Η στρατηγική της Ελλάδας για την αντιμετώπιση του καρκίνου στηρίζεται σε τέσσερις πυλώνες: την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση, τη θεραπεία και την επιβίωση. Στο πρώτο επίπεδο και αναφορικά με την πρόληψη, τα αποτελέσματα του προσυμπτωτικού ελέγχου, που έχει ξεκινήσει με τον καρκίνο του μαστού, είναι εμφανή. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 99.000 μαστογραφίες έως σήμερα και έχουν εντοπιστεί με ευρήματα πρώιμου σταδίου 6.113 γυναίκες, οι οποίες έχουν ήδη πάρει το δρόμο της θεραπείας. Σειρά παίρνει το πρόγραμμα για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, που απευθύνεται σε γυναίκες 21-65 ετών, και περιλαμβάνει τεστ Παπ, HPV DNA τεστ, κολποσκόπηση και βιοψία, ανάλογα με τα ευρήματα.
Η πρόσκληση προς τους φορείς που θα συμμετάσχουν στη δράση αναμένεται να βγει την επόμενη εβδομάδα, ώστε μετά μπορούν να σταλούν τα SMS προς τις γυναίκες. Παράλληλα, σύμφωνα με τις λεπτομέρειες που έδωσε η κυρία Αγαπηδάκη, στις επόμενες έξι εβδομάδες θα τεθεί σε εφαρμογή το πρόγραμμα για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, που προβλέπει εξέταση κολονοσκόπησης σε 3,8 εκατομμύρια γυναίκες και άνδρες, 50-70 ετών. Επίσης, είναι έτοιμη η Κοινή Υπουργική Απόφαση για εξετάσεις αίματος που έχουν σκοπό να προβλέψουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων σε πολίτες από 30 έως 70 ετών.
Εγκαιρη διάγνωση, θεραπεία, φροντίδα
«Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ένας καρκίνος που μπορούμε να εξαλείψουμε», σημείωσε ο κ. Πλεύρης, τονίζοντας παράλληλα την προσπάθεια εμβολιασμού κατά του ιού HPV, που γίνεται τόσο στα κορίτσια όσο και στα αγόρια στη χώρα μας. Σε ό,τι αφορά τον πυλώνα της έγκαιρης διάγνωσης και των θεραπευτικών προσεγγίσεων, ο υπουργός Υγείας εστίασε σε δύο επίπεδα, τη νοσοκομειακή φροντίδα και τις θεραπείες. «Αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να επεκτείνουμε τις δομές που διαθέτουμε με παρεμβάσεις που έχουνε γίνει στο “Σωτηρία”, αλλά και με τα 4 ΤΕΠ που δημιουργούνται σε δημόσια νοσοκομεία, με το Ογκολογικό της Θεσσαλονίκης, που πλέον έχει χωροθετηθεί και έχουμε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο υλοποίησης, καθώς επίσης και με τις δυνατότητες που παρέχει η αναβάθμιση δομών, όπως γίνεται τώρα και με το Ογκολογικό Κέντρο “Μαριάννα Βαρδινογιάννη” στο “Παίδων”», ανέφερε. Η πρόσβαση στις καινοτόμες θεραπείες είναι από τα ζητούμενα της οδού Αριστοτέλους.
«Στις συζητήσεις με τη φαρμακοβιομηχανία προσπαθούμε, ακριβώς επειδή η Ελλάδα έχει και το πρόβλημα του clawback, να βρούμε τη χρυσή εκείνη τομή που θα επιτρέψει να έρχονται γρήγορα οι νέες θεραπείες στη χώρα και να τις λαμβάνουν βέβαια οι ασθενείς οι οποίοι τις χρειάζονται», επεσήμανε ο κ. Πλεύρης και πρόσθεσε ως προς τον τελευταίο πυλώνα της Ανακουφιστικής Φροντίδας – για την οποία έχει ήδη ψηφιστεί νομοσχέδιο: «Η κατ’ οίκον νοσηλεία έχει πολύ μεγάλη σημασία. Δουλεύουμε ένα ολιστικό πλαίσιο, μέσα και από το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο αντιμετωπίζει τον καρκίνο με πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία και μετανοσοκομειακή φροντίδα. Σε όλο αυτό φυσικά είναι πάρα πολύ σημαντικές οι νέες τεχνολογίες».
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
Την επόμενη εβδομάδα η πρόσκληση προς τους φορείς που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας
Σε 6 εβδομάδες το πρόγραμμα για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.
Ειδήσεις σήμερα