Η πνευμονία που προκαλείται από το βακτήριο μυκόπλασμα (μυκοπλασματική πνευμονία) δεν είναι κάτι καινούργιο. Γι’ αυτό και δεν είναι καθόλου περίεργο να σημειωθούν φέτος και στην Ελλάδα αρκετά περιστατικά στους ιδιαίτερα ευάλωτους παιδικούς οργανισμούς. Καθόλου απίθανο, μάλιστα, να δούμε και έξαρση, όπως σημειώνεται σε άλλες χώρες.
Αυτό υποστήριξε μιλώντας σε δημοσιογράφους, εν όψει του 32ου Πανελλήνιου Πνευμονολογικού Συνεδρίου, ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης:
«Θα έχουμε σίγουρα μυκοπλασματικές πνευμονίες και κάθε χρόνο έχουμε. Υπάρχει μάλιστα περίπτωση να είναι αυξημένα τα περιστατικά. Δεδομένου ότι έχουμε κι εμείς παραγάγει μια γενιά ατόμων και παιδιών με τεμπέλικο ανοσοποιητικό σύστημα, λόγω των καραντινών της πανδημίας, πιθανότατα θα έχουμε και αυξημένα κρούσματα», ανέφερε ο επιστήμονας.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επικ. καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης. Μιλώντας σε διάφορα Μέσα Ενημέρωσης, επεσήμανε ότι θεωρεί αδύνατο να μην υπάρξουν πνευμονίες από μυκόπλασμα στην Ελλάδα.
«Το μικρόβιο φαίνεται να μην είναι καινούργιο και δεν μας ήρθε από την Κίνα», σημείωσε και πρόσθεσε πως ο λόγος για τον οποίο δεν είχε σημειωθεί έξαρση μέχρι σήμερα ήταν επειδή η πνευμονία, λόγω των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας, «δεν πολυκυκλοφορούσε».
Γιατί «έξαρση» ειδικά φέτος;
Στο ερώτημα αυτό απαντά ο καθηγητής Τζανάκης: «Επιδημιολογικά το μυκόπλασμα κάθε πέντε χρόνια κάνει μια επιδημική έξαρση. Πιθανότατα αυτή η πενταετία να συνέπεσε με το γεγονός της πτώσης του ανοσοποιητικού, λόγω της μακρόχρονης και πολύ αυστηρής καραντίνας στην Κίνα, πράγμα που έκανε μια γενιά παιδιών πάρα πολύ επιρρεπή. Μακάρι να είναι αυτή η εξήγηση, διότι έτσι φεύγουν όλοι οι συνειρμοί που κάνουμε όλοι μας με το φθινόπωρο του 2019 σχετικά με την Κίνα», εξηγεί ο ειδικός.
Οδηγίες στους γονείς
Σύμφωνα με τους γιατρούς, οι γονείς δεν θα πρέπει να ανησυχούν ιδιαίτερα. Εάν ένα παιδί εκδηλώσει μυκοπλασματική λοίμωξη, το πιθανότερο θα είναι -όπως λένε- ότι η λοίμωξη αυτή θα περιοριστεί στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα και τα παιδάκια ενδέχεται να κάνουν πνευμονία.
«Αυτά τα παιδάκια θα έχουν αυξημένη συμπτωματολογία, πιθανώς και στην απεικόνιση θα δούμε διηθήματα. Οι παιδίατροι γνωρίζουν πάρα πολύ καλά τι θα κάνουν, ενώ πάρα πολύ λίγα περιστατικά μπορεί να “κυλήσουν” και να έχουν επιπλοκές, π.χ. σύνδρομο δυσχέρειας της αναπνοής, διασωληνώσεις, λευκούς πνεύμονες και νοσηλείες στις ΜΕΘ. Πάρα πολύ λίγα περιστατικά», καταλήγει ο Νίκος Τζανάκης.