Ζέστη, υγρασία και μύκητες που φωλιάζουν σε μαγιό, πετσέτες και ξαπλώστρες κάνουν, συνήθως, τη “ζημιά”, εντούτοις υπάρχουν προληπτικά μέτρα και πρακτικές που μπορείτε να εφαρμόσετε ώστε να… σώσετε τις διακοπές σας. Ας τα δούμε αναλυτικά.
Κολπίτιδες
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιρού, λόγω της αυξημένης εφίδρωσης και θερμοκρασίας, το μικρο-περιβάλλον του κόλπου διαταράσσεται, ευνοώντας την εκδήλωση λοιμώξεων. Για το λόγο αυτό:
- Αποφεύγουμε την επαφή με την άμμο και πλένουμε καλά τις πετσέτες που απλώνουμε στην παραλία. Αλλάζουμε αμέσως το βρεγμένο μαγιό όταν βγαίνουμε από τη θάλασσα.
- Η χρήση ταμπόν προϋποθέτει την τακτική αντικατάσταση του, ειδικά αν μεσολαβεί μπάνιο στη θάλασσα, καθώς δεν πρέπει να παραμένει υγρό στον κόλπο.
- Χρησιμοποιούμε βαμβακερά ρούχα και εσώρουχα, καθώς τα συνθετικά αποτρέπουν την διαπνοή και τον αερισμό της περιοχής. Για τον ίδιο λόγο αποφεύγουμε και τα στενά ρούχα.
- Η παρουσία μυκήτων συνοδεύεται συνήθως από κνησμό (φαγούρα) στα έξω γεννητικά όργανα, παχύρευστα και λευκά κολπικά υγρά, πόνο κατά την επαφή και ερυθρότητα του αιδοίου. Η παρουσία μικροβιακής κολπίτιδας συνοδεύεται από αυξημένα κολπικά υγρά, κίτρινα, πράσινα ή λευκά σε χρώμα και δύσοσμα, αίσθημα καύσου και πόνο κατά την επαφή. Απαιτείται γυναικολογική εξέταση που θα θέσει την διάγνωση και θα επιτρέψει στον ιατρό να δώσει θεραπεία. Συνιστάται δίαιτα πτωχότερη σε υδατάνθρακες και ζάχαρη, καθώς αυτά τα συστατικά αποτελούν τροφή για τους μύκητες.
- Υπάρχει πολύ συχνά η παρερμηνεία ότι οι γυναίκες που έχουν κάνει το εμβόλιο για τον HPV δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο και μπορεί η χρήση προφυλακτικού να είναι προαιρετική. Αυτό είναι λάθος. Το πλέον σύγχρονο εμβόλιο βοηθάει τον οργανισμό να αναπτύξει αντοχή σε 9 από τα πάνω από 120 στελέχη του ιού. Αυτό σημαίνει ότι οι γυναίκες που έχουν εμβολιαστεί μπορεί να εκτεθούν σε οποιοδήποτε από τα υπόλοιπα στελέχη του ιού, ενώ ταυτόχρονα το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί στο παρελθόν με το προηγούμενο εμβόλιο που κάλυπτε 4 στελέχη του ιού. Ταυτόχρονα, ένα σύνολο Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων (ΣΜΝ) όπως χλαμύδια, έρπης γεννητικών οργάνων, κτλ. που μπορεί να προληφθούν με την χρήση προφυλακτικού προφανώς και δεν καλύπτονται από το εμβόλιο για τον HPV. Σαν συμπέρασμα, συμβουλεύουμε όλες τις κοπέλες να κάνουν το εμβόλιο για τον HPV γνωρίζοντας την μεγάλη προστασία που τους παρέχει για δυσπλασίες τραχήλου και ταυτόχρονα την χρήση προφυλακτικού για προστασία από ΣΜΝ και ανεπιθύμητες κυήσεις.
- Η χρήση κολπικών υπόθετων ή κολπικών gel γαλακτοβάκιλλου (το καλό μικρόβιο του κόλπου), μετά το τέλος της περιόδου βελτιώνει το pH του κόλπου και προλαμβάνει την εμφάνιση κολπίτιδας, ενώ βοηθάει και στην πρόληψη υποτροπών μετά από θεραπεία.
- Επιλέξτε σαπούνια ειδικά για την ευαίσθητη περιοχή και αποφύγετε την χρήση ιωδιούχων διαλυμάτων στον κόλπο. Η χρήση ταμπόν αντενδείκνυται σε κολπίτιδες. Αποφύγετε την άσκοπη λήψη αντιβιοτικών. Η υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής σχετίζεται με το pH του κόλπου και όλα τα παραπάνω το διαταράσσουν.
Ουρολοιμώξεις
Η έντονη αφυδάτωση και η πλημμελής σωματική υγιεινή κατά τη διάρκεια των διακοπών συμβάλλουν στην δημιουργία λοιμώξεων του ουροποιητικού. Εμφανίζονται σε νεαρότερες γυναίκες μετά την επαφή ή μετά από αυτομόλυνση κατά το σκούπισμα της περιοχής των γεννητικών οργάνων αλλά και σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας με πρόπτωση πυελικών οργάνων και ακράτεια ούρων. Η κατανάλωση προληπτικά άφθονων υγρών (15-20 ποτήρια νερό), η τακτική κένωση της ουροδόχου κύστης, η λήψη συμπληρωμάτων με βάση το cranberry, η προληπτική λήψη νεότερων φαρμάκων της κατηγορίας των μαννοζών αλλά και η λήψη ενός χαπιού αντισηπτικού των ουροφόρων οδών πριν από την επαφή για μερικού μήνες, αποτελούν λύσεις που θα αποτρέψουν τυχόν λοιμώξεις.