“Εχουν αποκατασταθεί τα εμβόλια ρουτίνας, και μάλιστα βλέπουμε ότι πολλοί γονείς ζητούν τον εμβολιασμό κατά του HPV (ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων) και είναι περισσότερο δεκτικοί πλέον απέναντι στο συγκεκριμένο εμβόλιο. Ετσι, ενώ η κάλυψη κατά του HPV ήταν περίπου στο 40%, πλέον έχει ανέβει στο 55%”, σημειώνει στον “Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής” ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος.
Τον περασμένο Απρίλιο, ο ΠΟΥ ανέφερε ότι τα κρούσματα ιλαράς παρουσιάζουν αύξηση κατά 80% χτυπώντας τον …κώδωνα του κινδύνου για τις ζωές εκατομμυρίων παιδιών. Ο λόγος της αύξησης ήταν τα εμβολιαστικά κενά που προκάλεσε η πανδημία εξαιτίας των lockdowns αλλά και του φόβου επίσκεψης σε ιατρεία. Ακόμη και ένα πολύ μικρό ποσοστό μείωσης των εμβολιασμών μπορεί να είναι καθοριστικό. Οπως επισημαίνει στον “ΕΤΚ” η παιδίατρος και μέλος του ΔΣ της Ενωσης Παιδιάτρων Αττικής, Αννα Παρδάλη, στην έξαρση της ιλαράς πριν από περίπου πέντε χρόνια, η εμβολιαστική κάλυψη δεν είχε μειωθεί περισσότερο από 5%. “Είναι όμως αρκετό για να έχουμε επιδημικά κρούσματα. Ειδικά από τη στιγμή που η ιλαρά είναι νόσος πολύ πιο μεταδοτική από την Covid-19”, αναφέρει.
Σύμφωνα με την ίδια, τα προηγούμενα δύο χρόνια που η πανδημία μονοπωλούσε την καθημερινή ζωή και υπήρχαν περιοριστικά μέτρα, από τα παιδιατρικά ιατρεία έλειψαν κυρίως οι έφηβοι, καθώς τα μικρότερα παιδιά κυρίως τα βρέφη είχαν ένα πρόγραμμα επισκέψεων στον παιδίατρο. “Δεν έβλεπαν οι γονείς τον κίνδυνο να ξεσπάσουν επιδημίες από άλλες ασθένειες. Το καλό είναι ότι τώρα οι γονείς επιστρέφουν συνειδητά να καλύψουν παραλείψεις εμβολιασμών”, σημειώνει η κυρία Παρδάλη.
Είναι το ίδιο να εμβολιαστεί καθυστερημένα ένα παιδί; “Οταν γίνει μια επαναληπτική δόση ο οργανισμός παράγει αντισώματα και προστατεύεται από εδώ και στο εξής. Αρα έχει την ίδια προστατευτική κατάσταση όπως με το να γινόταν το εμβόλιο στην ώρα του. Το κρίσιμο, όμως, είναι το μεσοδιάστημα. Κατά τη διάρκειά του πέφτουν τα αντισώματα και ο οργανισμός είναι εκτεθειμένος στη λοίμωξη. Για αυτό δεν πρέπει να αμελείται το πρόγραμμα εμβολιασμών”, εξηγεί η παιδίατρος.
Από την πανδημία, πάντως, δεν εντάθηκε παραπάνω ο σκεπτικισμός για τα εμβόλια. “Οσοι ήταν αρνητικοί παραμένουν και ενέταξαν στα εμβόλια που δεν πραγματοποιούν και το εμβόλιο του κορονοϊού”, λέει η κυρία Παρδάλη.
Ο κοκκύτης στους … ενήλικες
Σημαντικός “κρίκος” στην … αλυσίδα προάσπισης της Δημόσιας Υγείας από νοσήματα που έχουν σχεδόν εξαλειφθεί είναι και ο εμβολιασμός των ενηλίκων. Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντόπουλο, η ανοσία έναντι του κοκκύτη φθίνει με την πάροδο των χρόνων. “Ετσι ενήλικες έχουν έναν βήχα που δεν μπορεί να διαγνωστεί σωστά καθώς οι παθολόγοι πιθανόν δεν έχουν αντιμετωπίσει ποτέ κοκκύτη. Ετσι, κολλούν παιδιά που μπορεί να είναι ανεμβολίαστα”, λέει. Προσθέτει δε πως η σωστή στρατηγική αντιμετώπισης αυτού του φαινομένου είναι να εμβολιαστούν με μία δόση εμβολίου κατά του κοκκύτη όσοι είναι τουλάχιστον άνω των 60 ετών. Ο ΕΟΔΥ τονίζει ότι, τα τελευταία χρόνια, ακόμη και σε κράτη που εφαρμόζεται συστηματικός εμβολιασμός παρατηρήθηκε αύξηση των κρουσμάτων κοκκύτη. Συγκεκριμένα τα τελευταία 10 περίπου χρόνια παρατηρήθηκε μετατόπιση της ευαίσθητης ηλικίας από την παιδική στην ενήλικο ζωή.
Αξίζει να σημειωθει ότι στο ίδιο πλαίσιο της φθίνουσας με τα χρόνια ανοσίας, το εμβόλιο της διφθερίτιδας – τετάνου πρέπει να πραγματοποιείται κάθε δέκα χρόνια και στην ενήλικη ζωή, κάτι που δεν είναι ευρύτερα γνωστό και δεν τηρείται.
Αντιγριπική ασπίδα
Η γρίπη είναι αυτή που απασχολεί αρκετά τη δεδομένη στιγμή γονείς και παιδιάτρους. Και αυτό καθώς οι προβλέψεις για την εφετινή χρονιά τη θέλουν να επιστρέφει … δυναμικά, μετά την “αδράνεια” των περασμένων δύο χειμώνων. Ηδη η καλοκαιρινή περίοδος έδωσε μια πρώτη “γεύση”, καθώς καταγράφηκαν κρούσματα σχετιζόμενα κατά βάση με τον τουρισμό από το νότιο ημισφαίριο όπου επικρατούσε χειμώνας. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εξέδωσε εγκύκλιο σύμφωνα με την οποία συστήνει τον εμβολιασμό παιδιών (από έξι μηνών και πάνω) που έχουν χρόνια νοσήματα και επιβαρυντικές καταστάσεις για την υγεία τους. Επιπλέον, παιδιά που λαμβάνουν χρόνια ασπιρίνη.
Με ανακοίνωσή τους, η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία, καθώς και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών παιδιάτρων συνιστούν τον εμβολιασμό όλων των παιδιών μετά την ηλικία των 6 μηνών. Ανάμεσα στους λόγους με τους οποίους υποστηρίζουν τη σύστασή τους είναι ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και σχετικά αποτελεσματικό (50-70%). Επίσης, η γρίπη προσβάλει κυρίως τα παιδιά, που στην συνέχεια την μεταδίδουν στους ενήλικες, τους ηλικιωμένους και στις ευπαθείς ομάδες.
“Τα περισσότερα παιδιά δεν θα κινδυνεύσουν ιδιαίτερα από την γρίπη. Αρκετά όμως από αυτά θα ταλαιπωρηθούν για πάνω από 5 ημέρες με πολύ υψηλό πυρετό, μεγάλη κακουχία, έντονη κεφαλαλγία, εμετούς και μπορεί να αναπτύξουν πολύ σοβαρές επιπλοκές πχ πνευμονία, εγκεφαλίτιδα κλπ και να χρειαστεί να νοσηλευτούν στο νοσοκομείο”, αναφέρουν οι Ενωσεις των παιδιάτρων. Ο ΠΟΥ, μάλιστα, θεωρεί ευπαθή ηλικιακή ομάδα την ομάδα των παιδιών ηλικίας πέντε ετών και κάτω.
“Δεν υπάρχει κανένας ισχυρός λόγος για να μην εμβολιάσουμε καθολικά τον πληθυσμό για την γρίπη. Αντίθετα το όφελος που θα προκύψει είναι σημαντικό και θα μειώσει τον αριθμό των θανάτων και των επιπλοκών, που έχουμε κάθε χρόνο από το νόσημα αυτό”, συνεχίζουν οι παιδίατροι στην ανακοίνωσή τους.
Ειδήσεις σήμερα
Φωτιά στο Μάτι: Εικόνες ντροπής – Διεκόπη η δίκη λόγω ακαταλληλότητας της αίθουσας
Ηλίας Ζερβός: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – «Έφυγε» σε ηλικία 65 ετών