Εκφράστηκε η εκτίμηση ότι το επόμενο χρονικό διάστημα, η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί ωστόσο θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις, για τη διευκόλυνση των ασθενών και των γιατρών στο θεραπευτικό τους έργο.
Ειδικότερα, ο ΙΣΑ πρότεινε τα εξής:
– Να δοθεί η δυνατότητα να εκτελούν μερικώς οι ασθενείς την ίδια συνταγή, σε διαφορετικά φαρμακεία σε περίπτωση έλλειψης φαρμακευτικού σκευάσματος, προκειμένου αφενός να μην ταλαιπωρείται ο ασθενής και αφετέρου να μην παρατηρείται πλασματική καταγραφή των ελλείψεων.
– Να μην «ξεκλειδώνει» στη συνταγογράφηση των φαρμάκων που λείπουν όλη η θεραπευτική κατηγορία, -εφόσον έχει γίνει χρήση του κλειδώματος του 15% στη συνταγογράφηση του ιατρού-, παρά μόνο το συγκεκριμένο σκεύασμα που παρουσιάζει έλλειψη.
– Να μην χορηγείται κανένα φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή.
Γαστρεντερολογία και τεχνητή νοημοσύνη – ARTIFICIAL INTELLIGENCE (AI)
– Να υπάρξει σύσταση να αναγράφουν οι ιατροί στο πεδίο «σχόλιο», το σκεύασμα που προτείνουν όπως από ετών έχει ζητήσει ο ΙΣΑ.
«Το φαινόμενο των ελλείψεων φαρμάκων είναι παγκόσμιο και γι αυτό δεν γνωρίζουμε πόσο θα κρατήσει. Ευτυχώς, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία μπορεί να καλύψει ένα μεγάλο μέρος της αγοράς. Παράλληλα, πρέπει να γίνει συνείδηση ότι κανένα φάρμακο δεν μπορεί να χορηγείται χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντα ιατρού», τόνισε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Πατούλης.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι κκ. Δ. Φιλίππου Πρόεδρος ΕΟΦ, Ο. Παπαδημητρίου Πρόεδρος ΣΦΕΕ, Β. Πενταφράγκας Εντεταλμένος Σύμβουλος ΠΕΦ και ο Α΄ Αντιπρόεδρος του ΙΣΑ Φ. Πατσουράκος.
Χώρισαν Γαρυφαλλιά Καληφώνη και Χρήστος Μάστορας; – Τι συνέβη μεταξύ τους
Survivor all Star: Σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση η Καρολίνα – «Δεν ήθελα να πληγώσω τον Μπο!»