Η συγκεκριμένη πίεση μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά, ή να είναι χρόνιο πρόβλημα, αλλά λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν τα σημάδια και τα συμπτώματα της πάθησης.
Εάν, μάλιστα, δεν διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα, η ενδοκρανιακή υπέρταση μπορεί να οδηγήσει σε θρόμβο αίματος στον εγκέφαλο, όγκο στον εγκέφαλο, ή και εγκεφαλική λοίμωξη, άρα να εξελιχθεί σε απειλητική κατάσταση για τη ζωή.
Πιο ευάλωτες οι νεαρές γυναίκες
Η ιδιοπαθής ενδοκρανιακή υπέρταση επηρεάζει κυρίως τις γυναίκες ηλικίας 20-39 ετών και έχει συνδεθεί με το υπερβολικό βάρος, τυχόν ορμονικά προβλήματα (όπως το σύνδρομο Cushing), με την λήψη αντισυλληπτικών χαπιών, με την έλλειψη ερυθρών αιμοσφαιρίων, με τον λύκο (αυτοάνοσο νόσημα) και τη νεφροπάθεια.
Εξαιρετικά πιο σοβαρή η χρόνια μορφή της νόσου
Η χρόνια ενδοκρανιακή υπέρταση προκαλεί καθημερινή κεφαλαλγία και έντονες πιέσεις γύρω από τα νεύρα στο μάτι. Επίσης, προκαλεί μόνιμη απώλεια όρασης στο 25% των ατόμων που δεν έχουν υποβληθεί σε θεραπεία.
Τα αίτια της ενδοκρανιακής υπέρτασης
Απορρύθμιση θυρεοειδούς: Συμβαίνει και αυτό καθώς αλλάζουμε δεκαετίες
Η ακριβής αιτία για την ενδοκρανιακή υπέρταση είναι ασαφής. Τα πιο πιθανά αίτια είναι:
- Θρόμβος αίματος στην επιφάνεια του εγκεφάλου
- Όγκος στον εγκέφαλο
- Εγκεφαλική λοίμωξη
- Υδροκεφαλία
- Ανωμαλίες αιμοφόρων αγγείων
- Θρόμβος αίματος σε μία από τις φλέβες του εγκεφάλου
Τα συμπτώματα της ενδοκρανιακής υπέρτασης
Τα συμπτώματα της χρόνιας ενδοκρανιακής υπέρτασης μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Διαρκή πονοκέφαλο, ο οποίος μπορεί να είναι χειρότερος όταν ξυπνάτε το πρωί, όταν βήχετε και όταν πιέζεστε
- Αν η ενδοκρανιακή υπέρταση έρθει ξαφνικά, θα μπορούσε να οφείλεται σε εγκεφαλικό επεισόδιο, σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι ή σε απόστημα του εγκεφάλου
- Θολή όραση ή διπλωπία
- Προσωρινή απώλεια της όρασης. Αυτό μπορεί να προκληθεί από βήχα, φτέρνισμα ή επειδή σκύψατε προς τα κάτω
- Τάση προς εμετό
- Υπνηλία και ευερεθιστότητα
«Φτωχές» οι θεραπευτικές επιλογές
Η τρέχουσα πρωτογενής θεραπεία για την ενδοκρανιακή υπέρταση είναι η φαρμακευτική ουσία «ακεταζολαμίδη», η οποία όμως δεν λειτουργεί καλά για πολλούς ασθενείς, ενώ παράλληλα έχει σοβαρές παρενέργειες, με συνέπεια το 48% των ασθενών να σταματούν να την παίρνουν.
Ένα «νέο» φάρμακο
Έρευνα που διεξήχθη στο πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ έδειξε ότι ένα γνωστό φάρμακο που χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία ασθενών με παχυσαρκία ή διαβήτη τύπου 2, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για την μείωση της εγκεφαλικής πίεσης. Ο λόγος για το «GLP-1 extendin-4». Όπως προέκυψε, το συγκεκριμένο φάρμακο μειώνει σημαντικά την πίεση του εγκεφάλου – και μάλιστα ραγδαία – κατά περίπου 44%, με σημαντικές επιδράσεις μετά από μόλις δέκα λεπτά αφότου χορηγηθεί.