει ακόμη και πλαστική με τη χρήση λέιζερ.